7 de novembre del 2008

Boada confirma la voluntat de retirar els símbols franquistes de Tortosa

El secretari general d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, va reiterar ahir que cal «enderrocar o contextualitzar» els símbols franquistes que encara queden a Catalunya, i més concretament a Tortosa. Boada es referia al monument de la Batalla de l'Ebre, inaugurat pel mateix general Franco l'any 1966 i que encara conserva l'escultura d'una àguila imperial. La directora dels serveis territorials d'Interior, Pilar Andreu, ja va avançar fa una setmana l'oferiment del govern a l'Ajuntament tortosí de costejar la retirada dels elements franquistes a través d'una línia d'ajuts del Memorial Democràtic. «Estem decidits a retirar tota la simbologia franquista o bé contextualitzar-la, si fa falta, en relació a l'estudi que estem fent», va dir Boada. «El monument que hi ha a Tortosa és prou emblemàtic perquè s'hagi d'eliminar o perquè s'hagin de fer les actuacions perquè no continuï tenint la simbologia del que va representar la dictadura i la repressió», va afegir Joan Boada, partidari d'actuar «amb el consens necessari». «Però estic segur que no hi haurà ningú a Tortosa, ningú, que s'oposi a l'actuació que farem a través del Memorial Democràtic», va concloure.

30 comentaris:

  1. Pel que estic observant, el senyor Joan Boada te pressa... En els moments actuals, la majoria de gent està “enfrascada” en altres assumptes de mes entitat, com es per exemple com sobreviure amb la subvenció de l’atur, com pagar l’hipoteca, com arribar a fi de mes, com fer front a les comandes etc etc...Però el senyor Boada te pressa, fins i tot anteposa la línia d’ajuts del “Memorial Democràtic” per costejar el que ell anomena “actuació” de la qual ningú, segons ell s’oposarà.
    Senyor Boada; com es nota que estem a fi d’any i li sobren calers que te que gastar per nassos dintre del present exercici...Com vostè sap no es gens bo per un gestor que li quedi pressupost per executar...Si us plau asserenes..!

    ResponElimina
  2. l'has clavat, mc calan!!! Ara, que també crec que el clima històric i la emotivitat ambiental millorarà sense l'estardard feixista al mig del riu. I si sobra algun dineret més, que s'actue per millorar lo bosc de ribera i la qualitat de l'aigua... que de diners n'hi ha de sobres tot i la "crisi" per això i per resoldre los problemes de la gent. Ai, si no se'ls gastessen en coses inútils com sous de polítics, exèrcits, palauets i ajudes als rics...

    ResponElimina
  3. Estimat mc calan,

    com es nota que li dol que el govern de la nostra nació vulgui convertir el monument feixista de Tortosa en un monument per la pau. Entenc el seu discurs fàcil, demàgog i sobretot, carregat de nerviosisme.

    El Memorial Democràtic ha exaurit enguany tots els diners previstos ja que hi ha hagut un allau dels ajuntaments catalans per retirar la simbologia franquista o transformar-la en simobologia pacifista i democràtica del segle XXI. Per tant, aquesta proposta no entraria per enguany sinó per a l'any que ve (segons el propi Boada).

    A més, en tot cas, si és produís aquesta modificació, què passaria? L'ajuntament de Tortosa n'ha fet 30 en un any. Per tant, hauria d'estar content que la Generalitat seguís el model de l'Ajunatment Tortosí.

    O Potser realment vostè pensa que és inútil el Memorial Democràtic? Potser vostè pensa que CiU de Tortosa és presonera dels vots "robats" al PP i no pot fer això? Potser vostè pensa que ERC al Govern municipal no pinta res? Poster vostè pensa que aquest monument al bell mig del riu es troba en un estat perfecte quan tothom sap que està molt malmès? Potser vostè pensa que aquesta oportunitat única i històrica de convertir un monument feixista en un monument de la pau i representant de TOTS els tortosins no val la pena? O Potser vostè no creu ens els valors democràtics?

    Siguem sincers: deixem partidismes, treballem per Tortosa i per la democràcia, que tant ha costat d'aconseguir per centenars de generacions.

    Salut i tranquilitat !!!

    ResponElimina
  4. tranquil·litat? centenars de generacions?

    ResponElimina
  5. Jo no se com es pot contextualitzar algo així.
    El primerament anomenat "Monumento a la Batalla del Ebro" és un símbol de la Victòria de Franco a l'anomenada batalla. Després se li va contextualitzar lo de "a los caidos en la batalla", convertint-lo en un monument funerari, que és el que és ara.
    Que te a veure tot això en la Tortosa actual?
    Que no es podrà rascar de la CHE una pasarel·la? "Más que sigue"?
    Exvots fora, si us plau!
    Benvingut segle XXI.

    ResponElimina
  6. Amic lomotxo, si es rellegeix comprovarà que repeteix massa vegades el “vostè pensa”. No crec que degui posar en boca meva el que no he dit, i molt menys el que penso...De moment el tema per mi no es per posar-me nerviós, ni molt menys. El que si sembla que ho esta es el senyor Boada.
    Veurà; una cosa si que l’encertat; i es que per mi el rebombori d’aquest memorial, jutge Garzón inclòs, ni fu ni fa....Perquè al darrera del reconegut dret a enterrar dignament als morts de la guerra civil, hi han rancúnies i ferides encara obertes que no es limitaran al que es de estricta justícia. Ara tot son presses i corredisses per veure qui s’apunta al Memorial, quan hi han temes mes prioritaris al país. Temes que ja he esmentat abans i no cal repetir. Li diré mes, si com diu vostè el monument esta en mal estat, no em gastaria ni un duro i el deixaria caure.
    Vostè a mi a catalanista no em guanya.
    Espero haver-li respost respectuosament

    ResponElimina
  7. Es un simbol franquista sense cap mena de dubte, per tant te que ser retirat, la llei així ho determina.

    ResponElimina
  8. No diguis xorrades Pere. La llei no ho determina com tu dius

    ResponElimina
  9. Mc, realment t'importa que es tregue el monument del riu?
    Només és que no hi veus el moment adient i millor en una altra ocasió?
    Sense pres-supòsits, no veig clar el que vols dir exactament.
    Treure`l si, o treure`l no?
    Treure´l ara, després, o mai?

    ResponElimina
  10. Home, posats a fer haguessis pogut treure la pilastra també ( de la foto )

    ResponElimina
  11. Cucafera, la pilastra és una obra civil històrica, possiblement funcional, que no te cap significat tràgic ni polític antidemocràtic.
    Abans llevaria altres coses.
    ;-)
    Que, mola no?
    I quin cel!
    Sense ombres fosques.

    ResponElimina
  12. Aquí l'unic que diu xorrades ets tu, que parles per palar i sense cap fonament, la llei diu que aquestes apol.logies del franquisme tenen que ser retirades.

    ResponElimina
  13. Així aquest monument esta catalogat com apologia al franquisme ? Mira! No ho sabia...! Repeteixo; no diguis xorrades!!

    ResponElimina
  14. La llei de memoria històrica del 2006 diu : "Símbolos franquistas: la ley establece que los escudos, insignias, placas y otros objetos o menciones conmemorativas de exaltación personal o colectiva del levantamiento militar, de la Guerra Civil y de la represión de la dictadura deberán ser retiradas de los edificios y espacios públicos. La retirada no será de aplicación cuando [..] concurran razones artísticas, arquitectónicas, o artístico-religiosas protegidas por la ley, lo cual podrá aplicar a iglesias."

    Premises :
    A : el monument del riu és un símbol franquista.
    B : el monument té valor artístic/arquitectònic.

    Regles :
    Si (A i B) o no(A) => mccalan té raó
    Si (A i no(B)) => lomotxo té raó

    Només cal saber si les premises són certes o no, però cadascú tindrà una opinió. Si l'ajuntament diu que té valor, no es farà i punt. Malhauradament.

    ResponElimina
  15. Per la teva informació i del que calgui, actualment el monument a la Batalla de l’Ebre esta al POUM com element inventariat num 0154 formant part del catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat i municipi de Tortosa 2007. A partir d’aquí podem començar a parlar....

    ResponElimina
  16. Mc Calan, no t'hi escarrasses, ja saps que tot es pot interpretar...
    Per exemple, com esmenta Lluís, i la llei, i segons la meva opinió: A i B.
    El cas és que B no exclou A.
    Perfectament es pot traslladar l'obra d'en Saumells q.e.p.d. per a que no mori (prou retratada està per a un catàleg)
    A partir d'aquí... ja està.
    Fer història, en aquest cas, és desfer una herència imposada pels responsables d'una sagnant dictadura (no oblidar) i una sagnant batalla.
    La bellesa d'un objecte imposat és una bellesa imposada, cosa ben estranya però que passa, i potser que per gaudir de la seva bellesa m'hagi de situar en el marc de l'imposició, la dictadura, cosa lamentable.
    Lamento també les sensacions favorables a una obra que no beneficia a ningú més que al seu inspirador, Franco. I em nego, com a ciutadà, a que la seva flaira continue contaminant l'Ebre. Em rebel·lo a dir-lis a mons nets, cas que els tingue, que allò ho va fer un dictador anomenat Franco i que ho hem deixat per recordar-lo.
    Ja ho he tingut que fer en mas filles.
    Acabem amb la dictadura d'una vegada!
    + Pau - Monuments a batalles!

    ResponElimina
  17. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  18. Molt poètic , si senyor...Pero com diu el president del Parlament de Catalunya "no hi ha res més perillós per a una nació que l’amnèsia col•lectiva".

    ResponElimina
  19. McCalan i tots, la memòria de Franco ens la guarda el Valle de los Caidos i l'Històric de Salamanca. Digue el que digue Benach, que no és el que diu el Parlament de Catalunya.
    T'agraixò lo de poètic més del que et penses. Encara que sigue poesia antifranquista. Amb perdó de la Poesia.
    Eics, fot fàstics parlar molt rato d'això, amb la faena que hi ha.
    Com, per exemple, ampliar l'acera de la vora del riu, fer accessos a la pasarel·la, el petit símbol central, el disseny, el missatge, la base que recollirà i negociarà.
    Monument a Kilos?
    En vols un troç? 10 €, barato.
    Un mur de Berli menys.
    Una obertura més.
    Obertures que calen en una ciutat viciada a envoltar-se de muralles, vies de tren, ponts-muralla i altres.
    Obrim la Ciutat i que el planeta hi respire, amb qualitat, bon aire, bon rotllo.
    Yes We Can!

    ResponElimina
  20. Recordar o olbidar el que va passar, no depen del troç de monument que queda a l'Ebre.

    Segons els premises que heu posat, la meva opinio "subjectiva" és que A és cert objectivament i B és una questio subjectiva. Tambe es cert que no cal triturar el monument sino aparcar-ho, catalogat, als almacens del Museo per a la Pau que es farà a Tortosa ... recordeu la peli de Indiana Jones.

    ResponElimina
  21. Interpretacions interesades i xorrades sense igual,es el que tu solet fas. La llei diu que tenen que ser retirades i jo espero que la llei es cumpleixi.
    Apologia: quelcom que es diu( verbal o escrit) o es fa en defensa o justificació d'alguna cosa que esta en controversia.

    ResponElimina
  22. El meu agraïment a Pere per aclarir-me el significat de la paraula “apologia”.
    Pel demés si et sents satisfet podríem aplaudir...

    ResponElimina
  23. este monument s'hagués pogut traure des del 1975, cosa que no s'ha fet. durant 33 anys, doncs, suposo que bé hi haurà hagut algun moment en què les arques tenien superàvit, i per tant l'excusa esta de la crisi no tenia sentit. i bé: a mi ni em va mi em ve. per mi, podrien traure'l (però no sóc tortosí; al meu poble ja van traure la font de la plaça major, que duia una placa ben poc ambígua, farts de netejar pintades). i si no el trauen rai. pel que fa a mi. però clar, el missatge em quedarà molt clar: que visc en un país on la il·lustració mai no va arribar, on ha imperat sistemàticament la llei del més fort, i del que més crida, així com el favoritisme i el poder dels cacics. perquè el monument, i la seua pervivència, signifiquen això. però ja els dic, tant m'hi fa: que el monument hi sigue, en realitat, esdevé un recordatori de qui mana aquí (i si no, consultin cognoms...).
    el que m'estranya és que els sonats que pensen que trobaran alguna seguretat dins el clos monolític del totalitarisme mostrin aquesta reticència a l'enderroc del monument. una reticència tossuda, irracional. perquè és només un monument. ja els ho he dit, un recordatori de qui mana. enderrocar-lo permetria que ho oblidéssim, i que puguessen dur endavant el seu joc, si fa no fa de la mateixa manera que, quan vam tenir un parell d'òscars de hollywood i uns jocs olímpics, ja ens vam creure postmoderns i pam!, de tornada a la caverna d'aznar. ¿m'explico?
    vaja, que enderrocar el monument permetria disfressar el país de país europeu. fer com a alemanya, com a itàlia, com a rússia, on els emblemes de les èpoques totalitàries s'han retirat convenientment. països, però, on no tot està lligat i ben lligat. en fi, que les dretes del país són una mica paradoxals: estúpides però sempre se'n surten...

    ResponElimina
  24. En llei o sense llei, que'l fotiguen avall ja, punyeta!

    ResponElimina
  25. Et recordo que Vladímir Ílitx Uliànov, Lenin, encara es troba embalsamat (crionitzat)a la Plaça Roja de Moscou...Mao Zedong idem de idem...i ,molts altres que faria massa llarga la llista... Enfí, que no es cert el que acabes de dir..

    ResponElimina
  26. Krupp. El teu estil de manifestar-te desvetllen tics anàrquics...Vols dir que son compatibles en democràcia ?

    ResponElimina
  27. Espanya estara a la reunió del G20 per tant qualsevol comparació amb R. Bananeres com les que s'han fet esment es simplement opinions interesades o xorrades solemnes.

    ResponElimina
  28. No me preocupa massa...

    ResponElimina
  29. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  30. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta