29 de setembre del 2013

'La vaga de docents a les illes Balears', per Ricard Forés

Que serveixi aquest escrit per explicar els esdeveniments que estan passant aquests dies a les terres germanes de l'altra banda de la nostra mar : Mallorca i la resta d'Illes Balears. Em refereixo a la revolta de docents i pares  en contra del TIL, el Decret de Tractament Integrat de Llengües, que vol posar fi a 30 anys de català com a llengua vehicular a les escoles i instituts.

Per fer això, el govern illenc del PP, es basa amb la majoria absoluta que va obtenir a les darreres eleccions, però el fet és que enlloc del seu programa electoral proposava això. Per tant, per començar ja es tracta d'un frau electoral.

El president illenc, José Ramon Bauzá, com tot el PP en general, reclamaven que els pares poguessin triar la llengua dels seus fills. Amb aquesta cantarella, a les Illes, el curs 2012-13, van fer la prova del cotó i la sorpresa va ser contundent quan la immensa majoria dels pares, prop del 90%, van seguir triant el català com a llengua vehicular, que per altra banda ha garantit el coneixement dels dos idiomes oficials en acabar el cicle educatiu obligatori.

Tema acabat, no?, De cap manera. És llavors quan es treu el TIL, que amb l'excusa d'introduir més hores d'anglès, regula les hores d'ensenyament en aquest idioma i amb els altres dos (català i castellà) a parts iguals: una tercera part de les les hores en cadascun.

L'estratègia segueix sent la mateixa: reduir hores d'ensenyament en català amb una nova tàctica disfressada de bona intenció: augmentar el coneixement d'anglès. Però la mesura és tan barroera que no només els docents, sinó els pares han posat el crit en el cel quan de cop i resposta el seus fills es poden trobar fent l'assignatura de naturals, posem per cas, en anglès i tothom sap que ni hi ha prou professorat preparat per fer-ho ni la majora d'alumnes tenen prou domini per seguir-ho. Conclusió: no aprendran ni anglès ni naturals.

I si estirem el fil de la seua suposada bona intenció ens trobem amb la següent pregunta:  que té a veure augmentar el coneixement d'anglès amb fer matemàtiques en castellà?

La resposta és evident i el llautó ja s'ha vist d'algú  qui sembla només obsessionat a acontentar el PP de Madrid, les FAES, o a l'espanyolisme uniformitzador en general, passant per damunt del que calgui i qui calgui.

En aquest sentit clama al cel que ni tan sols la universitat sigui escoltada o que hagi de sortir l'antic bisbe de Tortosa, Xavier Salinas i ara bisbe de Mallorca, a demanar diàleg.

Tot plegat ha acabat la paciència del col·lectiu de docents amb la realització d'una mesura inèdita en tot l'Estat: una vaga indefinida. Per fer-nos una idea del que això representa: a cada docent se'ns descompta 90€ per cada dia de vaga i ja portem dos setmanes. I aquesta mesura no només ha tingut comprensió del col·lectiu de pares i mares sinó el seu suport: buidant les aules i en alguns casos, organitzant-se per guardar fills d'altres famílies.

Aquesta revolta ha agafat encara més volada pel fet que ens trobem en un moment de retallades enormes en educació per part del Govern: no renovació de gran nombre d'interins, augment de ràtios, eliminació de professorat de reforç, etc, per cert i paral·lelament mentre el Govern dedica 400.000€ a concertar centres de l'Opus Dei.

A hores d'ara no sabem com acabarà això però de moment ja ha convertit per primera vegada a les Illes Balears en motor i no en remolc quant a dignitat i fermesa amb uns valors de ser i d'entendre la vida. Els que creiem en els Països Catalans ens n'alegrem.


Ricard Forés 
és professor a Mallorca i exregidor d'ERC de Tortosa

1 comentari:

  1. ...los españolistas nos estan fastidiando en todo lo que pueden, a las personas de habla catalana nos quieren dividir...quieren ignorar que somos un pueblo que sufrimos sus pisotones desde hace tres siglos, hemos tenido "primaveras politicas" que ellos siempre han atajado (porque las situaciones politicas imperantes les eran propicias a ello) pero afortunadamente el "pastel" ha cambiado, y las circunstancias son otras...Europa cambiara a como ha sido: un conjunto de naciones que conformaban la Vieja Europa... pero esta Vieja Europa renace por otra Nueva Vieja Europa, seremos como unos Estados Unidos, las antiguas viejas naciones seran las provincias de esta nueva Europa y en el caso de los territorios de habla catalanas tenemos el deber de pedir y el derecho de ser una mas de estas futuras provincias..., si bien que desgraciadamente tendremos que superar ciertos contratiempos... por ejemplo toda la chusma mal oliente españolaza que se estan juntando para el dia 12 de Octubre joder la marrana en Barcelona con su bandera, los mismos que estan gritando con todas sus fuerzas que "su glorioso ejercito" invada a Catalunya i prenda a todas las "ratas NAZIONALISTAS (eh!...gutijaume...esto te suena verdad?) separatas" poniendo a un general de la Guardia Civil al mando de los "gossos de escruadra" (pues asi es como estos tipejos --colegas de los detenidos de Grecia-- denominan a nuestros "mossos") y a un mismo tiempo que cojan al Arturo masia y al gordinflonoriol (si son muy educados los angelitos) y que el resto de ratas (o sea nosotros) las que no caigan (bajo las balas del ejercito) que no paren hasta haber pasado a Andorra...si quieren ver "lindezas" de este tipo que vean www.alertadigital.com...yo hasta ahora les he contestado, ultimamente me censuran y mis contestaciones se ve que se pierden en el eter... mejor les contestais vosotros, pero hacedlo en su unica lengua, pues algunas personas les contestan en catalan y ellos no se enteran...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta