13 de febrer del 2013

Els treballadors dels centres sanitaris de Sagessa recorreran als tribunals l'ampliació de la jornada laboral

MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- Els comitès d'empresa dels centres sanitaris que gestiona el grup Sagessa portaran als tribunals l'ampliació de la jornada laboral imposada per la direcció que, asseguren, no els correspondria legalment. Representants sindicals dels hospitals de Móra d'Ebre, Reus, Jesús (Tortosa) i Amposta, així com l'atenció primària, han donat suport durant aquest dimecres a una segona tancada de dotze hores que té lloc al centre de la capital de la Ribera d'Ebre per denunciar aquesta situació. Segons han alertat, l'aplicació de la mesura pot multiplicar els seus efectes en l'ocupació del territori atès que, recorden, cada lloc de treball directe que se suprimeixi pot suposar la pèrdua dels 4,5 d'indirectes que genera.

L'aplicació del nou còmput de jornada de 1.664 hores anuals -teòricament, 37,5 hores a la setmana- s'ha iniciat aquest 2013 de forma "unilateral" per part de l'empresa després que les negociacions del conveni del sector -només l'hospital de Reus en té de propi- acabessin sense cap acord al respecte. Els sindicats consideren, però, que el decret del Ministeri d'Hisenda de 29 de desembre pres com a referència pel grup Sagessa per implantar la mesura exclou explícitament, entre d'altres, als treballadors sanitaris i no parla de torns o de jornades de guàrdia.

No només això: asseguren que el total imposat sobrepassa amb escreix les 37,5 hores setmanals. "La xifra patronal és desorbitant i no es correspon", assegura president del comitè d'empresa de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre, José Manuel Domínguez. Fins l'any passat, els treballadors assumien jornades de 1.620 hores anuals, que ara han passat a les entre 1.664 i 1.685 en funció dels dies d'assumptes propis. Unes xifres que se situa lluny de les 1.650 que, asseguren, s'està pactant a la majoria de comunitats autònomes i que, consideren, s'apropa a les 37,5 hores.

A la pràctica, aquest increment repercutirà de forma directa en la contractació de substituts, davant la reducció d'hores de descans que fins ara cobrien. "A Móra hi ha substituts que porten ja sis o set anys. Això no és una rescissió de contracte, és un acomiadament encobert", sentencia. D'acord amb els càlculs sindicals, cada lloc de treball directe de Sagessa genera al territori al voltant de 4,5 llocs més indirectes, que amb aquesta mesura es veurien seriosament amenaçats.

Els treballadors matisen que la seva posició no és taxativament contrària a l'ampliació de la jornada, sinó amb la xifra concreta total. En aquest sentit, recorden haver proposat a la direcció alternatives per fer front a aquesta prolongació de la jornada, com el "solapament de torns" d'un quart d'hora cadascun. "Representa no perdre llocs de treball. És a l'acabament de la jornada, fet que no compromet a més treballadors", destaca Domínguez, qui reitera la necessitat de no retallar més la plantilla després dels ajustos patits al 2010 i 2011. Sagessa, però, no hauria acceptat la idea.

"Ho portarem al jutjat perquè el jutge ens digui si és d'aplicació o no ", ha certificat Domínguez, tot recordant que un informe de l'Advocacia General de l'Estat reconeix que el decret no és aplicable als treballadors de centres sanitaris públics i concertats. Una mesura judicial a la qual podria afegir-se'n una altra per les retribucions durant les incapacitats temporals, que se suma a la presentada aquest dimarts per la supressió de la paga extra de Nadal.

Representants dels comitès d'empresa del grup Sagessa dels centres del Camp de Tarragona -Reus- i les Terres de l'Ebre -Móra, Amposta i Jesús- així com de l'atenció primària han pres part aquest dimecres des de les vuit del matí en una nova tancada de dotze hores, la segona en poques setmanes, al vestíbul de l'hospital morenc. Les accions de protesta, que es podrien reproduir de forma rotatòria en altres centres, pretenen també cridar l'atenció sobre l'estat de la sanitat pública davant les retallades, amb "llistes disparades" així com "llits i quiròfans tancats".

Marxar de Reus

Més enllà de la situació laboral de la plantilla, els sindicats de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre han insistit també en traslladar al mateix territori la gestió que Gecosa, del grup Sagessa, efectua del centre des de Reus. Tot i admetre la complexitat de la maniobra, atès que l'Ajuntament de Reus n'és propietari, han reclamat als polítics del territori que treballin en aquesta direcció.

"Hem de sortir de la intervenció de l'Ajuntament de Reus, que ja pren no només direccions gerencials sinó polítiques", ha dit Domínguez. En aquest sentit, ha recordat el deute d'1,7 milions d'euros acumulat per l'hospital, fons que el consistori reusenc hauria utilitzat per cobrir altres necessitats de tresoreria. "Hem de desmuntar aquest sistema", ha reclamat, tot precisant que els treballadors dels serveis de neteja i la cafeteria estan patint retards en el cobrament dels seus salaris.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta