5 de novembre del 2012

Els regants del Delta reclamen les obres del pla d'emergència abans de la neteja del pantà de Flix


TORTOSA (Baix Ebre).- Les comunitats de regants de l'Esquerra i de la Dreta de l'Ebre també han expressat la seua oposició a què s'iniciï de forma imminent la retirada dels llots tòxics de l'embassament de Flix. Els regants han assegurat que les obres no poden començar si no s'executen els plans d'emergència que cada comunitat té enllestits, i que permetrien garantir una reserva d'aigua de quinze dies en cas d'un episodi de contaminació. Aquests dos plans, que inclouen actuacions per import d'un milió d'euros cadascun, no han estat assumits per Acuamed, que addueix que l'aigua dels canals "només és per regar". Els regants recorden la funció mediambiental dels canals, així com el subministrament d'aigua que es dóna a través del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).

Segons ha explicat el president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles, el pla proposa impermeabilitzar els canals de forma que en cas de fuita es poguessin tancar les comportes i evitar que entrés "una gota contaminada". "Per assecar el canal nosaltres no podem fer-ho de cop, necessitem 48 hores, aquesta impermeabilització ens permetria que no entrés aigua contaminada i, a més, garantir una reserva per a quinze dies", ha afegit Pegueroles.

Aquests plans d'emergència preveuen també l'automatització de les descàrregues (comportes de buidat del canal) i la instal·lació de nous grups de comportes transversals als primers quilòmetres del canal a partir de l'assut de Xerta, que permetria tancar el canal amb rapidesa sense buidar-lo.

Els regants, que tenen aquests plans d'emergència enllestits des de fa alguns anys, lamenten que, fins al moment, Acuamed no accepti finançar les actuacions incloses. "Ho justifiquen dient que són canals per a regar i no per a consum de boca", ha detallat Pegueroles. En aquest sentit, les comunitats han recordat la funció mediambiental i de sanejament que tenen aquestes infraestructures de regadiu a tot el Delta, així com que l'aigua que arriba a municipis i indústries, tant del Camp de Tarragona com de les Terres de l'Ebre, a través del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) també surt dels canals. "Els pous de Vinallop que han construït per abastir en cas d'emergència els abonats del CAT i part del municipi de Tortosa té una autonomia de 48 hores, la nostra proposta donaria reserva d'aigua per quinze dies", ha remarcat.

La plaga del caragol poma, un problema de tota la conca

D'altra banda, un altra de les problemàtiques que afecta el delta de l'Ebre i també les comunitats de regants és el caragol poma. Pegueroles ha explicat que els regants han col·laborat al màxim amb la Generalitat per intentar controlar la plaga, que està afectant de ple als arrossaires, però també ha lamentat que el caragol no s'hagi vist com un problema de tota la conca de l'Ebre.

Així, els regants reclamen també que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) aporti recursos econòmics per combatre la plaga. "Si la CHE no s'involucra, s'equivoca. No és un problema del Delta, sinó de tota la conca. Serà difícil eradicar-la però almenys cal controlar-la com es va fer amb el cranc roig", ha afegit. La Comunitat de Regants de l'Esquerra també ha xifrat en un milió d'euros el cost que li ha suposat la lluita contra la plaga, ja sigui en actuacions de canvis de desguassos, com amb l'aportació de recursos humans.

Via ACN (Anna Mayor)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta