29 de novembre del 2008

Bel diu que «no té sentit» enderrocar el monument franquista de Tortosa

ICV demana un procés de participació i estan «oberts» a fusionar la seua moció amb la d'ERC

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va confirmar que CiU rebutjarà dilluns la moció del seu soci de govern, en què ERC reclama la retirada del monument de la Batalla de l'Ebre i la seua substitució per una passarel·la de vianants. Amb tot, Bel va evitar les crítiques als republicans i va centrar els seus atacs en l'actitud del PSC i ICV, als quals va acusar d'haver promogut una «falsa polèmica» amb les seues «maniobres de distracció». A més, l'alcalde va insistir que 33 anys després de la mort del dictador no té sentit enderrocar el monument franquista. D'altra banda, Jaume Forcadell (ICV) va reclamar que s'obri un procés participatiu.

Bel va comparèixer ahir per deixar clara quina és la posició del grup de CiU sobre la polèmica del monument franquista de Tortosa. Amb tot, l'alcalde es va cuidar molt d'atacar ERC, el grup que ha presentat la moció que se sotmetrà a votació al ple ordinari de dilluns, i va acusar el PSC i ICV d'alimentar una «falsa polèmica» per desviar l'atenció sobre altres temes. «Si realment volia enderrocar el monument, Joan Sabaté ho tenia molt fàcil durant els vuit anys que va ser alcalde, ja que només al principi va governar amb el PP, la dreta més retrògrada i conservadora», va recordar Bel. L'alcalde va afegir-hi que van ser el PSC i ICV els que van catalogar el monument de bé cultural del patrimoni català, i que va ser el tripartit que governa Catalunya qui va autoritzar-ne la protecció. «Plantejar que és un monument franquista, i que ara l'hem de traure, 33 anys després de la mort del dictador, està fora de lloc i no té cap sentit», va concloure Bel abans de recordar que al setembre ja es van retirar les plaques que commemoraven la inauguració del monument.




En canvi, sí que va criticar la moció d'ERC el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, que va dir que la proposta dels republicans és «tardana, contradictòria i erràtica». Forcadell es va mostrar «obert» a fusionar les mocions si ERC acceptava parlar de participació i si retirava que Interior assumís el projecte de la passarel·la. Abans, la directora territorial d'Interior, Pilar Andreu, també havia apuntat la necessitat d'obrir un procés de participació ciutadana i de retirar els símbols feixistes per evitar que Tortosa continue donant una imatge de «ciutat franquista». De fet, la moció d'ICV aposta per obrir un procés participatiu i per descatalogar el monument, així com perquè Tortosa complisca la llei de memòria històrica.

El Punt (29-Novembre-2008)

31 comentaris:

  1. Algú esperava una altra cosa ???

    Ara el PP es la "dreta més retrògada i conservadora" ???

    L'any 1999, amb quí governava CiU a Catalunya ???

    ResponElimina
  2. Jo juraria que la definició de Bel era irònica, i CIU, governar, governar, diria que sempre van governar sols.

    ResponElimina
  3. Te sentit, després de les repetides paraules de Mas de que no es farien pactes amb el PP, pos mira, sense voler, el primer.
    A mi m'agradaria veure,en aquest cas (i de fet sempre) unitat, si més no acord, amb questions que afecten tant el futur de la ciutat.
    Sr. Bel, ara te l'oportunitat d'acontentar a uns i altres i sortir-se'n beneficiat.
    Tant, que el vot que va recuperat al PSC, si el PSC no ho esmenna, se'l continuaria quedant. Només per aquest motiu, llevar el monument, quasi t'assegures la renovació de l'alcaldia.
    L'altra situació, conservar-lo, és donar-li força a l'oposició i, mostrar massa desacord amb ERC, ara socis, que considera aquest tema cabdal.
    Lo vot de la dreta Bel sempre el tindra, però li cal assegurar els altres. I esta es una bona manera.
    Si no ho fa, desgraciadament, continuarà sent un alcalde "poc destacat" més. En canvi, amb aquest gest rememoraria a Teodoro Gonzalez i la destrucció de les casilles de consums (símbol per a n'ell del que devia de ser un passat. I guanyaria, merescudament, un lloc digne als anals de la ciutat

    Tot hi ha que dir que cas de no donar suport Bel a la retirada del monument, deixaria a ERC pitjor impossible ja que si no pot convèncer als seu socis de govern.... pos no se com ho explicarien a l'assemblea.

    ResponElimina
  4. "Moral duties have no terms". La frase és de Robert Kennedy: "Les obligacions morals no tenen data de caducitat".

    Suposo que s'entén, oi?

    ResponElimina
  5. Senyor Gallardo; com vostè ja sap, les frases s’han de contextualitzar, i per molt que sigui d’en Kennedy, deixada caure com vostè ho fa, denota una forta carrega revengista.

    ResponElimina
  6. Ningú ens escapem ( jo tampoc ) de creure que tothom pensa com un mateix..... seguint el fil argumental i fent una mica de caricatura ( ho se) ....Convergència va perdre les eleccions municipals la primera vegada, perquè no havia fet desaparèixer el monument. Perquè clar, ara nomes votant a favor de l'enderrocament ja te lligats per sempre mes el vots prestats del PSC de les passades eleccions. Quan a Esquerra, home no crec que per això es trenque cap assemblea ni cap pacte; si veritablement el quedar-se sols -dins del govern- amb el vot afirmatiu, el preocupes tant, ja haurien consensuat amb l'altre soci o no haguessin presentat la moció, no?.
    tranquil que, com sempre, tret de constipats d'última hora, com deia el que va manar construir el monument: atado y bien atado.

    ResponElimina
  7. Ximo; et felicito per la teva frase magistral del dia: “Ningú ens escapem ( jo tampoc ) de creure que tothom pensa com un mateix.....” Encara que ja saps que jo soc una excepció ..I en poden sortir mes!

    ResponElimina
  8. CiU perdrà una bona oportunitat si aixo es confirmi. Suposo que es un joc de qui es pot penjar una medalla i qui guanyarà un grapat de vots, pero pensant en Tortosa i no en el partit es podria fer un gran gest.
    Encara esten a temps de preparar una cosa que ens fa "contents" (relativament) a tothom ...

    ResponElimina
  9. Brian; la negociació es precisament aixó

    ResponElimina
  10. Vaig sentir dir una vegada que hi havia una persona que quan escrivia cartes ( abans sembla ser que la gent s'escrivia cartes)al peu de les mateixes i donat la se gran quantitat de faltes d'ortografia que feia, hi posava uns quants signes ortogràfics amb l'invitacio al lector que agafes els que li fessen falta per al escrit.
    Jo, mc calan, mes o menys faré alguna cosa semblant, com resulta que amb teva felicitació no se veure la intenció, l'ofereixo -al peu- dos respostes per a que tries. Resposta A LA CARTA:

    Primera, Ahir ja et vaig dir que no sabia si m'encantava que t'encantes, en canvi avui, ja que em felicites, et dono les gracies.

    Segona, Senyor mc calan; com vostè ja sap, les frases s’han de contextualitzar, i per molt que sigui meva, deixada caure com vostè ho fa, denota una forta carrega "vedetista".

    Ja perdonareu, però es dissabte i per la tarda i, no se si es per aquest motiu, però això ja comença a semblar-se massa al Messenger.

    ResponElimina
  11. Sembla que tant de parlar de vots, d'esquerres i dretes, estiguen fent xentatge, si vols vots tens de treure el monument.Jo vaig viure en època de Franco, tenía tretze anys quan ell va morir. I no tot van ser roses.Quan Tortosa surt per la tele trauen el pont de Pedra, i el coneixem perque surt l'estatua i crec que només està aquí, això vol dir que es una cosa que ens identifica, penso que no fa cap mal i traure-la implica gastar uns diners que es podríen invertir en fer coses noves, i no destruir. Les persones que pensen que s'ha de traure perque es una cosa feta per Franco, potser també pensen que s'ha de traure la seguritat social i els seus hospitals, ja que es una cosa que va fer Franco. Jo no'l defenso, però l'estatua es una cosa que ens identifica i que recorda una part de la nostra història que encara que no ens agrade ha passat de veritat, i ens ha de recordar-la para que no permetessim mai torna a viure-la. No només aquesta estatua sino totes aquelles coses que ho representen. Son 40 anys de dictadura.

    ResponElimina
  12. Estaran (parlo dels Partits) tots "contents" si enderroquen el monument, degut a la resposta social que ha generat el debat, i obren una etapa de reflexió sobre el que es pot fer a partir d'aqui?

    Sembla que ICV, PSC, ERC si, no? i CiU poden dir que han escoltat a la gent, pero en estes moments no estem per fer grans inversions bla bla ...
    Només quedaria el PP - com els fariem contents?

    ResponElimina
  13. Brian, perdona però no t'entenc. Què vols dir que únicament es el PP qui no vol enderrocar-ho i els altres si?

    ResponElimina
  14. Perque els socialistes ara estan a favor de enderrocar el monument?

    Duran 8 anys el monument no estava alli?

    ResponElimina
  15. El PP no sé que volen fer, no sé si s'han pronunciat,
    pero si que PSC ICV i ERC han dit molt clarament que "algo" s'ha de fer.

    CiU no son tan clars pero si que han insistit que hi ha altres prioritats, que ara no toca, que es podria haver fet abans ... per tant, intueixo, jo, que potser es podria trobar una formula que els agradi, no?

    (el PP de fet, sent 1 de 21, pos, si no estan contents, tampoc m'amoina massa...)

    ResponElimina
  16. Com veig que hi ha gent que li va la felicitat amb el tema del monument, tiro la tovallola.

    Per mí, si volen els dono permís per tombar tota Tortosa. Tanqueta, enderroc, i que tornen a fer una nova ciutat (si poden, però, els demano que la meva casa no me la tomben).

    ResponElimina
  17. No puc acabar d´entendre com una cosa així genera tant debat.
    Sembla que tenim tots el problemes de la ciutat arreglats i per aixó tots els grups polítics només es dediquen a aixó.
    INCREIBLE!!!
    I el govern de la Generalitat un 10, si senyors!!!
    Tanta pela que no ens donen per coses verdaderament necesaries i si que ens la donen per aixó.
    INCREIBLE!!!
    Jo entendria que tinguesim la ciutat "impecable" i llavors hi haguesin diners per estes coses, però ara com ara.... no ho entenc.

    ResponElimina
  18. Tampoc ens enganyem. Quan diem que genera debat, pos home, mentre hi hagin dos persones que debaten sobre un tema, suposo que ja es pot dir que hi ha debat, ara be, el que es diu debat generalitzat, popular, de la ciutadania....No serà mes aviat dels quatre* que fotem la tabarra per aquest bloc, algun diari, tertúlia de radio o altres blocs i poca cosa mes?.
    Per a debat debat, l'atur, la crisi, els transvasaments i en moments puntuals, el terrorisme


    *Ja ho vaig dir en un altre comentari, tenim la tendència a pensar que la resta pensa el mateix que un, també podríem dir el mateix sobre el que pensem que l'interessa a la gent. Jo m'atreveixo a dir que dels que opinem i escrivim sobre el tema ( no els que llegeixen o escolten) oco que arribesem a 300, això vol dir l'1 % dels tortosins, per no anar mes enllà. Se que no puc demostrar que en som 300, com tampoc un altre podrà demostra que en som 3.000.

    ResponElimina
  19. Ximo tens raó. En relació a la població total, crec que som una petit percentatge, no ho perdo de vista.

    El que preocupa a la població, allò que pot deixar-lo sense dormir: una llista de espera en sanitat massa llarga, la pérdua del seu lloc de treball, l'embarg de la seva vivenda per no haver pogut pagar la seva hipoteca, la soletat, els problemes dels fills...

    Per tant són gratuïtes afirmacions com "ens fa conents a totom" o "la majoria dels ciutadans pensa".

    ResponElimina
  20. Senyor McCalan, lamento no haver llegit abans el seu comentari. Estava fora, en concret a la ciutat a la qual vosté em nega la pertinença.

    Havia pensat que no valia la pena ni contestar-li l'enèsima rucada, però també me n'he adonat que als elements com vostè se'ls ha d'aguantar el tipus. Tampoc li diré gaire, no s'ho mereix, només dues coses.

    Primera, renuncio a contextualitzar-li la frase. Per a què, si a vostè li és igual i només parla per poder portar la contrària, ja que no té altres arguments.

    Segona, no sap com li agraeixo que continuï amb els seus intents d'injúria pseudointel·lectual. Després de mal tortosí i mal calafellenc, ara sóc també revengista. M'agrada. Ja li vaig dir que els vilependis, en boca de vostè, són tot un honor.

    Segueixi, si us plau. De moment, ha aconseguit alegrar-me la setmana que aquest diumenge acaba. Si vol continuar donant-me alegries d'aquesta mena, ja sap, a la seva disposició.

    ResponElimina
  21. Hombreeeeeeeee; senyor Gallardo...!! Com li ha anat el viatge a Tortosa ? Pel que veig s’ho ha passat be, que es el importa... Gracies pel seu oferiment que com ja sap es a la reciproca.

    ResponElimina
  22. Senyor McCalan, hi ha dues diferències entre nosaltres, més enllà del fet que vostè és un fantasma.

    La primera és que vostè s'esforça molt a donar-me alegries. Jo, en canvi, no tinc cap interès a alegrar-lo a vostè.

    La segona és que les meves opinions no es basen en el consum immoderat del producte amb què vostè es dóna nom.

    La visita a Tortosa, molt bé, gràcies. La família també.

    ResponElimina
  23. Si no mes n’hi haguessin dos , ho arreglaríem ara mateix.... Celebro que tots estiguin bons.

    ResponElimina
  24. Aquí a Tortosa, Això de la transició és una cosa que los hi ha passat als altres. A tot arreu estan treient estos monuments menos aquí. A n'este pas se convertirà en un centre de peregrinatge dels fatxes, rollo Valle de los Caídos. Suposo que les familietes patrícies tortosinetes de tota la vida deuen estar que trempen...

    ResponElimina
  25. Krupp,
    a tot arreu trauen los monuments menys aquí???? A sí????
    Pos per a quan el Valle de los Caidos por España????
    Primer ells i després natros!!

    ResponElimina
  26. A Lleida, per exemple:
    http://www.elplural.com/macrovida/detail.php?id=27084

    ResponElimina
  27. Núria, a la zona "nacional" els monuments se'ls poden confitar si volen, és lògic que el sentiment popular estigui a favor de conservar-los, és allò del "franquisme sociològic" encara present a l'Espanya profunda. Però almenys a les zones republicanes hauriem de donar exemple!

    Bel sap perfectament que proposar una cosa aixi en plena transició hagués estat molt perillós, simplement no hi havien collons. Calia deixar passar un temps prudencial, i potser ara ja ha arribat. O no.

    ResponElimina
  28. Elena, t'has oblidat dels pantans, l'altre "argument" tipic i topic que completa el pack. També podriem destruir les vinyes romanes, els canals i castells àrabs etc. Si fossin simbologia feixista doncs si, però no és el cas.

    ResponElimina
  29. Home Lluís, tampoc poses exemples molt encertats.

    Els castells "cristians" són el símbol de la edad mitjana, del senyor feudal, opressor.

    A l'Alhambra, hi han signes evidents de la "victòria" davant el REgne Almohade de Granada. Només cal veure, el palau de Carles I, quin significat té allí al mig.

    L'arc de triomf a París, és el símbol de la victória de Napoleó a la batalla d'Austerlich. No sé que hauríen de pensar a Alemanya i al territori de l'antic imperi austro-hungar.

    El feixisme és un fenòmen de la perimera meitat del segle XX.

    En perspectiva història, que és el que falta, ara veiem normal un castell del senyor feudal. No en va deure d'oprimir de persones, i violar doncelles, i tallar caps.

    Amb els cànons d'avui, aquests castells haguessin anat a terra i avui no existirien.

    Els alemanys conserven els camps de concentració de Mathaussen i d'altres. Que vol dir que n'estan orgullosos? Doncs més aviat al contrari. Però algú va decidir que no es podia oblidar aquella barbàrie. I encara estan d'en peus.

    D'altra banda, la batalla de l'Ebre, va afectar als dos bàndols. Però si llegeixes una mica, veuràs que si aquest episodi històric té nom, ér per l'engegada d'una ofensiva de l'exércit republicà més a la marge dreta del riu Ebre que va fracassar a la zona compresa entre Tortosa i el mar.

    La batalla de l'Ebre és un episodi desgraciat de la història espanyola que va afectar als espanyols i no s'hauria de tornar a repetir.

    ResponElimina
  30. Emili, quan parlava dels castells volia ser irònic però veig que no ho he aconseguit. Tenim molta sort de conservar-los perquè en aquelles èpoques es solia destruir tot, suposo que per raons pràctiques van decidir no fer-ho. El temple major de Tenochtitlan era una passada, però els castellans no van deixa pedra sobre pedra i van fer una catedral preciosa. Avui en dia només els talibans destrueixen obres d'art,com els budes famosos. Si l'arc de triomf estés a Alemany no sabem si l'haguessin respectat, potser i o potser no. I respecte a Mathausen, Auschwitz etc. em sembla correcte deixar-los per recordar la barbàrie, però si s'hagués fet un monument per celebrar l'extermini dels jueus, hauria d'anar a terra, per les bones o les dolentes (els israelis no tenen manies al respecte).

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta