12 de febrer del 2013
L'exposició 'Catalunya bombardejada' arriba a Flix per recordar els atacs del 23-F del 1937
FLIX (Ribera d'Ebre).- La sala de Ca Don Ventura obrirà al públic aquest proper dijous, 14 de febrer, l'exposició 'Catalunya bombardejada', una mostra itinerant que ha estat organitzada pel Memorial Democràtic en haver-se commemorat, durant el 2012, el 75è aniversari dels bombardejos aeris a la població i a les infraestructures catalanes durant la Guerra Civil espanyola de 1936-1939. De fet, en el cas de Flix, l'exposició coincidirà amb la commemoració dels primers atacs aeris sobre Flix. El 23 de febrer de 1937 va produir-se el primer bombardeig a Flix, un dels primers atacs aeris sobre la població civil de la història. L'atac de l'aviació italiana de l'exèrcit de Franco va començar a les deu de la nit i va provocar vuit morts.
Pels veïns va ser una nit infernal, ja que a Flix no hi havia cap defensa antiaèria, i la gent va haver d'amagar-se als túnels de la presa que ja s'estava començant a construir i als del ferrocarril, així com per les vores de l'Ebre i en unes coves dels afores. En realitat, l'objectiu era la fàbrica electroquímica, ja que els franquistes sospitaven que les dones de Flix fabricaven explosius per al govern de la República. Per fer-ho, van utilitzar un mapa elaborat per un nazi que havia estat tècnic a la planta. Les bombes, però, no van afectar aquesta part de la fàbrica, camuflada on avui hi ha la reserva de Sebes.
L'exposició, amb diversos pannells amb fotografies i textos, consta de dos àmbits. El primer està dedicat als bombardejos a ciutats i pobles catalans a què foren sotmesos per l'aviació franquista, amb el decisiu suport del l'aviació italiana i alemanya. El segon àmbit tracta del bombardeig a les centrals hidroelèctriques, uns objectius estratègics situats en alguns casos, a prop dels nuclis de població. Paral·lelament i a iniciativa de l'Associació La Cana, s'exposaran fotografies sobre els bombardejos a Flix, tot recuperant un material ja mostrat anteriorment.
Dissabte, 16 de febrer, a les 7 del vespre es farà l'acte d'inauguració de l'exposició, que comptarà amb la presència del director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos. Durant el mateix acte es farà un homenatge a les víctimes dels bombardejos a Flix. A més, al voltant de l'exposició, s'han organitzat un seguit d'activitats paralel·les. Divendres, 15 de febrer, a dos quarts de 8 del vespre i també a la sala de Ca Don Ventura, hi haurà la conferència "Els bombardejos franquistes sobre la Ribera d'Ebre", a càrrec dels historiadors Ramon Arnabat i David Íñiguez. Els dies 16 i 17 de febrer, des de les onze del matí i fins a la una del migdia hi haurà jornada de portes obertes al refugi antiaeri del carrer de Sant Josep, recuperat fa uns anys. I al mateix refugi, el dia 23 de febrer, hi haurà la visita teatralitzada "Subterrànies. Sobreviure entre bombes", amb dos sessions, a les 6 i les 8 del vespre. Les persones interessades en assistir a alguna de les dos sessions, cal que adquireixin prèviament les entrades a l'oficina de l'Arxiu Municipal de Flix; el preu és de 3 euros. Les places són limitades (20 persones per sessió).
L'exposició 'Catalunya bombardejada' ha estat organitzada pel Memorial Democràtic, organisme de la Generalitat de Catalunya. La seua estada a la població riberenca compta amb el suport i la col·laboració de l'Ajuntament de Flix i l'Associació La Cana. Es podrà visitar fins al dia 24 de febrer; l'horari és els dies feiners i dissabtes, de les 7 del vespre a les 9 de la nit; i els festius, de les 12 del migdia a les 2 de la tarda i de les 7 del vespre a les 9 de la nit.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.