26 d’octubre del 2013

La justícia arxiva la causa contra l'empresa acusada de propagar el caragol maçana al Delta perquè el delicte ha prescrit

TORTOSA (Baix Ebre).- El jutjat d'Instrucció número 5 de Tortosa ha dictaminat el sobreseïment definitiu de la causa contra l'empresa Promotora Bama, per haver escampat suposadament la plaga del caragol maçana al delta de l'Ebre, un veritable malson per al sector de l'arròs. El jutge considera que el delicte ha prescrit perquè havien passat més de tres anys des que s'hauria introduït aquesta espècie invasora a la zona, fins que es va presentar la denúncia. Segons la investigació, s'estima que la propagació del caragol maçana hauria començat als volts de l'any 2003, encara que l'alerta per l'expansió d'aquesta espècie invasora al marge esquerre del Delta es donés a l'any 2009, mentre que la fiscalia va obrir la investigació l'any 2011. En tots aquests anys, segons la Unió de Pagesos, les mesures de lluita contra la plaga del caragol maçana han tingut un cost milionari, d'entre 4 i 6 milions d'euros. A més, ara la Generalitat començarà a aplicar un pla de xoc que té un cost de 600.000 euros i que haurà d'assumir en solitari.

El magistrat del Jutjat d'Instrucció número 5 de Tortosa que porta el cas ha dictaminat el sobreseïment la causa contra la Promotora Bama, denunciada com a presumpte responsable de l'expansió del caragol maçana al delta de l'Ebre, perquè considera que el delicte ha prescrit. Així ho ha pogut confirmar l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

Segons la investigació, aquesta espècie invasora s'hauria introduït al marge esquerre del Delta entre els anys 2003 i 2004. Tot i això, la plaga no es va detectar fins al 2009 i va ser l'any 2010 quan la Generalitat va obrir un procediment administratiu per determinar el possible focus d'origen per poder emprendre les accions legals i demanar responsabilitats. La petició es va traslladar a la Fiscalia que en va obrir la causa.

El magistrat considera que s'ha sobrepassat el període de tres anys de termini de prescripció del delicte. La sentència admet recursos d'apel·lació que podran presentar les parts a instàncies judicials superiors, en aquest cas l'Audiència Provincial de Tarragona.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta