25 de juliol del 2008

Domingo Tomàs: «Encara ens cal estudiar quin és l'impacte econòmic de la Festa del Renaixement»

El nou director considera que la Festa del Renaixement encara pot créixer més, si s'aconsegueixen una major implicació de la Generalitat i la captació de més patrocinadors

Domingo Tomàs és, des de l'abril, el nou director de la Festa del Renaixement de Tortosa. Molt vinculat a la cultura popular i als actes festius, ja va organitzar la cavalcada de Reis. Abans, Tomàs ja havia col·laborat estretament en la festa, com a voluntari i amb la creació del grup d'Abanderats de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa. A més, també havia dissenyat i dirigit alguna cerimònia inaugural.

-Com ha afrontat el repte de ser enguany el director de la Festa del Renaixement?
-«Amb un compromís molt important, i també amb orgull i satisfacció personal. La gent que hem posat tants esforços, ara hem vist recompensada una part del treball. També amb molta tranquil·litat, perquè més enllà de ser el director de la Festa del Renaixement, em considero un privilegiat pel fet de tenir aquest lloc de responsabilitat. Sé d'on vinc, on estic i també qui sóc.»

-En edicions anteriors ja havia format part de l'organització. Se sent més pressionat, pel fet de dirigir la Festa del Renaixement?
-«Tothom té la seua visió particular i una opinió formada sobre com caldria organitzar la festa. És un càrrec que està al punt de mira de la gent, ja que el Renaixement forma part del debat a la ciutat. Però acceptem totes les opinions, sempre que siguen respectuoses, perquè el director és una figura pública i representativa. Fins i tot hi ha valoracions que poden servir-nos per millorar la festa en futures edicions. Ser director de la Festa del Renaixement és com entrenar el Barça.»

-Per tant, vostè seria com Guardiola, no? Ha estat una peça important en l'equip de la festa i ara l'està dirigint...
-«Potser sí. He repartit joc a la Festa del Renaixement, he assolit títols i ara tinc l'encàrrec de dirigir l'equip. El símil amb la figura de Guardiola és correcte i es pot acceptar, ja que també sóc una persona de casa, de la ciutat. La diferència és que no tenim cap Ronaldinho ni cap Eto'o, sinó un grup de Puyols, molt compromesos.»

-També ha hagut de corregir algun vici?
-«Pel fet d'estar molt relacionat amb el públic, tenia una visió una mica diferent d'alguns aspectes. Per exemple, pensava que algunes actuacions artístiques calia preparar-les millor. A més, tot l'equip s'ha hagut d'adaptar a una direcció externa i a un canvi d'emplaçament físic del departament de festes. Això ha complicat les coses, en algun moment.»

-Quin creu que és el repte més important per a l'edició d'enguany?
-«La consolidació del recinte de les Avançades de Sant Joan com un espai permanent, però també la revaloració del mercat d'època, en un lloc tan entranyable com el passeig de Ronda. I tot plegat, sense descuidar la importància dels actes propis.»

-Creu que la Festa del Renaixement pot créixer encara més?
-«La festa encara no ha trobat el seu sostre. L'únic aturador de l'organització és el pressupost. En la mesura que aconseguim més recursos externs, les possibilitats de creixement són considerables. Per exemple, podríem plantejar dos mercats d'època, més espectacles a les Avançades de Sant Joan o l'aprofitament del fortí d'Orleans.»

-De quina manera han previst aconseguir més finançament?
-«D'entrada, amb una major implicació de la Generalitat, a l'alçada o equivalent de la que ja tenen la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega o la Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional de Manresa. També podríem aconseguir el patrocini de grans marques comercials d'impacte mediàtic. Però abans caldria encarregar un estudi sobre l'impacte econòmic que té la Festa del Renaixement sobre la ciutat de Tortosa i el conjunt del territori. És a dir, sobre el volum de negoci que es genera en tots els sectors, ja que l'activitat econòmica es multiplica quan encara falten algunes setmanes per a la festa. De fet, es calcula que unes 200.000 persones visiten Tortosa durant la Festa del Renaixement. Amb dades com aquestes a la mà, seria més fàcil trucar a la porta dels patrocinadors i diversificar el finançament.»

-L'aigua oficial de la Festa del Renaixement, amb etiqueta pròpia, ha obert un camí a seguir?
-«L'etiquetatge de l'aigua ens dóna un punt més de qualitat, ja que la Festa del Renaixement ja és avui per avui una gran marca. No és casualitat que una empresa com és Font Selva haja volgut implicar-se en la promoció de la Festa del Renaixement, per fer publicitat. A més, l'etiquetatge de l'aigua no ha representat cap cost econòmic per a l'Ajuntament. Estem segurs que obrirà les portes a més col·laboracions comercials, d'aquestes o d'altres característiques.»

-És factible que Tortosa puga aprofitar l'embranzida del Renaixement, més enllà dels quatre dies de festa?
-«Pensem que això començarà a fer-se realitat amb l'obertura del nou centre d'interpretació del Renaixement. Però l'organització també hem de ser capaços de fer activitats complementàries al llarg de l'any, i d'exportar els nostres espectacles arreu del país i d'Europa, aprofitant que som membres de l'associació Euro XVI.»

El Punt (25-Juliol-2008)

3 comentaris:

  1. La col•laboració il•lusionada de la gent en la festa es molt, però no es prou. Estic segur que portar una direcció d’aquesta envergadura no es gens senzill.. El meu anònim però sentit reconeixement .

    ResponElimina
  2. Força Renaixement, una de les apostes clara de la ciutat com a motor del turisme, no tan sols durant els dies de la Festa, sinó que crec, a la llarga, durant tot l'any

    ResponElimina
  3. crec que a la festa li manquen més actes de qualitat per fomentar la participació dels ciutadans.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta