13 de desembre del 2010

Campredó busca un mecenes

La parròquia necessita uns 100.000 euros per aixecar un campanar, 25 anys després de la construcció del temple, i els feligresos del poble ja han fet els primers donatius ·

Què li cal a Campredó per ser considerat un poble amb tota regla? Campredó ja ha aconseguit l'aprovació de l'entitat municipal descentralitzada (EMD), però amb això no n'hi ha prou. I no parlem de les aspiracions legítimes dels campredonencs a esdevenir un municipi a part de Tortosa –els tribunals van estroncar fa uns anys el procés de segregació–, sinó d'aquella mena de símbols que fan que els pobles tinguen una identitat pròpia inqüestionable. Així, Campredó va inaugurar l'any passat la restauració de la torre de Font de Quinto, tot un emblema del poble; i en el futur, quan Renfe o potser l'Adif vulguen cedir-los l'estació, també podran rehabilitar l'edifici per ubicar-hi la seu de la nova EMD. L'altre símbol indubtable del poble és el temple parroquial, que durant tot l'any passat va commemorar el seu primer 25è aniversari. Però la parròquia de Campredó no té campanar, i és per això que el seu capellà, mossèn Víctor Cardona, ha començat una campanya per aconseguir el finançament necessari.

Els periodistes ebrencs coneixem mossèn Víctor de l'època en què ha estat delegat de mitjans de comunicació del Bisbat de Tortosa. Nascut al Forcall, a la comarca dels Ports, Cardona és un d'aquests capellans joves –va nàixer el 1969– amb mentalitat oberta, propers a la gent i entusiastes, que són capaços d'implicar tot un poble en una causa. Ho va demostrar amb els actes de la parròquia de Campredó i també ho ha aconseguit amb l'edició d'una miscel·lània interessantíssima, amb motiu del 850è aniversari de la parròquia de l'Aldea, de la qual també és rector. Ara, però, mossèn Cardona té a les mans la construcció del campanar del temple de Campredó. El projecte ja està fet i aprovat pel Col·legi d'Arquitectes, i ara s'està cercant l'ajuda per costejar els 100.000 euros per fer les obres. Uns treballs que servirien per completar la parròquia de Campredó, ara per ara inacabada. Els feligresos ja han començat a fer els primers donatius, però la conjuntura econòmica fa que siguen menuts. De fet, el mateix mossèn Víctor prioritza altres necessitats més urgents de la parròquia, com ara l'atenció als més necessitats, als que ho estan passant pitjor a causa de la crisi.

Cardona no s'està de dir que l'ideal seria trobar un mecenes, un patrocinador com el que ha pagat una part de la reconstrucció de les escales de la catedral de Tortosa. Però “totes les aportacions seran benvingudes”, apunta. De fet, en una altra parròquia del municipi, a l'església del Roser del barri de Ferreries, també s'hi han construït unes escales i una rampa per a minusvàlids amb petites aportacions anònimes. El campanar de Campredó ha estat dissenyat per Xavier Martí, el mateix arquitecte que va projectar el temple i els edificis del voltant. A més, també té l'aval de Ramon Fita, l'artista que va fer els vitralls i la façana principal de la parròquia. El campanar tindrà dues columnes. La primera, d'acer inoxidable, puja recta i representa l'Església, amb la seua proposta ”ferma i coherent”, destaca mossèn Víctor. L'altra columna, de ferro rovellat, puja inclinada i representa el món en la seua diversitat. De fet, quan la columna que representa l'Església toca la que simbolitza el món, aquesta s'adreça i puja també recta. Però quan la que representa el món toca la que simbolitza l'Església, la columna “s'inclina i s'adapta a la realitat que li toca viure”. Finalment, l'espai comprès en el punt de contacte entre les columnes de l'Església i la del món és l'espai per a les tres campanes que tocaran per convocar el poble a missa, però també a les festes i als dols.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 13-12-2010 Pàgina 56

Foto: Cedida

1 comentari:

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta