27 d’octubre del 2013

Indignació del sindicat UP per l'arxivament judicial de la causa sobre el caragol maçana al Delta

AMPOSTA (Montsià).- Els arrossaires del delta de l'Ebre han rebut amb indignació la decisió del jutjat d'Instrucció número 5 de Tortosa d'arxivar la causa sobre l'origen de la propagació del caragol maçana al Delta, en considerar que el delicte ja ha prescrit. Com ha lamentat el responsable nacional del sector de l'arròs de la Unió de Pagesos (UP), Dani Forcadell, "es torna a demostrar que les empreses i persones que agredeixen el medi ambient finalment no tenen cap tipus de càstig". Forcadell ha assegurat que la plaga del caragol maçana demostra que va ser "un error" permetre la instal·lació d'una empresa d'exportació d'espècies exòtiques al cor del Delta de l'Ebre, i també que les administracions no hi van fer suficients controls.

"Estem indignats amb l'auto de la jutgessa perquè es torna demostrar que les empreses i persones que agredeixen el medi ambient finalment no tenen cap tipus de càstig", ha criticat Dani Forcadell, responsable nacional del sector de l'arròs d'UP. Malgrat que tots els indicis apunten que l'origen de la plaga del caragol maçana al delta de l'Ebre estaria en les instal·lacions de l'empresa d'exportació d'espècies exòtiques, Promotora Bama, que estava ubicada al terme municipal de l'Aldea, l'auto de la jutgessa considera que el delicte ha prescrit. "L'empresa es queda lliure i el problema es queda al territori", ha apuntat Forcadell.

Segons la informació de què disposa el sindicat agrari d'UP, la Generalitat recorrerà aquesta decisió del jutjat de Tortosa a l'Audiència de Tarragona. En canvi, les esperances perquè finalment es reclamin responsabilitats a Promotora Bama són poques si la justícia estableix un termini de tres anys per donar per prescrit el delicte. Cal recordar que segons l'auto judicial, els primers exemplars de caragol maçana haurien penetrar al Delta entre els anys 2003 i 2004 però no va ser fins als anys 2008 i 2009 que es va donar l'alerta per la seva expansió al marge esquerre.

"Si la llei és aquesta no hi ha res a fer. És una vergonya que es malmeti d'una manera tan gratuïta el medi ambient", ha insistit el responsable de l'arròs d'UP. Els pagesos recorden que ha estat en els darrers dos anys quan aquesta espècie invasora ha generat importantíssim danys a les collites de l'arròs. Alguns agricultors han perdut fins a 54 euros per hectàrea en aquesta campanya arrossaire al que hauran de sumar una pèrdua de les ajudes europees que se'ls retiren per poder aplicar les mesures del pla de xoc que s'aplicaran en els propers mesos per frenar el caragol maçana.

Crítiques a la instal·lació de Promotora Bama al Delta

Des d'UP, consideren que el problema de la plaga "demostra la falta d'actitud i la negligència" del Govern de l'època per permetre la instal·lació d'una empresa d'espècies tropicals "al cor del Delta" i que no se'n va fer els suficients controls i inspeccions per evitar aquest problema mediambiental i econòmic. Forcadell recorda que s'haurien escapat de Promotora Bama altres espècies invasores tot i que ha estat el caragol maçana la que més ha afectat els cultius. "Al final per prescripcions i coses estranyes de la justícia, l'empresa 'se'n va de rositas'", ha sentenciat Forcadell.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta