4 de novembre del 2010

La bioenginyeria ajudarà Tortosa a mirar cap al riu

L'Ajuntament millora l'espai fluvial entre el pont de l'Estat i l'antic pont del tren, amb plantes autòctones que frenaran la forta erosió del marge esquerre · També es cobriran els emissors de les aigües pluvials.

És una operació de bioenginyeria, amb plantes autòctones que resistiran les riuades i que ajudaran a frenar la forta erosió que hi ha al marge esquerre de l'Ebre, entre el pont de l'Estat i l'antic pont del tren. Amb aquestes paraules va definir ahir el director del projecte, Albert Sorolla, la millora ambiental i paisatgística de la part més degradada del riu al seu pas per Tortosa. L'empresa Urbaser, la mateixa que va fer la renovació integral del parc municipal Teodor González, s'encarrega dels treballs de sanejament, consolidació i revegetació, que van arrencar fa tres setmanes amb un cost de 103.157 euros.

Per garantir l'èxit de l'actuació, els responsables de l'obra han seleccionat una desena de plantes i arbustos de la conca de l'Ebre, espècies acostumades als cabals variables del riu. “Volem fer treballar les plantes, amb vegetació madura que pugui resistir les riuades”, va dir Sorolla, que va destacar que serà una de les primeres regeneracions fluvials en què es faran servir plantes de la zona. De fet, les plantes provenen del viver d'una empresa del Delta i s'han elegit les espècies més resistents: la boga o bova de fulla estreta, el lliri groc, el canyís o senill, el càrex pèndul, el salze, el càrex distant, el tamariu i la bova borda o espargani.

Però a més de millorar l'aspecte del riu a Tortosa, les plantes tenen la missió de frenar l'erosió del marge esquerre, un problema que amb el temps podria provocar l'esllavissament del passeig de l'avinguda de Felip Pedrell. “Durant l'últim any s'han perdut uns 100 metres cúbics de sòl, i amb aquest projecte també volem solucionar un problema geotècnic, ja que haver de reparar el passeig seria molt més car en el futur”, va valorar Sorolla. Segons el director del projecte, les arrels de les plantes faran d'escullera i de mur de contenció, tot i que també hi haurà una base de pedres embolcallades en malles de polipropilè i tanques biodegradables fetes amb fusta de castanyer i altres branques. De fet, els treballs també obliguen a posar més de 800 metres cúbics de terra per reduir els pendents dels talussos, i facilitar-ne la revegetació.

Una actuació ‘tova'

“Hem volgut fer una actuació tova, funcional, correcta des del punt de vista mediambiental i respectuosa amb el riu”, va destacar el regidor de Medi Ambient, Valentí Marín, que ahir va visitar les obres. L'actuació s'està fent en un tram de 460 metres, dividits en tres grans trams. En el primer, entre el pont de l'Estat i la porta lateral del mercat, es crearà una línia de vegetació a la base del mur. Al segon, fins a l'antic mercat del peix, s'instal·laran herbassars al marge i es plantaran salzes i tamarius a les platjoles. Finalment, s'arranjarà tot el talús fins arribar a la cota de carrer. Segons Marín, les obres es faran en tres mesos, “si el règim del riu ho permet”, ja que les riuades podrien condicionar el calendari dels treballs. De fet, per avui mateix hi ha previst un desembassament controlat a l'Ebre de fins a 1.450 metres cúbics per segon, que servirà per regenerar el meandre de Flix i netejar les algues.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 04-11-2010 Pàgina 2

1 comentari:

  1. Mira que bé!
    Idea: Que aprofiten la terra que van traure fa uns anys per a dragar el riu.
    A lo millor així s'estuvien alguna cosa dels més de 100.00 eurets que costarà la brometa.
    Antigament les xiquetes també jugavem a terreta... ara la posem, ara la traem... i així anava.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta