29 de setembre del 2013

Dos nous terratrèmols davant de Vinaròs i Alcanar, enmig del debat sobre la paralització del projecte Castor



VINARÒS (Baix Maestrat).- Continua registrant-se activitat sísmica davant la costa entre Alcanar, al Montsià, i Vinaròs, al Baix Maestrat, on està ubicada la planta submarina de gas Castor. Dos terratrèmols més s'han registrat aquest diumenge, amb una magnitud de 2,8 i 2,7, respectivament, a l'escala de Richter. Tot i que la majoria no s'han percebut des de les poblacions, ja són més de 300 els petits terratrèmols que s'han registrat aquests dies a la zona. L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, ha reconegut que la població està intranquil·la i que han estat poques les explicacions que han rebut. Per la seua banad, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ja ha demanat un informe sismològic acreditat per una empresa externa independent.

De fet, durant aquest cap de setmana, Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha celebrat que el Ministeri d'Indústria hagi paralitzat els treballs d'injecció de gas matalàs a la planta marina del Castor. La plataforma havia enviat escrits al govern espanyol fent aquesta petició. Segons han entès, el ministre José Manuel Soria té dubtes sobre la seguretat en aturar els treballs fins que no s'informi detalladament dels petits terratrèmols que s'han registrat darrerament i es comprovi que l'activitat no comporta cap risc. La Plataforma del Sénia recorda que ja va presentar l'any 2010 un recurs d'alçada on s'advertia, amb dades de l'Observatori de l'Ebre, que calia estudiar l'activitat sísmica que podia provocar la injecció de gas.

En aquest sentit, el recurs d'alçada que va interposar la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia l'any 2010, advertia que no s'havia incorporat un estudi sismològic al projecte d'emmagatzematge subterrani del Castor, malgrat que existia el risc d'augmentar l'activitat sísmica de la zona per la proximitat d'una falla a la plataforma marina. La decisió de dijous del govern espanyol de paralitzar el treballs d'injecció de gas matalàs, no és, per a la plataforma, "una victòria", però sí un reconeixement a la feina que han estat duent a terme des de l'associació durant el desenvolupament de projecte Castor, "amb la voluntat d'exigir que les coses es facin bé i que les administracions actuïn, d'una vegada per totes, en defensa de l'interès general". A més, l'associació ha demanant una nova reunió al Ministeri d'Indústria, per revisar la seguretat de les instal·lacions, i l'emissió d'un informe sismològic, acreditat per una empresa externa i independent, que verifiqui que aquests treballs d'injecció de gas no tenen cap tipus de risc per a les poblacions properes.

Per la seua banda, l'empresa encarregada del Projecte Castor, Escal-UGS, confia en què a finals d'octubre pugui reprendre la injecció de gas prevista amb un informe vàlid per part de l'Institut Geogràfic Nacional. Així, l'empresa ha remarcat que el que ha demanat el Ministeri d'Indústria és que s'aturi el procés d'injecció, però les tasques de manteniment del magatzem Castor continuen amb total normalitat. Escal-UGS ha volgut manifestar que els controls sobre el gas matalàs que ja hi ha a la planta són rigorosos. Les mateixes fonts han afegit que ha estat la pròpia Escal-UGS la que ha avisat dels microsismes al ministeri, als mitjans de comunicació i als consistoris de la zona, des del paper de vigilància com a empresa adjudicatària del projecte.

En la seua opinió, l'informe encarregat a l'Institut Geogràfic Nacional destriarà els sismes que s'han produït de manera natural dels que ha provocat la injecció de gas. L'empresa ha afegit que l'informe es farà amb tècnics aliens, cosa que li donarà una major credibilitat. Escal-UGS també ha manifestat que des del principi del projecte a incorporat dos tècnics propis per reforçar la unitat sísmica de l'Observatori de l'Ebre i dur control sobre la injecció de gas.

Segons fonts de l'empresa, Escal-UGS va aturar les injeccions el passat 16 de setembre, segons els terminis establerts en la planificació d'inici d'activitat de la planta. Les pròximes injeccions de gas matalàs previstes són a finals d'octubre. És previst que la planta es posi en funcionament al llarg de 2014.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta