30 de març del 2010

L'alcalde de la Ràpita insta el territori a no deixar perdre el projecte Zèfir

Alonso lamenta que la seua proposta d'institut de recerca en energia eòlica marina no prosperés.

L'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Miquel Alonso (PSC), va fer ahir una crida a no desaprofitar «la gran oportunitat» que el projecte Zèfir representa per a les Terres de l'Ebre. El projecte Zèfir és una iniciativa de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), que pretén instal·lar a la mar de l'Ebre un parc eòlic experimental, amb l'objectiu d'assajar la construcció de parcs eòlics marins en aigües profundes. Alonso va recordar que, tot i que la Ràpita no se'n beneficiarà directament, el projecte és «pràcticament igual» al que ell va proposar quan es va descartar el parc eòlic marí de 144 molins que impulsava Capital Energy.

Alonso és un dels càrrecs polítics del territori que divendres va assistir, a Tortosa, a la presentació del projecte Zèfir, una inversió d'uns 143 milions d'euros que pretén generar una nova indústria a l'Ebre i situar Catalunya al capdavant del desenvolupament de parcs eòlics marins en aigües profundes. De fet, l'objectiu és que les empreses eòliques puguen assajar els seus aerogeneradors lluny de la costa, on els fons marins són a gran profunditat. Així, també es busca reduir l'impacte visual dels parcs eòlics i aprofitar els vents marins, més forts i regulars. En la primera fase s'ancorarien quatre molins a 3,5 quilòmetres, mentre que en la segona s'instal·larien vuit molins en plataformes flotants, a 20 quilòmetres.

Amb tot, el litoral de la Ràpita quedarà fora de la zona on s'instal·laria el parc experimental, previst en la franja de mar entre el vèrtex del Delta i el cap de Salou. Però Alonso va recordar que el projecte Zèfir és «pràcticament igual» a l'institut de recerca que l'Ajuntament rapitenc va proposar quan, per motius mediambientals i d'impacte paisatgístic, es va descartar la instal·lació del parc eòlic que impulsava Capital Energy, de 144 molins. «Nosaltres vam tenir la idea, ens vam reunir amb els departaments de la Generalitat i amb els diversos ministeris implicats, i ara ens sentim satisfets que això haja tirat endavant», va afegir-hi. Segons Alonso, la Ràpita no va poder fer-ho perquè caldria allunyar-se molt per trobar aigües profundes, i també perquè els falta el punt d'evacuació de l'energia que sí que tenen a la zona de Vandellòs. «A més, en aquell moment també van sorgir les plataformes del no, que no van tenir en compte les necessitats reals del territori», va dir Alonso. «Però com que ara és una cosa que impulsa la Generalitat, no passarà res», va valorar l'alcalde de la Ràpita, que va remarcar que el projecte Zèfir «és un molt bon projecte per al territori, si el sabem tractar bé». «A veure si ara posarem problemes i la indústria marxarà cap al Baix Camp i al Tarragonès», va advertir.

En aquest sentit, Alonso va recordar que el projecte Zèfir preveu l'arribada de tècnics qualificats i d'una nova indústria especialitzada al territori, i que Sant Carles de la Ràpita es posarà «a disposició» dels responsables del projecte «per al que faci falta», tenint en compte que es necessitaran diversos ports per fer el muntatge i el manteniment de les instal·lacions. De fet, l'alcalde de la Ràpita és l'únic càrrec polític que va formular una pregunta durant la presentació de divendres, a càrrec del director de l'IREC. Alonso va preguntar si, a més de fer recerca al voltant de l'energia eòlica marina, a l'IREC també tenen previst investigar sobre altres tipus d'aprofitaments energètics a alta mar. «Un cop tinguen la infraestructura muntada, també podrem estudiar la generació d'energia a partir de les onades i dels corrents marins, però volem començar per aquest projecte, que ja és prou ambiciós», va detallar Antoni Martínez.

Sancho també ho veu com una oportunitat

Per la seua banda, l'alcalde de l'Ampolla, Francesc Sancho (CiU), també va afirmar ahir que el projecte Zèfir podria ser una «oportunitat molt bona» per al territori. Sancho va trobar a faltar que no s'haja informat millor els ajuntaments, però va valorar que l'Ebre hauria d'aprofitar el projecte i «adaptar-lo» a les seues necessitats. L'alcalde de l'Ampolla va deixar clar que la instal·lació de parcs eòlics a les badies del Delta és inviable, però va dir que sí que es podrien posar alguns molins més allunyats de la costa. «El mar no té propietaris, però hi ha gent que viu de la mar», va recordar Sancho, que va precisar que les empreses eòliques haurien d'arribar a algun tipus d'acord compensatori amb els ajuntaments i amb els diversos sectors econòmics afectats per la instal·lació dels parcs. Sancho també va parlar de «possibles millores» a fer a les confraries de pescadors, si finalment les empreses eòliques estan obertes a col·laborar amb el territori. Fonts de l'IREC van avançar divendres que, si bé no estan obligats a fer-ho, la voluntat de les empreses és arribar a acords amb el món local i els sectors econòmics del territori.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 30-03-2010 Pàgina 8

1 comentari:

  1. «Però com que ara és una cosa que impulsa la Generalitat, no pasará res»…Una frase genial!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta