25 de novembre del 2008

El govern de Tortosa es divideix sobre la retirada del monument franquista

ERC presenta una moció per substituir-lo per una passarel·la, però CiU diu que hi votarà en contra

El debat,«sempre polèmic i mal resolt», sobre la necessitat d'enderrocar el monument als caiguts de la batalla de l'Ebre ha provocat la primera divisió al govern de Tortosa. El grup municipal d'ERC va presentar ahir una moció en què insta el Departament d'Interior a fer-se càrrec de la retirada del monument franquista, així com a costejar el projecte per habilitar-hi una passarel·la de vianants. Però el grup de CiU, soci majoritari al govern de Ferran Bel, ja va anunciar ahir que rebutjarà la moció perquè considera que enderrocar el monument no és una prioritat per a l'Ajuntament, i perquè a Tortosa no hi ha una demanda social forta.

L'oferiment del Departament d'Interior per costejar la retirada dels símbols franquistes del monument de la batalla de l'Ebre ja té una repercussió política a l'Ajuntament tortosí. El portaveu d'ERC, Ricard Forés, va presentar ahir la moció que sotmetran a votació en el ple ordinari de dilluns, un text que insta Interior a fer-se càrrec de la retirada del monument franquista, així com a costejar el projecte de la passarel·la de vianants que hauria de construir-se a la pilastra de l'antic pont de la Cinta. Així, Forés va recordar que el pont de la Cinta és un dels tres ponts de Tortosa que van volar-se durant la Guerra Civil, però que després la dictadura franquista no va escoltar la demanda de la societat tortosina, que durant anys va reclamar que es reconstruís aquell pont de peatge. «En el seu lloc, el règim del general Franco va preferir instal·lar un monument d'exaltació del règim totalitari i d'homenatge al bàndol vencedor de la guerra», va dir Forés.

El regidor d'ERC va remarcar que ja han passat 33 anys de la mort del dictador, i va assenyalar que la «maduresa democràtica» de Tortosa és suficient per debatre «amb tranquil·litat» si un monument pensat «des del franquisme» pot continuar ocupant un dels espais més representatius de la ciutat, al mig del riu Ebre. «El monument no pot ser durant més temps la imatge de Tortosa, una ciutat que vol ser oberta, cosmopolita, catalana i culta», va remarcar Forés. A més, el segon tinent d'alcalde va afegir-hi que ERC planteja el tema ara perquè Interior ha confirmat que hi ha una línia d'ajuts per retirar la simbologia franquista, en el marc de l'aplicació de la llei de la memòria històrica, i perquè a Tortosa «ja hi ha tota una generació nascuda en democràcia».

El Punt (25-Novembre-2008)

També pots llegir:
-El règim de Franco també va projectar una passarel·la on avui hi ha el monument
-Boada confirma la voluntat de retirar els símbols franquistes de Tortosa
-L'alcalde recorda que retirar el monument de la Batalla de l'Ebre «no és una prioritat»
-El govern s'ofereix a pagar la retirada del monument franquista de Tortosa
-En record de «‘los caídos'»
-La Generalitat vol retirar la simbologia franquista, però el monument de Tortosa està protegit
- Vídeo de la retirada de les plaques del monument de la Batalla de l'Ebre a Tortosa
-Adéu parcial al franquisme tortosí
-Campanya per fer un monument a Tortosa dedicat a Superman

39 comentaris:

  1. Una gran part de la ciutadania tortosina està a favor de retirar el monument feixista de la ciutat. Que no ens vinguin en històries!

    Per a que me quedi clar, els de la CASA GRAN DEL CATALANISME diran que NO! I els altres? ICV vol un monument per la pau, no entenc que té que veure un monument de Franco amb la pau. Els del PSOE no voldran canviar res com sempre. El PP se suposa que també votarà en contra. Per tant, arribem a la conclusió que: 19 regidors del consistori tortosí estan a favor de mantenir un monument feixista a la ciutat! Vols dir que a Tortosa ha arribat el segle XXI? Reflexionem-hi!

    ResponElimina
  2. El despullar el monument de tota simbologia franquista, em sembla perfecte, però hi ha una raó de pes, que precisament ha argumentat el senyor Forés que aconsella que el “monument a la vergonya” resti on esta per la memòria dels que ho varem viure i de la generació que ha nascut en democràcia especialment. Al menys ni que sigui com revulsiu encara te la seva vigencia.

    ResponElimina
  3. i dos que estan disposats a fer i tocar lo que sigui com la pandereta o fer d'homes orquesta per conservar el seu sou, no?

    ResponElimina
  4. És allò que ningú no es veu la gepa. És curiós que tothom parla del sou dels polítics que no els agraden o de partits aliens a la seua ideologia. Tots podríem parlar de sous inútils que ens toca pagar. A mi em ve al cap el d'una diputada del PSOE al parlament català, que no sabia ni portar el Consell assessor de Campredó...
    Els simpatitzants d'un altre partit en dirien d'altres... i així fins a l'infinit.
    no sé Pere si hi has pensat en això? De sous enormes amb feina molt poqueta, de tots els partits...

    ResponElimina
  5. Jordi,

    Algún historiador de prestigi com Sánchez Cervelló no aposta per l'enderrocament. És feixista per pensar així de forma raonada?

    Tens alguna estadística fiable del que pensa en realitat la ciutadania de Tortosa?

    Els pantans, el parador de tortosa, l'hospital, l'obra pública en general que es va fer durant la dictadura del general Franco són feixistes en sí mateixes? Les hem d'enderrocar?


    Hem d'enderrocar les cases construïdes per "Regiones Devastadas"? Són feixistes?

    Encara recordo els que demanaven l'enderrocament del Mercat del Peix de Tortosa i ara, bons bocates hi podem menjar.

    Potser si creus que Tortosa no ha entrat en el segle XXI és per culpa d'un polígon industrial sense les adequades condicions per l'implantació de la indústria; d'una inadequada prestació de serveis públics, d'esport, d'oci i entreteniment: d'una societat amb poc respecte a les persones per damunt de les seves idees; , d'una veritable aliança cooperativa entre diferents actors polítics i socials; de la manca de modernitat en les manifestacions culturals, etc, etc.

    ResponElimina
  6. Estic d'acord amb el que dius parcialment, es a dir, l'última part de la teva entrada es molt assenyda i real, però la primera part es una mica fer anar l'aigua al teu moli,vull dir, no es mateix un monument fet com aquest, per exaltació d'un regim, que les obres que aquest va poder portar endavant, dit de paso, algunes de les obres que es van fer en aquesta época ja han segut modificades, enmendades o fins i tot clasurades, per la poca viabilitat en alguns casos i fins i tot per la seva perillositat(algunes vies ferroviaries, pantans que un dia van arrassar pobles sancers etc).

    ResponElimina
  7. Ahir fent zaping vaig veure aquesta teatralització per la tele NODO de Tortosa, aquestos de la ERC a banda de demanar la retirada del monument, només faria falta que no ho fesin, encara que com va dir Fores en lo seu dia, tant hi fot 13 de Gener que 11 de Setembre( mítico de leyenda), vull dir, que d'aquestos un es pot esperar qualsevol cosa,podrien demanar al govern de Bel i de pas al Bisbat que aquesta "tele" totalitaria, fascista,i per tant cutre, rancia i parcial... i tot el que os vingue al cap, deixi de insultar-nos dia rera dia, o si més no com ara van de ultrademòcrates es negin a sortir-hi.
    Ser demòcrata es demostra caminant, per tant, es evident que no es el mateix, ni ho era, ni ho serà 13 de Gener que 11 de Setembre per tant no pots demanar en coherència retirar els simbols fascistes i sortir per una "tele" inspirada totalment pel totalitarisme/fascisme.

    ResponElimina
  8. Ahir fent zaping vaig veure aquesta teatralització per la tele NODO de Tortosa, aquestos de la ERC a banda de demanar la retirada del monument, només faria falta que no ho fesin, encara que com va dir Fores en lo seu dia, tant hi fot 13 de Gener que 11 de Setembre( mítico de leyenda), vull dir, que d'aquestos un es pot esperar qualsevol cosa,podrien demanar al govern de Bel i de pas al Bisbat que aquesta "tele" totalitaria, fascista,i per tant cutre, rancia i parcial... i tot el que os vingue al cap, deixi de insultar-nos dia rera dia, o si més no com ara van de ultrademòcrates es negin a sortir-hi.
    Ser demòcrata es demostra caminant, per tant, es evident que no es el mateix, ni ho era, ni ho serà 13 de Gener que 11 de Setembre per tant no pots demanar en coherència retirar els simbols fascistes i sortir per una "tele" inspirada totalment pel totalitarisme/fascisme.

    ResponElimina
  9. Heu vist La Vida de Brian (i no és la meva) ?

    (Palestins en contra de la ocupacio romana) "Hem de fotre fora els romans invasors - vull dir, que han fet per natros els romans, ei?!"

    "...aaa... els camins,... l'aigua ... la sanitat ... l'educació ... la pau...."

    ResponElimina
  10. O sigui, que segur que Franco i cia van fer hospitals i escoles pero no per aixo els compararia amb el monument de Tortosa, o el Valle dels Caidos.
    Per lo que representa, sempre serà un simbol que va deixar Franco a Tortosa... fins que ho derrumbem.

    Per cert, com dieu; hi ha alguna enquesta feta a Tortosa sobre aix`?

    ResponElimina
  11. Emili,
    em sorprén moltíssim la teua apel·lació a les obres del franquisme. Si us plau, va ser un règim criminal fins 10 dies abans de morir el dictador, i dos anys després encara ens trobem amb fets macabres amb implicació d'un polític que ha estat president de Galícia. Campanades a mort, són un crit per la guerra, de lluís Llach dedicades a aquest...
    No pots comparar el monument feixista del riu, amb obres públiques. Stalin també va manar construir, i igualment Hitler i qualsevol altre gran cabró de la història.
    Realment em preocupa la teua intervenció, ja que ets dirigent local d'ERC, partit que va sofrir les conseqüències d'aquest règim com el PSUC i tota la catalanitat sencera.
    Quan veig aquestes actituds davant del franquisme, no puc sentir altra cosa que desconcert absolut...

    ResponElimina
  12. Marca perfil, es el que preten amb aquesta proposta que es planteja, és la forma que han triat els socis del govern de Bel per diferenciar-se, molt respectable, però clar un poc oportunista ja que fa uns dies el Govern havia anunciat aquesta intenció.
    Pere,lo de la televisió si que tens raó es cutre, cutre. Lo que no entenc es lo del Bisbat, què te que veure?
    Emigdi son TOTS els democràtes els que van sofrir la persecusió i represió franquista, fossin de l'ideari que fossin.

    ResponElimina
  13. Emigdi,

    Llegeixes on no es pot llegir. En cap moment he fet lloa del feixisme, ni del franquisme. Tinc les idees molt clares en aquest sentit (Per cert, de vegades hi ha un feixisme ideològic quan no es respecta la diferència de pensament i que no dic sigui el teu cas).

    Simplement volia diferenciar una cosa, obra, monument o producte de la construcció humana de seva simbologia o ideologia.

    Jo no sóc creient religiós, però quan veig l'obra d'una catedral embadaleio. Miro l'obra, no el que significa.

    Aquest tema ja l'he comentat en altres entrades a colació d'un article sobre la mort dels zars. Allí on Stalin va acordar matar els zars, avui hi ha una església ortodoxa que demana la santificació de Nicolas. Que no ens passi el mateix.

    L'obra és l'obra, com ha dit algú, es pot modificar, reinterpretar i adequar. Jo prefereixo que tothom sapigui que va fer Franco i que ningú ho oblidi.

    ÉS molt fàcil nedar a corrent del "mainstream". Però, jo mai nedo on volen, sinó on vull o em deixen.

    ResponElimina
  14. Sí Pacob, al darrera del que opino està part del que dius.

    El monument és un greuge contra els que el bàndol que va
    perdre la guerra? És un greuge contra tots els demòcrates de tots dos cantons que van viure durant quaranta anys en dictadura? És un greuge conta totes, dic totes, les víctimes de la guerra civil? Els que reclament la demolició es definirien hereus ideològics dels perdedors de la guerra? És un acte de revenja històrica?

    Ho sento, però els que em seguiu, sabeu que de vegades tinc més preguntes que respostes a les coses. I és que davant les coses, sempre em sorgeixen més preguntes que respostes.Sóc així d'ignorant.

    ResponElimina
  15. Un monument fet per Franco per als "seus" caiguts, a més de per Deu i la Pàtria, pos, senzillament sobra.
    Sabéu perque van fer un monument en comptes d'un pont de dos carrils com demanava la ciutat?
    Voleu dir que no hem de reemprendre la historia on es va tallar?
    De que collons ens serveix lo monstre este?
    Ja, de vergonya i record de terror.
    Passo!
    Fora Monument!

    ResponElimina
  16. Que no vam patir la guerra civil a Tortosa? Que no va ser front de guerra? Que no es van saquejar les cases de la banda de riu ocupada per l'exércit nacional? Que no va haver-hi gent que va tenir que viure per les montanyetes de Fullola? Que no va haver-hi gent que va morir? Que no hi ha famílies amb morts i presos? Que no es va patir gana? Que no es van veure afectades les estructures socials i polítiques de la ciutat?

    On s'ha escrit tot això? En el nostre record col.lectiu? En a memòria d'algunes famílies? Que s'ho ha endut tot el vent de dalt? On es recorda a totes les víctimes de la guerra civil? On podem llegir la dura història dels nostres avantpassats? Tan sols va haver.hi Batalla de l'Ebre a la Terra Alta?

    ResponElimina
  17. D'opinions n'hi ha de tots colors i totes elles són legítimes. El que estar clar és que això (per no dir monument) que hi ha al mig del riu és un símbol d'exaltació feixista, fet per un dictador feixista i per als feixistes i que va arribar al poder derrocant un govern totalment democràtic.
    Per tant, jo crec que quedar clara la necessitat d'intervenir-hi. Com ho hauriem de fer? La resposta la tindriem que tenir la ciutadania mitjançant una consulta vinculant. Això si que és democràtic...

    ResponElimina
  18. Estic d'acord amb tú Jesús.

    És el que vaig pintant amb les meves ides.

    Que tal com està ara no s'hi pot quedar. D'acord.

    Que cal enderrocar-lo? Doncs ja no ho tinc clar.

    Que el poble decideixi. Doncs algun dia haurà de parlar. Encara recordo que l'anterior alcalde va parlar de fer una consulta popular sobre el model de festes a la ciutat, i aquesta no es va realitzar mai.

    Hi ha por al que pogui dir el poble?

    ResponElimina
  19. El Bisbat hi pinta molt en la Tontosa Televisió.
    Com tots sabem Tontosa Televisió es una televisió alegal, (fora de la legalitat que no il.legal).
    Sense la col.laboració del Bisbat, (cedeix un local del Patronat) per tal de que Tontosa Televisió faci les seves emisions.
    Tampoc a de sorpendre a ningú que en les passades municipals el diumenge de gloria de Bel, des de alguna que altra poltrona es va dir literalment "aquest xicot ens conve".

    Bé i del tema que ens toca, lo de Forés i Marin no te nom, no he vist dos tios que visquin millor en el mon de la politica en anys.

    En quan al monument, fora simbols franquistes, i generem propostes i debat, per tal d'axiecar algun monument digne i fer una pasarel.la.

    ResponElimina
  20. Pos jo ja fa uns anys vaig anar a visitar el valle de los caidos.
    Com mon pare, vaig aprofitar per a xafar ben xafada la tomba de Franco i de passo la de Primo de Rivera, no fos el cas que estornessen a axecar.
    Sempre estic a favor dels referendums, de preguntar a la ciutadania lo que vol, los americans ben bé que ho fan a tot hora. Per què no ho podem fer aquí?
    Jo si hagués de votar votaria la reconversió del monument en monument a la Pau i en passarel·la inclosa. Tortosa no té perquè perdre un atractiu turístic que vulgues o no, (com al Valle de los caidos) ja gent que encara que sigue per curiositat va a vore'l.
    A més a més, m'agradaria tornar a vore el monument il·luminat per la nit.

    ResponElimina
  21. A mi també m´agardaria tornar a veure iluminat el monument, peró suposo que seria un tema massa costós.

    ResponElimina
  22. Estimat Mc Calan,
    ara si que veig el moment per a dir-te que estem d'acord amb les argumentacions que fa cadascú de nosaltres. Sempre he defensat que hem de desputllar-lo de simbologia, encara que és tot el monument el que té simbologia, però no podem esborrar el que va representar per a que les generacions futures sàpiguen el que va passar.

    Salut!!!

    ResponElimina
  23. Pacob:lo Bisbat de Tortosa com fa, la Conferència Episcopal en la COPE,participa en el NODO Tortosa amb la cessió del local d'emissió, gratuitament??

    ResponElimina
  24. Jo vull tornar al tema d’origen. Volem els tortosins que el monument es mantingui? Perquè? Jo com a tortosina estic per l’enderroc per varies coses, en primer lloc pel seu significat, en segon lloc per que es lleig com ell sol, en tercer lloc per que mata les vistes de Tortosa des de l’altra banda del riu, u es que no mireu les fotos amb el monstre al vell mig del edifici gòtic del Palau Episcopal, i per últim però no menys important, la pau no necessita monuments sinó ganes de fer les coses be, tan per part dels governs com de natros els ciutadans que els hi tenim que exigir.

    ResponElimina
  25. Brian, fent politica ficció, imagina't que l'alemanya nazi hagués guanyat la WWII, envait Anglaterra i erigit una porta de la victòria al mig de Londres. S'hauria mantingut després d'aconseguir la independència o hagués volat pels aires molt abans ? Dels anglesos admiro els coquets que tenen, tot lo contrari que els catalans que som uns dats pel cul, amb perdó.

    ResponElimina
  26. Lomotxo, tinc que reconèixer que el gir conceptual que m’acabes de fer casi em convenç...

    ResponElimina
  27. lluis, home, plantejar la possibilitat que Alemanya hagues guanyat al guerra ja és molt dificil en si per un bon anglès :)

    ....pero, fent un esforç, pos, crec que no, que no hauriem mantingut la "porta de la victoria" ni amb ni sense simbologia, ni amb ni sense altres prioritats, ni amb ni sense altres maneres de "no oblidar" !

    ResponElimina
  28. Home, Locomoxo, ja em diràs que que passa si li treiem l'àguila imperial (o reial), la creu i la mena de "Victòria" que hi ha dalt de tot.
    Si treiem els símbols només deixem lo ferro.
    Franca i positivament, jo li donaria utilitat a la pilastra. No cal molt, no hi ha on fer moltes virgueries. I si ens calen vies de comunicació, per petites que siguen.
    I, comentant l'Emili, la memòria que no s'aguanta viva, sempre es pot trobar als museus, internet, etc.
    A Tortosa li cal una gran acció per treure's el llastre franquista, fem-ho!
    Retirem els seus símbols.

    ResponElimina
  29. Parlant, la gent s'enten...

    ResponElimina
  30. A la Terra Alta van aixecar un monument a tots els caigus a la cota 705 que va estar en poder de l'exércit sublevat franquista.

    Si allí s'hagués aixecat un monument en el seu dia, ara l'haguessin enderrocat? L'adequació del paratge i els records als caiguts formen part de la museificació de la guerra Civil feta pel COMEBE a la Terra Alta.

    Si allí d'on no hi havia rés, han aixecat un monument en el lloc cruent, perquè on tenim un monument, no l'adequem en memòria de totes les víctimes del front de l'Ebre?

    Mario, efectivament la memòria es conserva als museus, els llibres i internet. Però hi ha alguna traça de la Guerra civil a Tortosa? Com ja he dit, no es va patir aquí? Tan sols la van patir a la Terra Alta?

    ResponElimina
  31. Que si son "galgos que si son podencos" pero, aqui els que se'n estan anant de "rositas" son els regidors d'Esquerra proposants de la moció.
    Saben com saben, els dos regidors, que la moció no prosperara, perquè la presenten?, per fer el paperina?, per quedar be davant el seu electorat?
    HIPOTESI ( gens imposible):
    Fores: Ferran, natros pensem presentar una mocio sobre el monument. Bel: home Ricard, ja saps que natros no vos la podrem votar, no es que no estesem d'acord, però els vots ja pots suposa d'on els vam recollir, no?
    Fores: Pos natros no podem donar mes la sensació que anem a remol vostre i em de marcar un perfil propi i el de menys es el resultat, l'important es deixar clara la nostra posició i tranquils que els socialistes tampoc votaran a favor. Bel: vale, vale deixem-ho aixi.
    I mentre els dos se'n anaven pensaven: " menys mal que això no ho vam posar al pacte de govern!!!!

    ResponElimina
  32. Ximo, l'has clavada.

    Salut!!!

    ResponElimina
  33. ...i força al canyut.( a l'original i a l'altre).

    ResponElimina
  34. Ximo,
    com a contrari al franquisme i com a català, prefereixo que presentin aquesta moció que no que votessin en contra de la del 13 de gener.
    sincerament... i si volen marcar perfil, també en tenen dret, que ho fan tots i totes.
    salut

    ResponElimina
  35. Si, Emigdi si, però quina gran contradicció aquesta proposta i la votació del 13 de Gener...ara no ho recordo, però nomes faltaria que quan eren decisius per a canviar el nom del barri no ho recolzessin i ara que no decideixen ( en principi ) ara si. I parlant de perfils, en quin ens hem de quedar?

    ResponElimina
  36. Pere gràcies per l'informació, home una mica d'aspecte de liturgia caduca cristiana si que tenen les emisions d'aquesta tele, però clar del que dius no en savia res, però ja se sap Tortosa "is diferent".Si més no m'ajuda ha entendre quelcom com suposo que a molts altres.
    I tornant al perfil que busca aquesta moció, s'ha dit, en quin ens tenim que quedar, en lo del 13 de Gener o amb aquest o simplement amb que aquest partit abans i ara mira només amb l'inmediat.

    ResponElimina
  37. Ximo,
    A mi el que m'agradaria és que Ricard admetés que va ser un error abstenir-se amb el del 13 de gener. A ell, i a qualsevol polític, el dignificaria acceptar una errada política com aquella. Tant de bo! Jo em vaig emprenyar molt aquell cop, perquè crec que noms i símbols franquistes hauria de fer anys que s'haurien d'haver tret.
    Quant al perfil, tothom pot criticar (sempre el partit que no agrada), però està bé que cadascú pretengui marcar-lo. I això tots sabem que ho fan tots, sense excepció.
    salut

    ResponElimina
  38. Pos mira per on, pel que acabo de llegir, el PSC votara a favor de la moció, lo qual vol dir, primer que el ple pot ser divertit i segon que la hipòtesi que jo plantejava sobre el PSC de que no votaria a favor no es correcta; per contra, el que si es cert es la d'Emigdi en el sentit que tots els partits intenten fer la viu viu. Si el vot del PSC, fos decisiu per a realment fotre a terra el monument, votarien a favor?, perquè no crec que el vot del PP serveixi per a decantar finalment la balança.

    ResponElimina
  39. Ximo,
    l'important és que votin a favor de la moció. Tot partidisme que ajudi a desfer-nos del franquisme ja ens va bé, si és el cas.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta