2 d’agost del 2010

Pont del Bimil·lenari o pont del Mil·lenari?

Els cartells que l'Ajuntament de Tortosa ha instal·lat per indicar els itineraris alternatius amb motiu de les obres al carrer del Vall tenen una errada important. De fet, es tracta d'una errada amb 1.000 anys de diferència. Aquest cartell que ens trobem a l'autovia de l'Aldea (C-42) aconsella els conductors d'accedir al barri del Rastre i a la zona de Sant Josep de la Muntanya a través del "pont del Bimil·lenari"; un pont que, en realitat, es diu "pont del Mil·lenari". Aquesta és una errada habitual en el llenguatge col·loquial de molts tortosins, i també de les companyies de circ que en els últims anys s'instal·len a la plaça del Bimil·lenari. De fet, l'equívoc ve d'aquí. El pont és del Mil·lenari perquè, construït i inaugurat per la Generalitat el 1988, va commemorar el mil·lenari de Catalunya. En canvi, la rotonda d'accés al pont és la plaça del Bimil·lenari perquè recorda que Tortosa és una ciutat amb més de 2.000 anys, com va celebrar el 1986.

Les dues fotografies de la part superior són de Brian Cutts. També ens ha escrit la següent carta, que tot seguit reproduïm íntegrament.

No hi ha poca de diferencia entre mil i dos mil! Però, vist que els números últimament son tan subjectius com tot el demés, no és sorprenent que ja no sabem ni quin nom té el pont de Tortosa. Si no sabem si vam ser 65.000 o més d’un milió a Barcelona el 10 de juliol, si no sabem si Cesc val 20 milions o 40, si no sabem si l’Ebre hauria de tenir un cabal de 100 metres o 300 ... aquí cadascú usa els números com vol, igual que les paraules.

9 comentaris:

  1. Si no ho recordo malament, el pont del "Bimil·lenari" té aquest nom perquè es va construir coincidint amb la celebració del 2.000 aniversari de la "fundació" de l'actual Tortosa, al segle I a.C. Ja fa temps que als laterals del pont hi posa "Pont del Mil·lenari". Està bé que ho hagueu "denunciat".

    ResponElimina
  2. Repeteixo: el que és del Bimil·lenari (de Tortosa) és la plaça, la rotonda. El nom correcte del pont és Mi·lenari de Catalunya.

    ResponElimina
  3. Gracies per publicar la carta Gustau.
    Imagina't, si els numeros ens confonen, com estem amb les paraules .... cada u les interpreta com vol; sostenible, nació, llibertat, cultura ...!

    ResponElimina
  4. Este pont sempre ha tingut polemica,jo era molt minut,pero tambe se'l anomenava lo pont del diable,per los accidents mortals que hi van llaure quan fea poc que se va inagurar.
    Tambe era lo nostre camp de futbol,antes que se plantesen los abres,al marge que fa poc davant han fet un parking,clar que ni de bon troç pasaven los cotxes d'ara.
    I tambe de bon inici s'han apoderat los gays,que es la segua zona preferida per fer quedades.

    ResponElimina
  5. Jo veig agosarat el nom del Mil·lenari, ja que fa mil anys més de mitja de la Catalunya actual era sarraïna. A quin mil·lenari ens referim doncs?
    "Durante el siglo X, los condados catalanes se convirtieron en verdaderos condados independientes del poder carolingio...un hecho que el conde Borrell II oficializó en el 987 al no prestar juramento al primer monarca de la dinastía de los Capeto..."
    Per això lo del Mil·lenari?
    Vaja bufada historicista!
    I més a la Tortosa que llavors taifejava amb Saragossa. Van passar 150 anys fins que lo tio Ramon va pactar amb el rei almoràvit Abu Abdallah Mohamed ben Merdanis, el rei Llop, la no defensa de la ciutat i la cessió de les marques de Tortosa i Lleida a canvi de no marejar la frontera nord almoràvit, que prou en tenia en combatre els almohades.

    Estos catalanets del nord...ens venen història com pans de ral.

    http://es.wikipedia.org/wiki/Historia_de_Catalu%C3%B1a

    http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Taifas.gif

    http://books.google.es/books?id=0vrzEdzdOMUC&pg=PA134&lpg=PA134&dq=tortosa+almoravide&source=bl&ots=QpvJYBvxoh&sig=59c7-CjWJWEr9wl2yHiD432wkGM&hl=ca&ei=N_tXTKi1As2TjAfZ8_zYCQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=10&ved=0CE4Q6AEwCTgK#v=onepage&q&f=false

    ResponElimina
  6. El cert és que, discussions a banda, sobre l'oportunitat o no del nom del pont, aquest es diu del MIl·lenari, i la plaça del BImil·linari ).
    Ara, val a dir que no és estrany que hi hagi confusions. Els propis tècnics de l'obra i contribueixen: "La seva construcció coincidí amb el segon mil·lenari de la fundació de la ciutat romana de Dertosa" mireu
    També observo discrepàncies u oblits voluntaris ( per protagonismes? ) que en alguns llocs és parla de l'autor primer o principal de Julio Martinez Calzón, en altres de J.A. Fernandez Ordoñez ( ja desaparegut i germà del ministre també desaparegut ) en alguna, com es veu en l'enllaç anterior, apareix Manuel Reventós ( fill de Joan Reventós, també desaparegut, també exministre i expresident del parlament ) com a coautor o projectista, i en algun lloc he llegit que també hi participà el tortosí Salvador Tarragó.
    Sigui com sigui l'obra al seu moment ( fa 22 anys ) va ser destacada com una autentica joia d'enginyeria, i encara ho és. " ....otros puentes de vuelo audaz y belleza inenarrable como el puente de Tortosa sobre el Ebro", llegit en aquest lloc
    També vull recordar que si bé és cert que el pont el va adjudicar supervisar etc. la Generalitat, l'obra es va fer com a conseqüència del que es coneixia com un traspas finalista, es a dir rebre els diners per a fer allò concret que deien des del Ministeri. El cas és que, tot just ara, estem parlant d'una obra emblemàtica per si mateixa i per el servei que dona, coincidint, tot just fa un mes, quan s'acaben d'ajuntar les dos parts del pont Lo Passador entre Deltebre i Sant Jaume.
    Si a més de l'obra física serveix de metàfora, felicitem-nos tots.

    ResponElimina
  7. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. Podries donar més dades? O esborrar el comentari, clar. Jo, de Gustau, ja ho hagués fet.

    ResponElimina
  9. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta