24 d’abril del 2014

El funeral pel poeta Gerard Vergés, aquest divendres al migdia a la catedral de Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- La catedral de Tortosa acollirà aquest divendres al migdia el funeral pel poeta i escriptor Gerard Vergés, que va morir la nit de Sant Jordi als 83 anys. La diada de Sant Jordi, per tant, es va tenyir de dol a les Terres de l’Ebre i també al conjunt de Catalunya, ja que Vergés era una de les veus poètiques més reconegudes al país. Precisament, ‘El jardí de les delícies’, l’últim poemari de Vergés, va ser un dels llibres més venuts a les Terres de l’Ebre en aquest Sant Jordi.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat aquest dijous "l'obra personal" que ha deixat com a llegat el poeta tortosí. Per Mascarell, Gerard Vergés va ser "un dels grans poetes del nostre país", així com "un dels més importants homes de lletres" i un dels "personatges insòlits del panorama literari". El conseller ha recordat que Vergés va destacar en la seua poètica narrativa, així com amb les seues traduccions. Sobretot, amb la traducció de tots els sonets de Shakespeare. De fet, Mascarell ha recordat que Vergés ha mort el 23 d’abril, el mateix dia en què va morir el propi Shakespeare. 

El mateix alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va fer pública la notícia a través del seu compte de Twitter, tot destacant el compromís de Vergés amb la ciutat, el país i la cultura. Vergés, nascut a Tortosa l'any 1931, era farmacèutic i professor universitari. Va ser un dels fundadors de la revista cultural Geminis, al costat de Jesús Massip. La seua obra prolífica en poesia, narrativa i assaig el va fer guanyar diversos reconeixements, com ara el Carles Riba de l’any 1981 pel poemari 'L'ombra rogenca de la lloba’. També va rebre el premi Josep Pla pel recull 'Tretze biografies imperfectes', l'any 1985. De la mateixa manera, també va rebre la Creu de Sant Jordi, l'any 1997. El 22 de maig del 2009, Gerard Vergés va rebre la Medalla d'Or de la ciutat de Tortosa, encara que ja disposava de la Medalla de Plata de la capital del Baix Ebre.


L’alcalde de Tortosa també ha difós un article de condol per la mort Vergés, que ha qualificat de “referent de la literatura catalana” i d’autor compromès amb el país i la cultura catalana. També el PSC i ERC de les Terres de l’Ebre han volgut traslladar el seu condol als familiars del poeta. Així ho ha fet també el delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, qui ha confirmat la seua assistència al funeral d’aquest divendres.

Finalment, diverses veus de la cultura de les Terres de l’Ebre també han lamentat la mort de Vergés. Un dels quals, el també escriptor i arxiver Jesús Massip, cofundador de la revista Gèmins amb el poeta desaparegut. També ha lloat la seua figura el director de la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d’Ebre, Albert Pujol, així com l’escriptor Emigdi Subirats. En aquest cas, un gran coneixedor de la seua obra, ja que Subirats va publicar una biografia de Gerard Vergés fa pocs anys. Segons Subirats, Vergés ha estat “el secret més ben guardat de la literatura catalana”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta