El documental 'La batalla de la memòria', de Màrio Pons, ha estat finalista en la secció oficial de la sisena edició del festival Inquiet de València, en la categoria de llargmetratge documental. Els llargmetratges, documentals i curtmetratges que opten a guanyar l'estatueta de l'Inquiet seran l'atractiu principal del festival, que se celebra del 17 al 27 de novembre. La projecció tindrà lloc el proper 24 de novembre a les 22.00 hores a la Casa de Cultura de Picassent. L’acte de cloenda i l’entrega de guardons serà el proper 27 de novembre a la Casa de Cultura de Picassent.
A banda,'La Batalla de la Memòria' també es podrà veure el mateix 24 de novembre, a les 19:00 hores, a l’espai Memorial Democràtic (Via Laietana, 69
Barcelona), dintre del Cicle de documentals “Premis Memorial Democràtic al Memorimage”. El Premi Memorial Democràtic s'atorga en el marc del Festival Internacional de Pel·lícules amb Imatges d'Arxiu, Memorimage, i premia la pel·lícula que millor aborda la temàtica de la recuperació de la memòria històrica de la lluita per la democràcia i els drets humans. En aquest sentit, 'La Batalla de la Memòria' va obtenir el Premi Memorial Democràtic i el Premi del Públic del Festival Memorimage 2009.
El documental fa una lectura d'una de les batalles més importants de la Guerra Civil: la Batalla de l'Ebre. Es tracta d'una aproximació molt local a un conflicte civil amb implicacions continentals i, al mateix temps, d’una reflexió sobre la universalitat de la violència. Com ha destacat Pons al bloc de 'La Batalla de la Memòria' (on trobareu tot tipus de materials interessants sobre el documental i sobre el rodatge) la seua pel·lícula narra "la història dels nostres avis, soldats de la Guerra Civil Espanyola, i la de les àvies i mares que foren refugiades, però també és la història de totes les generacions que han nascut més tard i que, fins fa ben poc, no han pogut parlar en llibertat ni d'aquest conflicte ni de les seves repercussions". Per tant, és la història d'una batalla però també la història dels homes i les dones que van patir la devastació de la guerra a la reraguarda del front de l'Ebre, i també la història dels silencis que van vindre després de la Guerra Civil, ja que la dictadura i una transició mal resolta han deixat ferides molt profundes que encara perduren al territori.
22 de novembre del 2010
'La Batalla de la Memòria', finalista en el festival Inquiet de València
1 comentari:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Celebro que es conegui tan l'obra de Mario com la problemàtica de les nostres terres. No serà que no en tinguem.
ResponEliminaEl documental és una digna alternativa al cinema comercial de les "Majors".
Tant de bo es faci més popular.
Fins i tot entre els propis ebrencs.