El jou i les fletxes de l'escut de Falange encara perdura en algunes façanes de Tortosa, tot i que al març del 2006 el ple de l'Ajuntament va aprovar per unanimitat la retirada d'un total de 101 plaques de simbologia franquista que encara quedaven en els habitatges de protecció oficial de tot el terme municipal. La decisió del ple de Tortosa donava compliment a l’acord del Parlament de Catalunya de l’any 2004, i l'Ajuntament es comprometia a substituir les plaques dels edificis de protecció oficial per unes de noves, amb un nou disseny sense els emblemes de la dictadura i en català. En concret, la placa amb l'escut de Falange que podeu veure a la imatge es troba al grup d'habitatges Germans Cruells, que l'antic Obra Sindical del Hogar va construir al barri de Ferreries, tot recordant l'acció constructora que feia aquest òrgan de Falange durant la postguerra, però en resposta a la falta d'habitatges que hi havia a Tortosa a la dècada dels seixanta. A més, la resta de plaques de la placeta del Grup Germans Cruells ja han estat retirades, però la de l'antic número 1, actual número 6 de la plaça, continua presidint l'entrada al portal amb l'escut de Falange.
Una plaça que es desfà i utilitzada com a pàrquing. D'altra banda, en la següent fotogaleria de denúncia també podeu veure en quin estat es troba la placeta del Grup Germans Cruells, tot i que podria ser un espai molt agradable per als usuaris de la llar d'avis de Ferreries i per als xiquets del barri. També cal lamentar l'ús indiscriminat de la plaça com a aparcament de vehicles.
16 de juny del 2009
L'escut de Falange perdura als carrers de Tortosa, tot i la retirada de 101 plaques de l'època franquista
5 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Amagat entre uns cables (a l'edifici on està la botiga de MANGO a Tortosa) hi ha un altra plaqueta del Régimen.
ResponEliminaPERQUE HEM D'ELIMINAR LES RESTES D'UNA EPOCA.
ResponEliminaNO HEM DE BORRAR EL NOSTRE PASSAT. HEM D'APENDRE D'ELL.
No, no d'esborrar res de res! Al contrari com més se sàpigue millor (jo ara mateix, entre altres, estic treballant en una recopil·lació de dades del franquisme). Interpretant la voluntat del Parlament el que es fa és retirar simbologia d'una dictadura. I en queda molta: més fletxes a una paret mitjanera del grup d'habitatges Pintor Casanova de Remolins, clau de volta de la catedral en l'escut franquista, cruz de los caidos (disimulada) al calvari, Monument falangista del parc Teodor González (en "vivas" a la Província, al Movimiento...), etc, etc. Per la mateixa filosofia d'actuació no hi ha esvàstiques als carrers d'Alemanya ni discursos de deixem'ho. Salutacions.
ResponEliminaQuines presses en esborrar els indicis del passat...! Trobo encertat que determinats signes d’ostentosa exaltació siguin eliminats, però no acabo d’entendre aquesta felera quasi malaltissa fins i tot “snob” que pel que es veu dona identitat a certs elements autoanomenats progressistes. Dedueixo que es la rancúnia i l’afany de notorietat els sentiments que mouen aquestes “urgències”. Com es pot comprovar, no es la primera vegada que es parla d’aquest assumpte, encara que tots sabem que n’hi han de mes importants a resoldre.
ResponEliminaAfortunadament la realitat es mes tranqui-la, i el tretze de gener, la plaça d’Espanya (plaça del Ajuntament i darrerament plaça del F.C.Barcelona) continuaran anomenant-se com la majoria del poble ho expressi, i les imposicions de qualsevol signe aniran a un lloc comú: la claveguera.
Ahir estava esperant a un amic a que estava traient diners del caixer quan em vaig ficar a mirar l'edifici on es trobava la sucursal de La Caixa i curiosament apareix el símbol de la Falange i la corresponent noteta de que es tracta de pisos de protecció oficial construïts l'any '51, per cert era a Barcelona, al carrer Rosselló si no m'equivoco.
ResponElimina