20 de juliol del 2010

Batea i la Sénia es repartiran l'ús energètic de la biomassa

El conseller Baltasar signa amb els dos alcaldes un conveni per potenciar la gestió forestal sostenible i l'aprofitament de les restes agrícoles a l'Ebre · El territori pot produir uns 15 megawatts cada any.
Les Terres de l'Ebre tenen un excés de biomassa forestal, un problema que agreuja el risc d'incendis. De fet, es calcula que hi ha 102 milions de metres cúbics de biomassa i que en els últims 25 anys s'hi han cremat més de 17.600 hectàrees. L'últim incendi forestal més important, amb més de 1.100 hectàrees cremades, va ser ara fa un any, a Horta de Sant Joan. Segons la Generalitat, l'Ebre podria aprofitar 146.000 tones anuals de biomassa (37.000 provinents dels boscos i més de 109.000 de les podes agrícoles) per a la producció energètica, amb un potencial tèrmic de 259 megawatts i un potencial elèctric de 15 megawatts.

[Àudio] El conseller de Medi Ambient afirma que les Terres de l'Ebre poden ser capdavanteres en l'aprofitament energètic de la biomassa. El conseller Francesc Baltasar va signar ahir a Tortosa un conveni amb els alcaldes de la Sénia, al Montsià, i de Batea, a la Terra Alta, per donar suport tècnic, econòmic i administratiu als projectes energètics que els dos municipis estan impulsant per valoritzar la biomassa. De fet, els acords s'emmarquen en l'estratègia per al foment de la gestió forestal sostenible a les Terres de l'Ebre, que el Departament de Medi Ambient i Habitatge van promoure per revalorar la biomassa. Pel que fa a la Sénia, el projecte va començar aprofitant els residus de la indústria del moble, i hi van afegir després l'ús energètic de la poda de l'olivera i de la biomassa forestal. A Batea, en canvi, el projecte es va iniciar per poder donar una sortida als residus de la vinya.

LA XIFRA
35 milions d'euros
és el que costaria la planta de cogeneració que impulsa Batea per aprofitar les restes de la vinya i la biomassa forestal

Neteja, recollida i trituració

“Podem tenir els boscos més nets i estalviar-nos els incendis”, va destacar ahir l'alcalde senienc, Víctor Pla. Però l'impulsor de l'acord a tres bandes és l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella. El seu projecte té quatre anys. “La tecnologia ha avançat i ara podem barrejar les restes agrícoles i les fustes”, va dir. Batea promou un servei de recollida de residus i de neteja del bosc, amb una planta de trituració de la fusta i una central de cogeneració.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 20-07-2010 Pàgina 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta