11 de juliol del 2012

La Unesco preveu rebutjar la candidatura de les Terres de l'Ebre com a Reserva de la Biosfera




TERRES DE L'EBRE.- La Unesco podria rebutjar aquest dimecres la candidatura per fer que les Terres de l'Ebre siguen declarades com a Reserva de la Biosfera. Així es recull en l'informe de la comissió consultiva de la Unesco, i que ja es pot trobar en el web d'aquest organisme internacional. De fet, aquest dimecres es reuneix el Consell Internacional de Coordinació del Programa MAB de la Unesco, a París, que sí que podria declarar l'illa canària de la Gomera com a Reserva de la Biosfera. La decisió final es podria conèixer a última hora daquest dimecres.

La gran majoria dels membres de la comissió consultiva han tingut en compte que la proposta inclou el Delta i la conca del riu Ebre, "el més gran d'Espanya en termes de volum". També han tingut en compte que les Terres de l'Ebre tenen un gran nombre de diferents ecosistemes, tant a l'interior com a la zona costanera, i que la majoria del territori es destina a l'agricultura i la ramaderia. Però, en canvi, la comissió consultiva ha observat que tres de les vuit centrals nuclears de l'Estat espanyol es troben al territori que havia demanat ser declarat Reserva de la Biosfera. En aquest sentit, "la Comissió Consultiva va assenyalar que l'energia nuclear no és compatible amb els principis del Programa MaB. Per tant, la gran majoria dels membres de la Comissió General Consultiva recomana que es rebutgi aquesta proposta", conclou l'informe.

La candidatura EbreBiosfera compta amb el suport de més d'una cinquantena d'institucions i entitats del territori. Segons la candidatura, les Terres de l’Ebre constitueixen un espai geogràfic amb una forta càrrega de valors patrimonials naturals, culturals i paisatgístics amb prou potencial per desenvolupar amb èxit models econòmics de desenvolupament sostenible fonamentats en el turisme i l’agricultura. Segons els promotors de a candidatura, des de la cooperació i la gestió participada per agents públics i privats, aquests models poden contribuir al desenvolupament i oferir noves oportunitats de creixement al teixit socioeconòmic, en plena harmonia amb l’equitat i la cohesió social, territorial i ambiental. A més, es considerava que la presència de les nuclears no suposava cap impediment per al projecte. I fins i tot l'exdelegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va afirmar que la possible instal·lació del magatzem temporal de residus nuclears (MTC) a Ascó no hauria perjudicat el reconeixement del territori com a Reserva de la Biosfera.

De fet, la Generalitat donava suport institucional a la candidatura de Terres de l'Ebre com a Reserva de la Biosfera, en el marc d'un conjunt d'accions de reforç d'aquesta candidatura. Al març passat, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, i del president de la Cambra de Comerç, José Luis Mora, van mantenir trobada amb Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la Unesco i que actualment copresideix el Grup d'Alt Nivell per a l'Aliança de Civilitzacions. Aquesta reunió tenia l'objectiu d'intercanviar impressions i buscar sinergies per reforçar la candidatura de Terres de l'Ebre, pel que fa a l'espai amb una "forta càrrega de valors patrimonials naturals, culturals i paisatgístics". Mitjançant el programa The Man and the Biosphere (MaB) de la UNESCO, Terres de l'Ebre pretenia convertir-se en observatori i altaveu permanent de projecció i reconeixement internacional. Aquest espai buscaria crear sinergies entre la conservació i la gestió activa dels elements patrimonials i les polítiques sostenibles ambientalment.

1 comentari:

  1. Pos com de la Geosfera no ens poden expulsar, ja només ens queda la Noosfera
    Lo que al pas que anem... no sé, no sé.
    Per si de cas, i per no fer tard, postulo des d'aquest fòrum la candidatura de les TE com a "Reserva de la Noosfera"
    "Aela Jacta est"

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta