14 d’agost del 2013

Ascó programa tres espectacles de vaquetes per la festa major, els primers actes taurins a la Ribera d'Ebre

ASCÓ (Ribera d'Ebre).- La vila d’Ascó serà la primera població de la Ribera d’Ebre que celebra festes amb bous en el segle XXI. Serà el proper dijous, 22 d’agost, a partir de les set del vespre, quan s‘ha previst un espectacle de vaquetes a la zona de descarrega de l’Estació. Les vaquetes es repetiran el divendres, 23 d’agost, i el dissabte, 24 d’agost, a la mateixa hora i al mateix lloc. El passat 11 de juliol, el ple de l’Ajuntament va aprovar amb els cinc vots favorables de CiU i del PSC, més tres vots negatius de la FIC i una abstenció també de la FIC, sol·licitar a la Generalitat l’autorització per poder incloure les vaquetes en el programa de la festa major, que Ascó celebrarà entre el 21 i el 25 d’agost. Fins ara, la Ribera d’Ebre era l’única comarca de les Terres de l’Ebre que no feia festes tradicionals amb bous, ja que aquesta tradició, molt estesa al Baix Ebre i al Montsià, també se celebra en tres pobles de la Terra Alta: Horta de Sant Joan, Arnes i Corbera d’Ebre.

El ple d’Ascó va constatar que entre els anys 1979 i 1984 hi ha una extensa documentació fotogràfica i escrita sobre la pràctica d’aquestes festes al municipi. La sol·licitud de l’Ajuntament d’Ascó va ser conseqüència de la decisió de la Comissió de Festes, organisme que havia sol·licitat al consistori la celebració d’aquesta activitat per la festa major.

En el darrers quatre anys, Ascó havia sol·licitat poder incloure les vaquetes en el seu programa de festes. En les dues primeres ocasions, els anys 2010 i 2011, el retard en l’aprovació i entrada en vigor del reglament regulador de les festes tradicionals amb bous a Catalunya havia frenat l’autorització per part de la Generalitat. Però amb l'aprovació del nou reglament, Ascó ha tingut llum verd per poder organitzar les vaquetes. Els taurins de la Ribera d’Ebre també recorden que la capital de la comarca, Móra d’Ebre, disposava d’una plaça de bous que acollia diversos tipus d’espectacles, i que estava construïda dins d’una cavitat d’una roca.

 +Programa de la festa major d'Ascó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta