16 de gener del 2012

Metges Sense Fronteres, al vestíbul del campus de la URV a l'Ebre


L’exposició 40 Anys d’Acció Humanitària Independent, que repassa els quaranta anys de vida de Metges Sense Fronteres (MSF), arriba a les Terres de l’Ebre. Ho fa presentada per l’Antena Cultural Tortosa de la URV, al vestíbul el campus Terres de l’Ebre i des de l’11 de gener fins al proper 3 de febrer. La mostra, que es pot veure de dilluns a divendres, des de les vuit del matí fins a les nou del vespre, repassa la història de l'organització medic-humanitària i també els principis que han guiat el seu treball durant les últimes dècades.

L’ONG fa repàs de la seua història a través de 30 fotografies que recullen alguns dels principals contextos en què l’entitat ha intervingut en les últimes quatre dècades, tot prestant assistència a poblacions en situació precària i víctimes de conflictes armats, desplaçaments forçats, malalties endèmiques i epidèmiques, catàstrofes naturals, violència social i exclusió de l'atenció sanitària, en els cinc continents. Així, la mostra obre una finestra als conflictes d'Afganistan, Líban, Territoris Palestins, l'Iraq, Colòmbia, Bòsnia, Txetxènia, Somàlia, Darfur o República Democràtica del Congo, entre uns altres, així com al genocidi de Rwanda, les fams d'Etiòpia i Angola, el terratrèmol i posterior epidèmia de còlera d'Haití, l'huracà Mitch a Centreamèrica, el tsunami del sud-est asiàtic, i a crisis relacionades amb pandèmies, malalties oblidades com el VIH/sida.

De totes aquestes crisis van ser testimoni prestigiosos fotògrafs com Sebastião Salgado, Juan Carlos Tomasi, Bruno Stevens, Bruno Barbey, Olivier Jobard, Roger Job, Eric Bouvet i John Stanmeyer, o agències com ara Gamma, Magnum, Cosmos, Moment, Sipa Press i VII, que van contribuir amb el seu treball a lluitar contra l'oblit polític i mediàtic que porta dècades cobrant-se un alt preu en vides humanes i sofriment a tot el món.

A banda, per al 2 de febrer hi ha previstes una sèrie d’activitats paral·leles. A les 18.00 hores, Marc Doladé -delegat d’MSF a Catalunya, oferirà la conferència Reptes i dilemes de l’acció humanitària. Tot seguit, a les 19.00 hores, es projectarà el documental Living in emergency. Aquestes activitats es presentaran a l’Aula Magna de la URV a Tortosa i són de lliure accés.

MSF va néixer en 1971 de la mà d'un grup de metges i periodistes frustrats, uns perquè el mandat de l'organització en la qual treballaven els impedia prestar testimoniatge sobre el genocidi dels Ibo a Biafra (Nigèria, 1968), uns altres per la ineficàcia amb què es va atendre a les víctimes de les inundacions de 1970 a Pakistan Oriental (actual Bangladesh). En aquest sentit, aquests professionals defensaven una acció mèdica independent d'interessos polítics o econòmics, que acudís allí on les poblacions víctimes de situacions d'emergència ho requerissin per prestar assistència i testimoniatge. Actualment, MSF és una de les principals organitzacions humanitàries independents del món. L'objectiu ha estat sempre el mateix: preservar la vida, alleujar el sofriment i restablir la dignitat de les persones en períodes en els quals la seva supervivència està amenaçada, treballant des de principis com la independència, la neutralitat, la no discriminació, i conviccions com el professionalisme, la innovació i la transparència.

Imatge Roger Job

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta