5 de març del 2011

La setmana blanca a l'Ebre, una setmana d'autogestió


Ensenyament constata que la pausa en l'activitat docent només ha suposat cinc dies de vacances extra als instituts de l'Ebre, i tem que ara els coste recuperar el ritme · Gairebé un 39% de les escoles del territori han estat obertes durant la setmana blanca, amb activitats lúdiques i esportives organitzades per ajuntaments i AMPA ·

Més de 28.600 alumnes de primària i secundària de les Terres de l'Ebre han acabat aquest divendres la que, si res no torna a canviar, serà la primera i última setmana blanca. Amb dades a la mà, el director dels serveis territorials d'Ensenyament, Antoni Martí, feia un balanç negatiu de la iniciativa del govern anterior. En cap dels 25 centres de secundària no s'han organitzat activitats amb els ajuts de la Generalitat o dels ajuntaments, ni tampoc a través de les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA). Per tant, els alumnes de l'ESO i dels batxillerats han passat aquests dies a casa, o de viatge amb les famílies.

La setmana blanca només ha estat més fructífera en les escoles d'educació infantil i primària, i 31 dels 80 centres que hi ha a l'Ebre han estat oberts aquests cinc dies, sobretot fent activitats de caràcter lúdic o esportiu. “Això són un 38,7% dels centres”, apunta Martí. En total, 3.060 alumnes –d'un total de 15.950 alumnes d'infantil i primària– han estat a les escoles ebrenques durant la setmana blanca, xifra que representa un 19,1% de l'alumnat del territori. De fet, es tracta d'un percentatge que supera de llarg la mitjana catalana (10%).

La necessitat de conciliar la setmana de vacances amb la feina dels pares ha afectat negativament la setmana blanca. Tampoc no hi ha ajudat els pocs recursos que els centres i les AMPA han tingut per organitzar activitats durant els cinc dies. “Les famílies s'han hagut d'implicar i adaptar, però l'any que ve ja no tindrem aquest problema”, adverteix el director territorial d'Ensenyament. “Les expectatives no s'han acomplert, ja que només hi ha hagut una setmana de vacances i s'ha interromput l'activitat docent”, ha afegit. “Ara el problema que podrem tenir és la reenganxada, ja que hi haurà alumnes a qui els costarà tornar a les classes”, diu Martí.

El tema no es veu igual, però, des d'algun dels municipis que han subvencionat activitats a les escoles. Tampoc des de les AMPA que s'han mogut per oferir una alternativa a les famílies que no han pogut marxar de vacances, enviar els fills a unes colònies, o fer sortides a la neu. A Ulldecona, l'Ajuntament ha promogut activitats lúdiques a preus assequibles. Només per un euro cada hora, els alumnes d'Ulldecona han pogut quedar-se a l'escola durant 35 hores setmanals. També Amposta ha promogut activitats lúdiques durant la setmana blanca, per 18 euros per alumne. A més, el preu es rebaixava fins als 14 euros a partir del segon germà. I a la Sènia, 140 xiquets i xiquetes de l'escola Jaume I han participat en les activitats organitzades pel consistori. El programa d'activitats s'ha realitzat dins del mateix centre, amb un preu de només 15 euros. Els xiquets han estat atesos per set monitors de lleure contractats per l'Ajuntament, els quals han estat ajudats per voluntaris de l'Associació Esportiva La Sènia durant les hores dedicades als esports.

En canvi, l'Ajuntament de Tortosa és un dels consistoris que ha triat no organitzar cap activitat. El Club Deportiu Tortosa ha ofert un campus de futbol que ha tingut menys acceptació de l'esperada, però han tingut més èxit les AMPA del municipi. Per exemple, l'AMPA de l'escola Port Rodó de Campredó, sense cap ajut institucional, ha contractat pel seu compte quatre monitors de lleure, i algunes mares i pares també han col·laborat. Quaranta-nou dels vuitanta alumnes del centre s'han quedat a l'escola durant la setmana blanca, de nou del matí a una del migdia. Per només tres euros al dia –el preu del menjador, opcional, era a banda–, els xiquets podien fer activitats lúdiques, manualitats i tallers d'informàtica o cuina. “Ha estat un èxit, només els xiquets més grans s'han quedat a casa”, diu un dels membres de l'AMPA, Gerard March. A més, a banda de les activitats al centre, també s'han fet sortides per conèixer la rehabilitació de la torre de Campredó i una empresa de cítrics. “Per nosaltres, tot això no ha estat cap problema i entre els xiquets ha tingut molt bona acceptació; és una pena que hagin volgut matar la setmana blanca abans de comprovar si podia funcionar”, lamenta March.

Publicat a El Punt


Imatges: Gerard March i Ajuntament de la Sénia

1 comentari:

  1. Sóc dels pocs (potse l'unic, je je!) que li agrada l'idea de la setmana "blanca" , en teoria. Que els xiquets hagin de fer 14 setmanes des de nadal fins setmana santa sense cap descans, crec que es massa. I molts d'experts diuen el mateix, que el rendiment i resultats són millors quan les setmanes de classe, i setmanes de vacances estan més repartits, i no en estil marato!

    Però, aixo només pot funcionar si tots anem a una. Els pares necessiten flexibilitat laboral per poder agafar vacances (no cal anar a esquiar, sino passar uns dies amb els fills fent el que sigui). Per anar repartint les vacances d'esta manera, cal que poden agafar una setmana ara la mare, una setmana ara el pare etc etc. També cal que volen, ja que d'esta manera es "menjen" les setmanes que voldrien agafar a l'estiu. Pero crec que es important si ha de funcionar aquest sistema de vacances escolars, perque l'objectiu és, o hauria de ser, passar temps amb els pares - i no amb els iaios, amb tots els meus respectes, com els ha tocat a molts de xiquets!

    També s'ha de implicar l'ajuntament o entitats publics. L'idea que han fet els AMPAs esta molt bé, pero com a ultima possibilitat. Per molt ludic que siguen les activitats, si els xiquets igualment estan al mateix espai fisic de sempre, i el mateix horari, ben bé un descans i trencament amb la rutina, pos, no ho és.

    En fi, un idea bon, en teoria, pero en la practica no pot funcionar perque ningu esta pel labor, i han volgut matar-ho abans, inclos, de fer la primera prova, com diu March.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta