17 de gener del 2013

El cabal de l'Ebre a Tortosa ja supera els 775 metres cúbics per segon

TORTOSA (Baix Ebre).- El riu Ebre al seu pas per Tortosa ha assolit aquest dijous a la nit els 775 metres cúbics per segon, amb motiu de la crescuda controlada provocada pel desembassament al pantà de Flix. En aquest sentit, el cabal del tram final de l'Ebre ha experimentat un creixement considerable respecte els valors habituals en els darrers mesos, quan el cabal del riu superava per poc els 100 metres cúbics per segon. A Tortosa el riu oferia aquest dijous un aspecte esplèndid, i finalment ha acabat cobrint completament el nou passeig fluvial que la direcció general de Costes ha construït arran de riu. Unes obres que, segons ha explicat aquest dijous l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, podrien estar del tot enllestides en uns dos mesos, i que inclouen l'aprofitament de l'antic pont del tren com a passarel·la de vianants i de ciclistes de la Via Verda del Baix Ebre.

Per la seua banda, el cabal de l'Ebre aquest dijous al vespre en els 1.100 metres cúbics per segon a l'altura d'Ascó, segons dades la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). La crescuda és conseqüència de les maniobres que l'organisme de conca efectua en el sistema de pantans de Mequinensa i Riba-roja d'Ebre, amb un desembassament controlat que ha de generar capacitat de resguard per acollir l'avinguda que baixa per l'eix central del riu arran el temporal de pluja al nord de la península Ibèrica. De fet, Protecció Civil ha emès un avís del pla Inuncat informant sobre aquesta situació als pobles riberencs.

Molta pluja el cap de setmana


En la mateixa línia, a partir de divendres al vespre i fins diumenge al matí es preveu un episodi de precipitacions que afectaran a bona part del país i que acumularan quantitats molt abundants, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya. Així, es podran acumular quantitats de més de 50 litres, sobretot al Pirineu, al Prepirineu i al Prelitoral sud. Fins i tot, al vessant sud del Pirineu i Prepirineu Occidental és possible que localment s'acumulin més de 100 litres. La neu se situarà en una cota molt alta aquest divendres, i baixarà al llarg de dissabte a la tarda.

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que, segons indiquen els models meteorològics, entre aquest divendres al vespre i dissabte al matí la depressió situada al nord-oest de les illes Britàniques baixarà de latitud i s'ubicarà al nord de la península Ibèrica, entrant pel mar Cantàbric. Posteriorment, aquesta depressió tendirà a desplaçar-se cap a l'est fins deixar enrere la península durant el diumenge que ve.

Aquesta situació meteorològica portarà precipitacions a bona part Catalunya. S'iniciaran divendres a primera hora i afectaran amb intensitat feble de manera dispersa a la meitat oest i al terç nord del país durant tota la jornada. Fins i tot és possible alguna gota a altres punts del país. La cota de neu anirà pujant des dels 1.400 metres fins als 2.000 al llarg del dia.

A partir de divendres al vespre les precipitacions s'intensificaran al nord-oest del país i tendiran a estendre's a qualsevol punt del territori. A partir d'aleshores i fins diumenge al matí es preveuen precipitacions extenses a Catalunya d'intensitat entre feble i moderada. Es podran acumular quantitats de més de 50 litres, especialment al Pirineu, al Prepirineu i al Prelitoral sud. Fins i tot, al vessant sud del Pirineu i Prepirineu Occidental és possible que localment s'acumulin més de 100 litres.

La cota de neu al baixarà al llarg de dissabte. Passarà dels 2.000 metres inicials fins a 800 metres al vessant nord del Pirineu, 1.200 metres a la resta del Pirineu Occidental i fins a 1.400 metres al Pirineu Oriental.

Amb aquesta predicció el Servei Meteorològic ha emès un preavís de perill per acumulació de pluja per aquest dissabte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta