La idea guanyadora preveia l'aprofitament de la capa freàtica per a la climatització, el reciclatge de l'aigua de pluja, l'ús de finestres amb vidres ventilats, i la instal·lació de plaques solars ·
El projecte arquitectònic del nou hospital de Tortosa preveia la construcció d'un edifici pensat amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica. La idea amb què els arquitectes Sílvia Barberà, Esteve Bonell i Josep Maria Gil van guanyar el concurs convocat per Salut projectava un complex sanitari tranquil i acollidor; dissenyat a escala humana per evitar la imatge intimidatòria que tenen la majoria d'hospitals; amb els edificis resguardats del vent de dalt, i amb patis i façanes enjardinades. Un hospital de grans dimensions que tindria en compte l'entorn urbà, la presència del massís dels Ports, i el respecte al medi ambient.
Per exemple, es proposava aprofitar l'aire interior del sistema de refrigeració i calefacció de l'hospital per ventilar els vidres. L'objectiu era optimitzar el consum d'energia de la maquinària de climatització, amb un millor comportament energètic de l'edifici. Així, s'impulsaria l'aire interior des de la part inferior de les finestres cap a la part superior, per reduir el salt tèrmic entre la temperatura exterior i la temperatura de confort interior. A més, en el projecte es preveia la utilització de la capa freàtica superior dels terrenys del pla parcial de la Farinera, ja que amb l'ajuda d'uns grups frigorífics que funcionen de manera reversible es podria climatitzar l'edifici a l'hivern i escalfar l'aigua sanitària. De la mateixa manera, també s'obtindria l'aigua freda de climatització necessària per al confort de l'hospital durant l'estiu. A partir d'una temperatura de la capa freàtica de 15 graus centígrads i d'un cabal màxim de 170 metres cúbics per hora –210 a l'estiu–, en el projecte arquitectònic es calculava que es reduiria fins a un 50% el consum energètic de l'hospital. A més, per a la construcció s'utilitzarien materials reciclats i de baixa energia de producció, i a les habitacions del sector psiquiàtric s'instal·laria un terra radiant, també per reduir el consum energètic. La calefacció per terra radiant –amb una xarxa de tubs sota el paviment, per on flueix l'aigua calenta– es considera la manera més saludable, eficient i econòmica de climatitzar un edifici, i també la que millor s'adapta a l'ús de l'energia solar tèrmica. Com que la calor generada es distribueix pel terra, s'aconsegueix una variació de temperatures ideal per al confort humà, ja que manté els peus calents i el cap fresc.
Cobertes per estalviar llum i aigua
Els arquitectes van preveure que el nou hospital podria utilitzar plaques fotovoltaiques per generar electricitat, que estarien instal·lades als diversos edificis del centre. Amb un sistema de gestió automatitzada, s'optimitzarien les instal·lacions, d'acord amb les condicions externes i internes de l'edifici. A més, el consum de la climatització es reduiria també gràcies a la ventilació natural a través dels patis, i hi hauria sondes crepusculars connectades a l'enllumenat d'alta eficiència i a un controlador d'intensitat lumínica. Quant a l'aigua, la idea guanyadora del concurs preveia estalviar-ne fins a un 30%, amb mesures com ara la instal·lació de cobertes enjardinades, que permetrien la reutilització de les aigües pluvials per al reg.
Foto: Departament de Salut
Resulta que és planeja una cosa sostenible i plas!
ResponEliminaEn canvi és construeixen equipaments en zones "inundables".
Ep! M'he equivocat de segle? O els que viuen en el passat son la majoria?
Lligues els temps del "Pantanos" amb la no construcció ecològica i a qui tenim?
Vaja! Les elèctriques i les petrolieres que guanyen com més es consumeix.
Si no podia ser, veritat Sr Botín?
Lo nostre és gas, llum i petroli. Les carreres de F1, 54 canals de 24 hores, los del satèl·lit, ipods, ipads, tablets,...
Res de fer anar un manubri per recarregar el portàtil.
I el que vulgui salut, a Barcelona en venen.