Actualment, al territori de l'Estat espanyol hi ha 40 espais que han estat declarats Reserva de la Biosfera, dels quals només un, el Parc Natural del Montseny, des de l'any 1978, es troba situat a Catalunya. Les Terres de l'Ebre són la segona reserva catalana que aconsegueix aquesta declaració, 35 anys després de la primera. La candidatura EbreBiosfera va sorgir de la mateixa societat civil i ha estat impulsada per una setantena d'institucions i entitats socioeconòmiques de les quatre comarques de l'Ebre, entre elles el Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE) i la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa. A més, compta amb 55 administracions locals del territori que ja han expressat el seu suport a través de l'aprovació de mocions en els plens municipals.
La designació s'ha rebut amb entusiasme a les Terres de l'Ebre. El delegat del Govern, Xavier Pallarès, ha afirmat que aquest nomenament de la Unesco és "una gran oportunitat per a les nostres comarques, és un revulsiu per potenciar els actius amb què compta el territori i ara hem d'aprofitar-ho".
En aquest sentit, Pallarès s'ha mostrat molt satisfet d'haver aconseguit finalment l'EbreBiosfera i s'ha mostrat convençut que la Reserva de la Biosfera serà el "potenciador que necessitem per afrontar el futur amb les millors condicions possibles" tal com va passar -ha recordat- amb els parcs naturals del Delta i Els Ports, "que durant els vint-i-cinc anys de vigència han permès potenciar els valors naturals, culturals, econòmics i patrimonials de les nostres comarques".
Per la seua banda, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha celebrat que el Consell Consultiu Internacional haja elegit les Terres de l'Ebre Reserva de la Biosfera. L'elecció s'ha sabut precisament aquest dimarts al migdia, en el marc de la 25a Reunió del Consell Internacional de Coordinació del Programa L'Home i la Biosfera (MAB) de la Unesco, amb la presència del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, en representació del Departament d'Agricultura.
El reconeixement com a Reserva de la Biosfera significa per a les Terres de l'Ebre una oportunitat que "ha de comportar noves aportacions econòmiques, difusió internacional del territori i el reconeixement dels seus valors patrimonials", ha destacat Pelegrí, el qual ha afirmat que "serà una eina per cohesionar i gestionar millor el territori". Segons ha dit, la Reserva de la Biosfera és "una marca de qualitat reconeguda mundialment que farà compatible la preservació de l'entorn amb el desenvolupament econòmic sostenible de les Terres de l'Ebre".
Pel conseller, l'elecció, a més de representar "un revulsiu per al territori i contribuir a la millora de les condicions socioeconòmiques", també suposarà "un model de la unió de les Terres de l'Ebre", perquè per aconseguir-ho "s'ha fet un treball en el qual han participat tots els estaments socials, i que ha comptat amb la complicitat i el consens del territori".
Segons Pelegrí, el reconeixement és "una bona oportunitat per situar Catalunya i les Terres de l'Ebre en el mapa internacional". A més, ha assegurat que "constitueix una oportunitat de dinamització de tot aquest àmbit" i ha avançat que "podrà assolir una major disponibilitat de les aportacions econòmiques del Govern de l'Estat i incrementar el reconeixement dels seus valors patrimonials: naturals, paisatgístics, històrics i culturals".
D'altra banda, Pelegrí ha valorat la designació de Reserva de la Biosfera com "una eina per cohesionar i gestionar millor el territori, una marca de qualitat reconeguda mundialment que farà compatible la preservació de l'entorn amb el desenvolupament econòmic sostenible de les Terres de l'Ebre" i aconseguirà, ha dit, que els productes i els serveis derivats del reconeixement de la UNESCO com a Reserva de la Biosfera "es diferencien qualitativament dels seus competidors en el mercat global".
La Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera
La Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera forma part del Programa 'L'Home i la Biosfera' (MAB) de la Unesco, composta actualment per 610 reserves disseminades per 117 països. La inclusió de noves reserves a la Xarxa és valorada per la Mesa del Consell Internacional de Coordinació del Programa sobre l'Home i la Biosfera (MAB), amb seu a París.
.
Via ACN
Imatge EbreBiosfera a Facebook
Molt bona notícia però és d'allò més coherent que una Reserva de la Biosfera no englobi una planta d'energia nuclear. Si la Ribera Nord aposta per aquest tipus de monocultiu, que facin el seu propi camí. Per més que ens ho intenten vendre així, l'energia nuclear no és neta i sostenible.
ResponEliminaÉs bona notícia, però caldrà tenir en compte, que un dels elements de la biosfera és l'home, i l'home no és tan sols natura, sinó que és cultura. Cal preservar els nostres elements naturals, però també cal no perdre els nostres trets culturals, començant pel foment de la nostra gastronomia. Per quan una Fundació Alícia a l'Ebre?
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaTens raó, no hem de deixar perdre els nostres trets culturals, com ho són els correbous i altres espectales taurins que ara són perseguits.
ResponEliminaPer cert a Oriol Junqueras no li desagraden tant les centrals nuclears
http://www.elconfidencial.com/espana/2013/05/22/erc-propone-controlar-asco-y-vandellos-tras-la-consulta-soberanista-121411/
No confonguem el personal Gutijaume. Qualsevol persona que llegeixi l'enllaç que indiques comprovarà que es parla de desmantellament de les centrals nuclears.
ResponEliminaÉs evident que una Catalunya independent haurà de tenir una política energètica pròpia i que s'ha de basar en les energies renovables i en l'eficiència energètica.
Crec que l'energia nuclear està tocada de mort. Si països que tenien tecnologia nuclear l'acaben abandonant com és el cas d'Alemanya o països on tenien moltes centrals, ara moltes sense funcionament, com és el cas de Japó.
Tan sols falta que el projecte ITER vagi avançant per donar-li l'estocada de mort. Pots comprovar que aquest projecte és internacional i li donen suport Unió Europea, EEUU, Japó, Índia, Xina, Rússia, Corea del Sud.
I quan parlava de trets culturals propis, no parlava precisament de correbous. Fer bandera única dels bous com a tret cultural diferencial d'aquestes terres és d'una pobresa intel.lectual enorme. Hi són, no ho negaré, però d'aquí a fer-ne bandera exclusiva del territori, doncs no.
ResponEliminahttp://www.iter.org/
ResponEliminaJaume nomès s'omple en la cultura colonitzadora i de maltractar animals. I molt que ho fa, almenys per aquí. Però no he sentit mai defensant la cultura de la nostra llengua, si si, la que se parla aquí i per allà. I lo PP vol destruir...
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaJo he defensat, defenso i defensaré sempre els bous, l’arròs del Delta, los pastissets i el coc de brossat, els llagostins de La Ràpita, l’oli del Baix Ebre-Montsià, la jota, la Cinteta, el vi de les terres, la baldana d’arròs, l’ostró del Delta i el tortosí!
ResponEliminaNo me veuràs defensant la cultura colonitzadora: castellers, patates d’Olot, torró d’Agramunt, la gamba roja de Palamós, l’Oli de l’Empordà, les sardanes, la Roseta, el vi del Penedès i el català oriental.
No he renegat mai del meu parlar, en canvi hi ha molts que avui es plenen la boca defensant el territori i per Barcelona parlen el català oriental avergonyits del seu accent.
Per cert, fes lo favor de defensar la cultura de la nostra llengua! Comença per canviar-te l’avatar per un que digui el mateix però en català, o es que ets un fatxa?
ResponEliminaAu aquí lo tens: http://www.fotolog.com/catala_ppcc/70132303/
Vergonya t’hauria de fer que ho tingui que buscar un pepero que vol destruir la llengua!
Ho guardo. Però de moment ho dixo així, para que me entiendan en el extranjero...
ResponEliminaPel que entenc, vols dir; que tot lo que no sigue ebrenc, però si català, és colonitzador. Perdona que teu digue, però això és catalanofòbia. Està molt bé que primer tries lo de casa, jo també faig lo que puc en este aspecte.
No teu prengues malament, eh, que no me caus mal. Nomès que veiem lo món de punts de vista diferents.
No exactament, feia una analogia amb el fet de que declaris colonitzador tot allò que provingui d'Espanya. D'això se'n diu espanyofòbia.
ResponEliminaTu també me caus bé, podria arribar a pagar-te un café i no tenir remordiments tota la nit.
PD: jo crec que t'entendrien igual a Guadalajara, sol varía una lletra. Jo crec que ets uns espanyolista.
A no. Jo no sóc espanyofòbic. Lo que ha Espanya hi ha qui no acepta que es parlen altres llèngües o que almenys siguen oficials.
ResponEliminaAlmenys tu sas lo que val un cafè, jeje.
Si vols, un dia podem quedar. Estos dies no puc que estic liadíssim en examens...
Discrepo totalment d'Emili quan es refereix a que "La Ribera d'Ebre aposta pel monocultiu nuclear". I encara més quan esmenta lo de "La Ribera nord".
ResponElimina"Quillo, pa que lo sepas", la Ribera d'Ebre és un dels territoris més maltractats d'Europa. On el PIB de les nuclears dissimula la seua pobra i mísera realitat. Prou han fet en subsistir i treballar gairebé en règim d'esclavatge.
Només un 0,1% de la seua població ha tingut alguna implicació amb la decisió de l'instal·lació nuclear. I em passo tres pobles en quantitat.
Emili, rellegeix el que has escrit i "maquilla-ho" ja que tu mateix et tires pedres a la pròpia teulada. Ja saps on rau la major influència d'ERC a les TE.
Los comentaris dels Bous jo es que me'ls passo per l'engonal. Igualment que la màfia que els empra per com a substitutiu de cultura (Veure programació i despeses de moltes festes de poble).
I sobre el diploma de la Unesco, pos molt bonic, si.
Que el vendre´m a trossets per fer caixa?
Jo proposaria que la "Real Fábrica de Moneda i Timbre", lo pose a un segell. Així, al menys, el podrem usar o emmarcar com a miniatura.
Així podríem enviar cartes al Cañete, Montoro, Guindows i Comissió Europea que encara no se'n han assabentat.
I, he rellegit el meu escrit com m'aconselles, i el mantenc. Que les nuclears camuflen el PIB, doncs ho sap qualsevol persona amb mínims coneixements d'economia. Que el 1 % ha mantingut implicació en la instal.lació, doncs discrepo. Corregeix-me, però no conec cap municipi de la Ribera Nord que s'hagi posicionat en contra de les centrals nuclears i uns bons calerons cauen als seus Ajuntaments cada any. Si un prefereix viure de la cultura del subsidi em sembla molt bé, però si del subsidi, se'n deriva un perill per a mi, doncs no. Si a la Ribera Nord es va abandonar l'agricultura i la ramaderia, va ser per la tímida industrialització química i energètica que permetia viure als habitants de zones amb una baixa densitat de població.
ResponEliminaSi tu creus que la declaració de la Unesco és un "titulin", doncs allà tu. Vivim en un món globalitzat i per situar-se turísticament has de tenir algun reconeixement. O és que et penses que el Celler de Can Roca no es beneficia de que li reconeguin com a millor restaurant del món? Titulin, diràs. Però ells, amb un any de reserves completes. I si tu creus que pots vendre millor una central nuclear que un "titulin" de la UNESCO, resultarà que no has sortit de casa teva en ta vida.
Per cert, Gutijaume i I, a mi me la repanplinfa el que digui ERC. La meva llibertat de pensament i d'expressió no me la roba ningú.
ResponEliminaNo has entès res Emili, ho sento. Ni coneixes la Ribera d'Ebre. O ERC no domina ajuntaments? Que em contes! Que t'ho explique el senador...
ResponEliminaResta amb el teu parer, però pregunta per on vulgues si es pot mantenir una família amb l'agricultura de secà i/o ramaderia de muntanya. Fliparàs.
Au i que us vagi bé amb els sopars de duro!
No m'ho esperava de tu, però, me'n adono que et supervalorava. Em sol passar amb tothom, no et pensis.
I si el turisme ens ha de salvar, pos anem malament o no saps com està el pati.
http://lh3.ggpht.com/_i_a7jrwWHHc/S6NJhDyP1PI/AAAAAAAAFEg/YQ7iiW0BBdw/s800/mocions_CAT.png
http://lh6.ggpht.com/_i_a7jrwWHHc/S66MifDCZaI/AAAAAAAAFG4/W6bv_ttWR1A/s640/mapa_TGN.png
Va, dis-me qui vol els subsidis???
I quan acceptes un subsidi, no és per la misèria en la que estàs vivint?
I a antinuclear, pos ja veiem que passa... Barcelona traga i traga i natros com a gossos mesells a dir que sí. O qui gasta la llum que produïm? Eòlica, hidràulica, solar i nuclear.
Això és el que em fot més. Que els "teus" et traeixin, t'empren i t'esclavitzen.
Bé, des de la conquesta d'RB4 ha sigut així.
Llegeix....
I, potser ets tu que hauries de llegir. Saps que al 1400 Barcelona va comprar la baronia de Flix per no tenir que pagar els drets sobre el blat a Tortosa?
ResponEliminaNo veus que així no anem enlloc, culpant de les misèries pròpies? Si el teu futur vols que passi per l'energia nuclear o pels residus nuclears és una elecció. Ja que escull ser delinquent. És una forma de viure també. Ni tan sols vol sentir parlar de pensar en altres formes alternatives de crear riquesa. No, no cal que pensem. Parem la ma i que ens caiguin uns calerons del lobby nuclear.
Mira que dir que el títol de Reserva de la UNESCO és gairebé una merda! Molta més gent voldria aquest títol que una central nuclear, home!
Per si t'interessa la història del 1400 on podràs comprovar que a Flix s'hi feia vi. On hi són les vinyes? I la Terra Alta? Que no ha treballat per tenir un altre futur que no sigui el nuclear, amb moltes dificultats, amb problemes d'envelliment, etc? Què faran a Ascó i rodalies quan tanqui la central d'Ascó? Viure del seu desmantellament? Quants d'anys dura això?
ResponEliminahttp://digital.csic.es/bitstream/10261/25212/1/Ferrer_Flix.pdf
Comprar la baronia de Flix?
ResponEliminaDir-me que no soc antinuclear?
Antinuclear, antiembassaments, antimolinots, antillà i canto reggae.
Deixa-ho, que soc massa vell, no cobraré jubilació i m'hauré de practicar l'eutanàsia per que no em podré pagar els medicaments.
I molt bo lo de la Biosfera!
Content?
Si, m'estic fent polític!
Paraules que a ningú ens fan arribar a final de mes, excepte als que tenen una butaca sota el cul.
I ja saps quin és lo problema.
Ara a vendre tovallons de paper reciclat per a eixugar el dèficit.
O com era aquella del Santiago Rossinyol?
Duros a quatre pessetes?