12 de març del 2011

Tortosa no registra un terratrèmol greu 'des de fa segles'


L'Ajuntament de Tortosa va presentar el mes passat la memòria d'activitats de Protecció Civil, una organització que ara està revisant el pla bàsic d'emergències municipals, i que entre la feina pendent té la redacció del Sismicat, un pla local de risc sísmic. Amb tot, el seu coordinador, Francesc Bertomeu, va voler llançar un missatge de tranquil·litat, tot assenyalant que a Tortosa no hi ha terratrèmols greus 'des de fa segles'. La dada és especialment rellevant després del sisme que ha sacsejat el Japó aquest divendres. En aquest sentit, un dels terratrèmols més importants que s'han percebut a Tortosa en les últimes dècades va ser la nit del 28 de setembre del 1953. La sacsada va durar pocs segons, però la gent va viure moments de desconcert perquè tot es bellugava, i l'endemà al carrer no es parlava d'una altra cosa. Però retrocedint encara més en el temps, Tortosa és una de les poblacions catalanes en què es van registrar desperfectes a causa del famós terratrèmol del dia de la Candelera del 1428. Aquell 2 de febrer, un sisme de magnitud 6,5 amb epicentre a Camprodon va afectar l'Osona i el Ripollès, i va arrasar ciutats properes com Olot, amb centenars de víctimes mortals i efectes devastadors en ciutats tan allunyades com Barcelona, Perpinyà i Tortosa. Se sap que a Tortosa aquell moviment sísmic va afectar el castell de la Suda, i més concretament la muralla per la banda de Remolins. A més, va ser necessari apuntalar algunes cases i cobertes, ja que hi havia sostres i terrats oberts. Segons els experts, si actualment es produís un altre terratrèmol d'aquestes magnituds, on hi hauria més conseqüències seria als nuclis històrics de les poblacions, ja que els edificis antics serien els més perjudicats.

La llegenda de Sant Ruf · D'altra banda, cal recordar la llegenda de Sant Ruf, el suposat primer bisbe de Tortosa. Ruf havia nascut a l'Àfrica i era fill de Simó el Cireneu. A Jerusalem, després de sentir la predicació de Sant Pau, es va convertir en el seu acompanyant. Quan Pau va viatjar a Hispània, va desembarcar primer a Tortosa, cap a l'any 60, i aquí va deixar Ruf com a bisbe, mentre ell continuava el viatge cap a Tarragona. Ruf va romandre com a bisbe de Tortosa fins a la seua mort, i a la catedral hi ha dos reliquiaris amb part de les suposades restes del sant, que estaria enterrat en una tomba a la catedral, desconeguda. Així, la llegenda diu que el dia que algú trobe la tomba de Sant Ruf, la ciutat de Tortosa s'enfonsarà.


El terratrèmol de Tivissa · A les Terres de l'Ebre, un dels terratrèmols més importants dels que es tenen constància és el de Tivissa, del 1845, que es va catalogar amb una magnitud VI a VII a l’escala Mercalli (es correspon a un sisme de grau 5 a 6 a l’escala Richter). Segons la tradició, l'esquerda de l'església de Tivissa té el seu origen en aquesta tremolor.

17 comentaris:

  1. Ja podem pregar perquè tornin a passar molts de segles sense cap terratrèmol, perquè a pocs quilòmetres aigües amunt tenim dos bombes nuclears.

    ResponElimina
  2. I a Vandellós, més.
    Si als japonesos los hi ha passat això, preparadíssims com estan, què mos pot passar a natros, mal preparats com estem... Total un desastre!

    ResponElimina
  3. La TEPCO, la companyia que gestiona la nuclear de Fukushima, ja ha sigut investigada, potser processada, per amagar dades de les seues nuclears, com a Ascó.
    L'explosió al reactor nº 1 i la fuita de gas radioactiu es molt greu i amb possibles conseqüències dramàtiques com la fusió del nucli.
    No seria el primer cas, com a Three Mile Island que va provocar una aturada de 30 anys en la construcció de CN a EEUU, o la coneguda de Txernòbil tan funesta i amb tantes víctimes.
    Aquests esdeveniments haurien de fer retrocedir la mesura del govern de perllongar la vida de les CN, ja que les seves possibilitats de fallida, inclús sense terratrèmols, creixen de forma geomètrica, sinó exponencial, amb el temps.
    A més el terratrèmol ha provocat l'explosió de depòsits de gas natural, tampoc queda fora de la prevenció el depòsit que la CASTOR esta construint a la vora del Delta i la seva estació a Vinaròs.
    Si sumem els pous de petroli i les minves en la pesca que estan provocant, el futur a les nostres terres és de somni apocalíptic.
    I els "nostres" polítics tirant pilotes fora.

    ResponElimina
  4. Les coses es van complicant al Japó. Ja son tres reactors en perill de fusió del nucli.
    Tenint tres reactors en el territori (contant Vandellós), som la terra amb més perill de catàstrofe nuclear.
    En veure el que pot passar, fins i tot sense caldre un terratrèmol, no se on deuen estar aquells dallons del Sr. Vidal o tots els que li donen suport. Puig, Mas, Montilla, Zapatero, Rajoy,... Irresponsables tots. Responsables, si més no, de l'allargament de la vida útil de les nuclears, o més aviat cafeteres donades el gran nombre d'incidències que reporten.
    Seguirem sense aprendre, jugant amb el foc silenciós, invisible, que tot ho crema, la radiació nuclear.
    Ara, la segona economia del mon es veu impotent pel desastre tants cops anunciat i denunciat.
    L'energia nuclear, com a productora d'energia, mata. Lleva la vida com una pesta medieval quan pateix un accident, afectant estes generacions i les properes.
    Tot per l'inconseqüent mania del el creixement continu, del diner especulador.
    Una tirania més. Una dictadura més, terrible, alienant, monstruosa, indecent.
    Prou a l'energia nuclear!
    Desmantellem centrals ara que podem.
    Aturem els bàrbars.

    ResponElimina
  5. Et refereixes a les de França també, oi ?.
    Pel que jo sento i veig, el problema del risc nuclear al Japó, ve donat pel tsunami que, a la vegada, ve generat pel terratrèmol. Si a la costa catalana ( per no anar més lluny ) hem d'esperar algun tsunami, com a conseqüència d'un terratrèmol, no cal pensar en la nuclear de Vandellòs, potser hauríem de pensar en tots els pobles des de Les Cases d'Alcanar a Portbou i començar a plantejar en abandonar-los pel perill potencial d'aquest fenomen i que és el que, de moment, ha causat la immensa majoria dels mort al Japó, més que el terratrèmol i les nuclears.

    ResponElimina
  6. Sembla que no vulgues entendre jotabe.
    El problema no son tsunamis, ni terratrèmols, que al cap i a la fi son fenòmens naturals que de tant en tant es donen. El problemes son:
    La carestia de construcció de les CN.
    El benefici de les companyies que els fan oblidar el seu manteniment, car també.
    Les fallades humanes i del materials de construcció.
    La irresolubilitat dels residus, la seva baixa acceptació social i la duració eterna de la seva radioactivitat, bona herència per als fills.
    Les conseqüències dels accidents que deixen poblacions i territoris afectats per generacions.
    Etc, etc, etc...
    Diguéssem que és donar-li un míssil a un ruc curt de gambals e inestable. Amb disculpes al ruc.
    No em diràs que menjar-se aliments caducats és de persones amb seny.

    ResponElimina
  7. Les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs són de darrera generació no són com les japoneses afectades de dissenys més antics, el problema és haver d'aguantar plantes projectades als 70 per culpa de moratòries que no deixen implantar-ne de noves i més modernes.

    ResponElimina
  8. Nion, repeteixo, si ha hagut un problema de refrigeració a una central ha sigut pels efectes del tsunami. I el que volia dir ( tu tampoc em vols entendre, sembla ) és què si els efectes del fenomen natural son tant devastadors per als pobles i ciutats costaneres, a que esperem a fotre el camp de les nostres. El Delta de l'Ebre desapareixeria tot. Amb nuclear o sense. I per calcul de probabilitats, potser és més fàcil que hi hagi un tsunami que no l'explosió d'una central nuclear com ara Txernòbil. No se si m'acabo d'explicar.....posats a fer alarmisme.

    ResponElimina
  9. No morenc. Ascó I i II son de la segona, Vandellòs de la 3a.
    La de Fukushima I és com la de Garoña que te el vas reparat i que s'ha prorrogat per purs interessos crematístics.
    Asco I i II, juntament amb Cofrents, son les que més incidències produeixen de l'estat.

    http://www.csn.es/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=48&Itemid=121&lang=es

    Amb el nou model de CN aprovat a l'UE el 2008, cap banc les finança i si els estats abans no podien compta ara.
    S'ha de llegir més.

    ResponElimina
  10. Pos igual que estem vivint al costat de les cafeteres d'Ascó i Vandellòs jotabe. Quan mos agafe ja correrem. Lo que els terratrèmols son inevitables, les CN es poden no construir i tancar-les quan caduquen, ja que no abans, com tocaria amb dos dits de seny.

    ResponElimina
  11. És ben cert, les centrals, es poden NO construir i, sobre tot, tancar-les quan s'hagin de tancar. Passa què jo, el quan no el se. També et puc dir que soc dels que menys consum energètic tinc de la comarca. Però això és un altre tema.

    Ara, insisteixo amb la reflexió. Posats a prevenir, minimitzar i/o evitar riscos, ( de pèrdua de vides humanes, sigui quin sigui l'origen ) per què no deixem d'habitar als litorals? Sembla una bestiesa, no ? , torno a apel·lar al calcul de probabilitats.

    ResponElimina
  12. Això t'honora jotabe. Reduir el consum és base per no patir el dia de demà. Una mesura que, quan veus Tortosa de nit sembla que, l'ajuntament el primer, no es tingue clara.
    Les nuclears, per disseny, caduquen. Vist el vist, tancar-les al final del temps estimat de vida és el més conseqüent.
    Ara si, sobre la teva reflexió. La urbanització dels litorals ha augmentat exponencialment el darrer segle.
    Amb aquesta paradoxa que expliques. Un fenomen natural com unes pluges habituals a la zona, ens porta cotxes arrastrats per barrancades i petites inundacions. De vegades morts.
    El negoci especulatiu del turisme ha provocat aquest allau d'ocupació de la costa, il·logic d'altra banda.
    Si bé el Mediterrani és un mar tranquil també hi han falles i volcans, el qual dona probabilitats d'un terratrèmol important si més no.
    El risc és inherent a la vida, però, amb el que sembla que hem progressat, la gestió del risc no ha millorat gaire i l'ansia econòmica ha superant la lògica.

    ResponElimina
  13. Les nuclears, és igual que siguin noves o antigues han estat construides sabent que quan hi ha la fissió de l'urani es desencadena una reacció en cadena molt difícil d'aturar, i les conseqüències d'aquest descontrol, que també és natural com els terratrèmols i els tsunamis, són duradores molts i molts d'anys.

    Aquests és el preu d'aquesta font d'energia. No és més raonable aprofitar l'energia del sol?

    ResponElimina
  14. La cosa està molt malament. En primer lloc els meus millors desitjos per a tota la població del Japó, especialment als tortosins i tortosines que son allà.
    Amb quatre reactors fets caldo, el núm 2 amb un 33%-70% de les barres de combustible foses i les carcasses amb badalls, el nivell d'incident ha pujat a 6 sobre 7.
    És inimaginable el que pot passar. L'apocalipsi ja ha sigut la paraula emprada per definir la situació.
    Malgrat tot en twets i noticiaris es comenta que la gent del Japó encara no es conscient del que passa.
    No puc menys que solidaritzar-me un cop més i demanar el seny que ens ha mancat al món fins ara.

    ResponElimina
  15. A algú se li ocurriria fer córrer un 600 de col.leccionista a 100 quilòmetre per hora durant 10 hores? Doncs això és el que fan amb la nuclear de Garoña. I al final es demostra que les piscines són tan perilloses com els reactors nuclears (veure incendi en piscines del reactor 4 de Fukushima). I això no val per justificar el MTC. I els riscos associats al transport del material radioactiu? Però com es pot ser tan agosarat i pensar que som Déus que podem controlar-ho tot, fins i tot la radioactivitat?

    ResponElimina
  16. No volen globalització, noves tecnologies i tindreu tot... pos així va... Qualsevol dia desapareixerem tots del mapa.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta