19 de juny del 2013

Paco Ibáñez i un homenatge a les barcasses i a les coeteres del Delta, plats forts del festival Bouesia de Deltebre

DELTEBRE (Baix Ebre).- Un concert del cantautor Paco Ibáñez dedicat als poetes llatinoamericans, el proper 17 d’agost, i la reivindicació de les coeteres del Delta, seran enguany els plats més destacats del festival Bouesia de Deltebre. El regidor de Cultura, Joan Alginet, i el director del certamen, Miquel Àngel Marín, han presentat aquest matí a Deltebre la que serà la novena edició del festival. Enguany, aquest certamen interdisciplinari porta el lema ‘La Vaca Que Xiula’, i proposa explorar el paisatge sonor del delta de l’Ebre.

De fet, una de les peculiaritats d’aquesta novena edició del festival Bouesia serà posar en valor les coetes del Delta. Es tracta de les edificacions en què es guardaven i des d’on es llençaven els coets per desfer les tempestes que amenaçaven la collita d’arròs. Al delta de l’Ebre, n’hi ha fins a 32 coeteres repartides entre el marge dret i esquerre. Per donar protagonisme a aquestes construccions, el festival Bouesia ha organitzat una bou-romeria des del pont Lo Passador fins a la coetera de l’ermita de l’Aldea. A més, l’Ajuntament de Deltebre ha iniciat els tràmits per demanar la cessió d’ús d’aquests edificis a l’empresa propietària, la companyia Mutualidad Arrocera de Seguros. Alginet ha remarcat que l’Ajuntament treballa per donar a aquestes edificacions un ús turístic i cultural nou.

 El coet de sortida del festival serà aquest divendres, 22 de juny, amb una primera incursió al País Valencià, on els bouetes han estat convidats per participar al festival de poesia Festa de la Boca de la Canyada, a Paterna. Amb tot, la major concentració d’actes tindrà lloc del 28 al 30 de juny. Al llarg de tres dies, hi haurà la bou-romeria fins a la coetera de l’ermita de l’Aldea, un concert de Josep Bordes (Pepet i Marieta), i un homenatge a Josep Arques, “Josep del pas de Baló”, el propietari del pas de barca de la Cava, per tota una vida dedicada a la barcassa.

El festival Bouesia és un certamen multidisciplinari que va nàixer a Deltebre el 2005 amb l’objectiu de generar una simbiosi indissoluble entre cultura i territori. Organitzat per l’Associació Cultural Rabera de Bouetes amb el suport de l’Ajuntament de Deltebre i la regidoria de Cultura, és un esdeveniment cultural, d’intercanvi entre artistes que té com a escenari principal el paisatge del delta de l’Ebre i que desplega diferents llenguatges artístics: arts visuals, poesia experimental, música, dansa, circ i espectacles inclassificables. A la barcassa es faran recitals poètics, actuacions musicals i conferències poètiques a càrrec d’artistes com Arturo Moya i Rut Barberán, Carles Hac Mor i Ester Xargay, Andreu Subirats i Proyecto 23.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta