9 d’octubre del 2008

La Generalitat vol retirar la simbologia franquista, però el monument de Tortosa està protegit

La Generalitat ha anunciat que retirarà tota la simbologia franquista que queda a Catalunya. El secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, ha assenyalat que el govern català farà un inventari que recollirà tots els símbols de la dictadura que encara queden al país, i que a partir d'aquest estudi podran definir les actuacions que caldrà emprendre en cada cas. És a dir, si es retiren els símbols franquistes o si només es col·loquen senyals "contextualitzadors" o plafons explicatius, ja que una societat "democràtica com la nostra" és incompatible amb els símbols feixistes enaltidors de la dictadura". En aquest sentit, l’objectiu de l’estudi és facilitar l’aplicació de l’article 15 de la Llei de Memòria Històrica estatal, que insta les administracions públiques a "prendre mesures per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la insurrecció militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura". Però en el cas de Tortosa, en què tenim el monument "a los Caídos" a la Batalla de l'Ebre, la llei no obligaria l'Ajuntament a enderrocar-lo, ja que en realitat està catalogat com a bé protegit del patrimoni cultural català. La llei només obliga a retirar els símbols franquistes si no estan justificats per motius artístics o arquitectònics, i queden fora de la mesura els que estiguin protegits. És el cas del monument de Tortosa, que el nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) va catalogar com a bé integrant del patrimoni cultural català, tot i que conserva elements de clara simbologia franquista. Per tant, suposem que el que caldria fer primer és aprovar una descatalogació del monument, i ara mateix a Tortosa no hi ha ni el consens polític ni social per fer-ho.

7 comentaris:

  1. Fins cert punt, la meva opinió es favorable a retirar la simbologia feixista del nostre territori, però sempre amb cura de que les generacions futures no oblidin la vergonya que suposà, i bàsicament perquè no torni a succeir...Ara bé; m’estic qüestionant que això nomes sigui una cortina de fum vers els problemes reals del país, i que emmascarin determinades incompetències. Que la memòria retrospectiva no ens faci perdre la immediata...!

    ResponElimina
  2. Estic preocupat. Últimament coincideixo amb McCalan. Què em passa, doctor?

    Bé, bromes a banda, sí que faig algun matís. Completament d'acord en què no s'ha de perdre el record de la història, però hi ha moltes formes d'aconseguir-ho. És més, enaltir no és sinònim d'informar.

    També estic d'acord amb això de la cortina de fum. Tot i que benvinguda la cortina si té algun resultat pràctic, hi ha coses que fan massa a olor a maniobres per a desviar l'atenció d'altres problemes.

    ResponElimina
  3. Si fem, malament ....

    Si no fem, malament ....

    Només hem de parlar de la crisi ???...

    Els governs (tots) no han de fer res més, no sigui que pensem que són "cortines de fum" ???...

    ResponElimina
  4. Alferza31: Diuen que "Primum vívere"....Despres podem, parlar del sexe dels angels....

    ResponElimina
  5. Fins que no es tregui el monument feixista del mig del riu el feixisme no podrà desaparèixer de Tortosa. I n'hi ha a cabassos encara.
    Menys paraules i més piconadores.
    Ferro per a fer tuberies noves, que n'hi ha moltes que perden.

    ResponElimina
  6. Potser serà la primera vegada que ho sentiu, potser no, però la vergonya més gran que sento com fill de Tortosa és que a la meua ciutat se la reconegue mundialment per un monument als guanyadors d'una guerra. I, com podeu veure, ometo la filiació política dels guanyadors.
    És lo màxim que puc ometre.
    Los patiments de la meua familia, i de tantes, no els puc ometre, van ser reals i encara viuen en natros.
    Disculpeu-me que sigue tant anti-guerra, anti-totalitarismes i anti democracies barroeres, que estan manipulades per cabróns de tota mena.(passam esta Gustau, perfa)

    FORA MONUMENT ALS GUANYADORS D'UNA GUERRA CIVIL!

    Sembla mentida....

    ResponElimina
  7. Mc calan,

    No sé si m'interessa parlar del sexe dels àngels ...

    Sense cap condicionant o punt, la meua opinió és favorable a retirar la simbologia feixista del nostre i de tots els territoris, i si cal també el maleït "monument".

    I que això vagi acompanyat d'altres actuacions necessàries a la nostra ciutat, tant per part de la Generalitat com del govern central, però per damunt de tot del nostre govern municipal.

    No era aquest govern qui tenia que Fer-ho tot Bé ???

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta