14 de juny del 2010

Cultura homenatja Benet Espuny amb una exposició al Palau Oliver de Boteller

El director territorial de Cultura i Mitjans de Comunicació, Xavier Vega, ha presentat aquest dilluns matí l’exposició Benet Espuny, l’artista des de l’ànima, que s’inaugurarà aquest divendres, a les 19 hores, a la a la sala “Cid i Mulet” del recentment remodelat Palau Oliver de Boteller de Tortosa. L'exposició s'ha organitzat amb motiu dels noranta anys del pintor tortosí. També s'ha editat un catàleg, s'ha preparat una taula rodona i s'ha enregistrat un vídeo. "Un conjunt que està a l’alçada de l’homenatge que el Govern de Catalunya li vol retre”, ha dit Vega. Segons ha afegit el director territorial de Cultura, l'exposició està feta “des de l’afectivitat” i està “plenament justificada, per la importància de l’obra de Benet Espuny, en el context de l’art català del segle XX, que és imprescindible per entendre la pintura contemporània, com ho són també Miró, Picasso, Dalí o Tàpies”. Finalment, Vega ha ressaltat que l’obra d’Espuny es troba “entre l’excel·lència, amb una tècnica molt depurada, i la genialitat, i per tant molt important dins la pintura catalana del segle XX”.

Per la seua banda, la comissària de l'exposició, Núria Gil, ha explicat que Benet Espuny, l’artista des de l’ànima és “una exposició a l’abast del temps que vivim”, i que les 34 obres seleccionades són prou representatives. Segons Gil, els quadres exposats “són obres de les quals l’artista no se n’ha després mai i són magnífiques”. Entre aquestes, els visitants de l’exposició trobaran la catedral de Tortosa (1946), la de Sant Esteve, a Viena (1952), el Gran Canal de Venècia (1949), Nova York pintat des de l’Empire State Building (1956), el Delta de l’Ebre (1981) i Miravet (1981). “Benet Espuny és important perquè ha estat a molts llocs i se l’ha reconegut”, ha dit Gil. Un reconeixement que ha tingut a la seua ciutat, on va exposar el 1982 al Palau Oliver de Boteller, i al Centre de Comerç el 2002.“No se l’ha tingut oblidat, però se l’hauria hagut de tenir més present, és ara que es fa justícia”, ha afirmat la comissària.

Benet Espuny ha confirmat la seva assistència a la inauguració de divendres. “Ha reviscolat, està feliç, radiant i content”, ha dit Gil, que ha agraït al pintor i a la seua família tota l’ajuda que ha rebut durant l’últim any per muntar l’exposició.El fil discursiu de l’exposició és la vida de l’artista a partir dels seus viatges i com ha reflectit aquest esperit d’incansable viatger en la seva prolífica obra. Pintures (des de ciutats de tot el món fins al territori propi, el Delta i l’interior), dibuixos (triats per la seua internacionalitat i virtuosisme) i gravats (arquitectura i paisatges de les Terres de l’Ebre i catedrals europees) es combinen per oferir una completa visió de l’obra d’Espuny, a qui la comissària defineix com “no només un viatger infatigable sinó també un pelegrí dels millors museus del món”.

Aquesta i altres facetes de Benet Espuny seran objecte de debat en la taula rodona que tindrà lloc al mateix Palau Oliver de Boteller el 8 de juliol a les set del vespre. En l’acte participaran els crítics Francesc Fontbona, Antonio Salcedo i Manuel A. Marquès, alumne i amic personal d’Espuny. D’altra banda, la productora Films Nòmades ha preparat per a l’ocasió un audiovisual amb fragments de converses amb Benet Espuny que es podrà veure a la mateixa sala de l’exposició.

Foto: Bloc Apunts d'un pintor, de Manuel A. Marquès

2 comentaris:

  1. De Islàndia a Camarles, de Nova York a l’Ampolla, de Venècia als arrossars del Delta, qualsevol dels seus quadres son una delícia i un repte a la sensibilitat.
    Com pinta de be el tiet oi ?

    ResponElimina
  2. M'agrada viatjar i m'agraden els viatgers, sobretot si son pintors.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta