11 de març del 2009

Com estalviar aigua des dels tres anys

El CEIP La Mercè de Tortosa esdevé Escola Verda amb un projecte que evita el consum de més de 2.100 litres al mes

El CEIP La Mercè de Tortosa té un dipòsit que recull una part de l'aigua de pluja de la teulada del centre, que després es fa servir per regar les plantes i l'hort del col·legi. Però el dipòsit només és una part del programa d'innovació educativa que ha permès al CEIP La Mercè aconseguir el distintiu d'Escola Verda, i sobretot estalviar més de 2.100 litres al mes. El centre ha aconseguit establir un ús racional de l'aigua, però també fomentar el respecte a les zones verdes i afavorir la recollida selectiva, amb un programa en què s'han implicat tots els alumnes, però també els professors i la resta de personal del CEIP, de les dones de la neteja a la cuinera. El pròxim projecte és construir una cisterna més gran al subsòl del pati dels més petits, per recollir totes les aigües pluvials.

Els resultats aconseguits pel CEIP La Mercè pel seu compte, abans de conèixer les recomanacions de l'auditoria que està duent a terme Ecologistes en Acció a diversos edificis municipals de Tortosa, ha sorprès els responsables de la Casa de l'Aigua. Així ho va confirmar ahir un dels tècnics, Guillem Argelich, que també va visitar el centre per conèixer de primera mà el projecte del CEIP La Mercè. El dipòsit d'aigües pluvials està situat al pati que utilitzen els alumnes d'infantil. La cisterna recull amb un únic col·lector l'aigua de la pluja que baixa de la teulada, però n'hi ha prou per regar les plantes, els arbres i l'hort on els alumnes del CEIP La Mercè conreen faves. «Després de les pluges dels últims mesos, hem tingut el dipòsit a vessar, i per això pensem que seria molt positiu tenir una cisterna molt més gran, que recollís l'aigua de pluja de tota la teulada», va explicar ahir la coordinadora del projecte, Glòria Biosca. Segons va matisar, es tracta d'una idea encara en una fase inicial, però el projecte és força ambiciós i s'ajusta als criteris del programa d'innovació educativa que ha permès el CEIP La Mercè aconseguir el distintiu d'Escola Verda, fa només tres mesos. En aquest cas, la construcció d'una cisterna subterrània al pati i la reutilització de l'aigua de la pluja serviria per fomentar l'estalvi d'aigua potable en part dels lavabos del centre. «Com que caldria fer una obra important, només connectaríem una part dels lavabos», va afegir Biosca. A més, també permetria que l'Ajuntament tingués un punt de captació per regar les zones enjardinades del nucli històric, així com per remullar els carrers del barri del Rastre.

De moment, la utilització del primer dipòsit ha servit per conscienciar els alumnes de la necessitat de reaprofitar l'aigua de pluja i d'estalviar l'aigua a casa. «A més, amb l'hort i les plantes també veuen sobre el terreny que l'aigua de la cisterna té una utilitat directa», va afegir el director del CEIP La Mercè, Àngel Ismael. Però el programa educatiu del centre va més enllà, ja que ha aconseguit establir un ús racional de l'aigua. Així, Biosca va detallar que van analitzar tots els punts d'aigua del centre, per saber quin consum tenien i què podien fer per fomentar l'estalvi. La professora va recordar que van començar el programa el curs 2005/2006, i que primer van canviar les aixetes de les fonts i dels lavabos. També van emprendre una ofensiva contra el malbaratament d'aigua als vàters. Per tant, van establir que tots els alumnes havien d'anar al lavabo –si no era estrictament necessari per una urgència– un quart d'hora abans de sortir al pati. «Els xiquets i les xiquetes fan les seues necessitats, però només l'últim estira la cadena», va precisar Biosca, que va explicar que amb aquest sistema van aconseguir estalviar 1.774 litres d'aigua en els 22 dies lectius que té un mes. Una altra mesura va ser penjar de cada pupitre una ampolla de plàstic, per evitar que els alumnes anessen a beure a les fonts i fossen conscients de l'aigua que consumien en cada moment. Així, van aconseguir estalviar 350 litres d'aigua més en tot el centre, i van assolir un estalvi total de 2.124 litres. En aquest sentit, el següent pas del programa serà controlar l'aigua a la cuina i al menjador, així com a les dutxes del gimnàs, ja que tots els alumnes es dutxen una vegada a la setmana a partir de quart curs, just després de la classe d'educació física.

El Punt (11-Març-2009)

1 comentari:

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta