12 de febrer del 2013

Quatre dones a l'atur creen a la Ràpita una cooperativa de cuina amb productes ebrencs

SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- Quatre dones que es trobaven a l'atur han posat en marxa a Sant Carles de la Ràpita una cooperativa que ofereix serveis de cuina i càtering basats en productes de qualitat de les Terres de l'Ebre. Treballen des del mes de setembre i ja han aconseguit com a clients habituals diverses empreses i una casa de colònies del municipi. El projecte 'Som Cuina' forma part d'una iniciativa estatal de la Federació d'Associacions de Dones Rurals (Fademur), amb el finançament del Ministeri d'Agricultura i el suport de l'Ajuntament rapitenc, que aspira a fomentar l'ocupació i la independència de les dones al mateix temps que cobrir una demanda de serveis que ajudi a millorar la vida als seus pobles.

Nascuda com una empresa de l'anomenada "economia social", l'embrió de 'Som Cuina' va començar a caminar a Sant Carles de la Ràpita fa prop de tres anys amb la formació d'una vintena de dones desocupades de la població perquè podessin accedir a una ocupació estable i autogestionada. Pel camí, però, dificultats internes i renúncies en altres casos, van acabar allargant un camí que s'ha acabat completant amb la inauguració oficial del negoci aquest mateix dimarts.

Quatre d'aquelles dones que van començar la formació han acabat traslladant a la realitat el projecte impulsat per Fademur. Detectada la carència de cooperatives de menjar a domicili, davant el desplegament de la llei de la dependència i la necessitat de donar cobertura a guarderies o escoles, van decidir aposat per aquest camp. "L'objectiu és posar en marxa programes innovadors que cobreixen les demandes de treball de les dones i de serveis als pobles, millorant la independència econòmica de les dones i la qualitat de vida als pobles", ha subratllat la presidenta de Fademur, Teresa López.

Un projecte "ambiciós", reitera López, sense cansar-se d'enaltir el caràcter "lluitador" de les impulsores en un moment com l'actual. L'entitat, que va aconseguir el finançament del Ministeri d'Agricultura per portar a terme aquest projecte pilot en cinc poblacions de diferents comunitats autònomes de l'Estat amb una aportació d'uns 150.000 euros en cada cas, per a la posada en marxa del negoci i l'equipament de les instal·lacions, també ha comptat amb la complicitat de l'Ajuntament rapitenc, que va condicionar i cedir uns baixos de propietat municipal amb un arrendament simbòlic de 100 euros mensuals.

No es tracta, però, d'una iniciativa per fomentar l'ocupació en l'àmbit local sense cap altre vincle amb el territori. "Una part important és la sinergia entre productors locals i cooperatives. La idea és oferta menjar de qualitat amb preus assequibles posant en valor els productes de la terra", ha precisat López. Això ha suposat la creació de xarxes d'abastament en relació directa amb els productors del territori, que de retruc es poden veure beneficiats també de l'experiència.

De moment, l'evolució de l'activitat i la demanda, asseguren, els dóna la raó, tant en el cas rapitenc com en el de les quatre cooperatives restants a Galícia, Castella-Lleó, Extremadura i Andalusia. "Tenen molt bona acollida a les seves comarques i es veu com empreses de l'economia social que comencen amb unes quantes cooperatives comencen a tenir demanda serveis, contracten gent i creixen fixant persones al territori i creant riquesa en aquestes zones".

"Cada cop ens truquen més"

Una de les sòcies de 'Som Cuina', Gemma Recio, corrobora les bones expectatives. Tot i la lentitud en posar en marxa el projecte i fer-ho en un mes com el setembre -"una mala època quan ja han començat les escoles", precisa- han rebut encàrrecs per empreses, congressos, festes. "Són coses esporàdiques i puntuals. Però cada cop ens truquen més" afirma. La idea és anar ampliant la cartera de clients i poder comptar amb més treballadores.

De moment, presten també el seu servei de forma regular a una casa de colònies del municipi, tasca per a la qual ja han contractat una noia, i aspiren a concretar l'interès de dues escoles d'Amposta per al curs vinent. També ofereixen menús de dos plats i postres a 4,5 euros que poden servir a domicili. "No ens ha anat tan malament. Tinc força esperances. La realitat demostra que moltes empreses demanen aquests serveis. I han repetit", subratlla Recio, amb experiència en el món de la cuina i que va veure en el projecte una "bona oportunitat personal, laboral i familiar".

L'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Joan Martín Masdéu, s'ha felicitat per la iniciativa i ha volgut refermar el suport municipal al seu èxit. En aquest sentit, ha anunciat que el consistori continuarà col·laborant promocionant l'activitat de 'Som Cuina', amb la concreció d'un programa amb l'àrea de serveis socials per facilitar a les famílies amb dependents un àpat diari "en condicions". Tampoc ha descartat la possibilitat d'encarregar serveis per als equipaments municipals i la possibilitat que la cooperativa, un cop estigui consolidada, pugui optar a proveir els centres educatius del municipi o de la comarca.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta