2 de setembre del 2008

Adéu parcial al franquisme tortosí

L'Ajuntament retira del costat del riu les plaques que commemoraven la visita de Franco de l'any 1966, però manté el monument de la batalla de l'Ebre i el nom del barri 13 de Gener

Tortosa va despertar-se ahir amb un badall que ha durat més de 42 anys. Per sorpresa, el govern de CiU i ERC va ordenar que la brigada municipal retirés les plaques que, sobre unes làpides de granit, commemoraven la inauguració del monument als soldats morts a la batalla de l'Ebre, que el general Francisco Franco va batejar el 26 de juny de 1966 durant una visita a la ciutat. Sota la mirada desafiant de l'àguila que també coronava l'escut franquista, i que al monument de Tortosa encara perdura amb les seues urpes afilades, els operaris van utilitzar una grua per retirar les làpides. Al mateix temps, la policia local regulava el trànsit a l'avinguda Felip Pedrell, que ja és prou estreta, mentre els conductors i els vianants contemplaven les maniobres de la grua municipal per enlairar (literalment) el pes de la història.
Però Tortosa només es va traure del damunt una llosa menuda. D'una banda, hi ha la sospita que el govern de Ferran Bel s'ha sentit pressionat per la proximitat de l'Onze de Setembre, just l'any en què també es commemora el 300è aniversari de la caiguda de Tortosa a mans de les tropes borbòniques, el 15 de juliol de 1708. De fet, al juliol van fer-se una sèrie d'actes de reafirmació nacional i va instal·lar-se una placa commemorativa a la nova plaça dels Mercats. Per això, ICV va criticar la «memòria històrica selectiva» del govern tortosí, que al febrer d'enguany havia rebutjat canviar el nom de la barriada del 13 de Gener i de la plaça d'Espanya. La realitat és que el 13 de Gener es diu així perquè aquesta data va ser durant la dictadura el Dia de l'Alliberament, ja que el 13 de gener del 1939 les tropes de Franco van ocupar totalment Tortosa (al marge dret de l'Ebre, a la part de Ferreries, havien arribat l'abril del 1938). Aquesta barriada que recorda aquella altra diada va construir-se entre els anys 1954 i 1960, per pal·liar la falta d'habitatges que hi havia a Tortosa durant la postguerra, amb 150 habitatges unifamiliars en filera i amb pati interior. El promotor de les obres va ser el Patronat del Cardenal Arce Ochotorena, a través de l'Obra Sindical del Hogar. Gairebé mig segle després, el nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) encara anomena aquesta barriada Conjunt 13 de Gener. De fet, CiU i ERC van votar al costat del PP perquè el sector urbà del 13 de Gener continués mantenint el seu nom.
A més, cap grup municipal parla avui obertament d'enderrocar el monument de la batalla de l'Ebre, també protegit al nou POUM com a bé integrant del patrimoni cultural català. Només ICV va proposar, durant les eleccions municipals del 2007, desposseir-lo dels símbols feixistes i reconvertir-lo en un monument a la pau. De fet, les esquerres de Tortosa mai han menystingut que el pinacle de l'escultor Lluís Saumell és un símbol de la ciutat i fins i tot un atractiu turístic. A més, l'exalcalde Joan Sabaté (PSC) també va defensar la permanència del monument per evitar un conflicte entre tortosins. L'alcalde, Ferran Bel, va dir a l'octubre del 2007 que els símbols i les llegendes «estrictament franquistes» ja van ser retirats, i que el monument de la batalla de l'Ebre havia quedat «despullat de qualsevol simbologia». Amb tot, l'Ajuntament també té previst retirar de la pilastra del monument la llegenda «A los combatientes que hallaron gloria en la batalla del Ebro».

El Punt (2-Setembre-2008)

26 comentaris:

  1. Home, Gustau, un atractiu turístic? Vols dir?

    ResponElimina
  2. I tant. Toni, et sorprendries del munt de gent que fa fotografies al monument des del pont o des de les dues vores, o que es fa fer fotos amb la silueta del monument al fons. Això sí, segur que molts no saben ni tan sols quin és el seu significat. Com a mínim, aquestes plaques que ara han retirat ens ho deixaven ben clar...

    ResponElimina
  3. Doncs aquí s'han de dir dues coses:

    a) la promoció del patrimoni històric "de qualitat" de Tortosa és manifestament millorable

    b) a veure si resultarà que la retirada de les plaques no és tant d'adéu al franquisme, sinó una forma de dissimular i enganyar; allò de canviar una mica perquè tot continuï igual.

    ResponElimina
  4. Ara, el mes important, que es el franquisme del cervell o sociològic, aquest quan el treure'm?. Del qual potser tots en tenim una mica, i no ens ho pensem.
    Lligant ( el subconscient que traís) aquesta noticia, amb la que tenim enllaçada al costat de l'ACN sobre el nomenament de Jose Martin com a director territorial de treball....Deu fer 30 anys que vaig escoltar a Felipe Gonzalez a un miting a Reus queixar-se amargament de que havia gent ( crec recordar que va possar com exemple a Martin Villa)que mai havia baixat del cotxe oficial. Com passava a Mèxic, deia. Be, agafant "cotxe oficial" com a metàfora de permanència en càrrecs i llocs públics de manera exageradament perllongada, el que no sabia Gonzalez, es que això mateix acabaria passant al seu partit uns anys després.
    Se'm podrà dir que tot es legal, legitim, democràtic etc. Peró, i ètic?. Perquè clar, en el cas que parlo, no dubto que es tracta d'una persona que dintre del partit te la seva ascendència i força, però tampoc dubto ( perquè em consta) que molta gent no va votar PSC les passades municipals per culpa d'actituds autoritàries i xulesques d'aquest senyor.
    A mes m'agradaria saber si ha estat triat per sindicalista de CCOO, per ex-ICV, per castellanoparlant o per veure si podem anar empalmant fins el 60.
    Segur que de la dotzena de lectors que ara mateix veig que estan connectats a la marfanta, ( sempre se'n conecten mes en hores d'oficina publica que per la tarda) algú en podrà dona resposta

    ResponElimina
  5. A mi em fa gracia l'actitud de ICV, ara que son a l'oposició demanen que retirin monuments o canviar de nom a barris, i quan ells eren al govern perque no ho van fer? Es molt fàcil fer demagogia des de l'oposició pero governar és més dificil.
    Per mi el monument sí que és turístic, i el simbolisme és això simbolisme i li donem el que volem.

    ResponElimina
  6. vaia sorpresa Gustau!!

    realment, fa falta quelcom que expliqui què és el monument i que significa perquè si no...recordo una vegada que uns turistes m'ho van demanar anant pel pont i es van quedar parats...S'ha de fer algo amb l'aguil.la...

    Per cert, Josep Maria, jo crec que això que dius d'ICV té molt a veure amb l'entrada de noves persones...o almenys, això espero...perquè si no és força indignant...

    Salut!

    ResponElimina
  7. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. Pos a mi em sembla perfecte que hagin tret les plaques, potser a altres (molt antifranquistes) els havia passat per alt.
    Mentre llegia l'article de Gustau, pensava: el que haurien de fer es treure la llegenda de la pilastra, perquè això de "hallaron gloria", els que la "hallaron" nomes van ser uns per tant difícilment podia esta dedicat als dos bàndols. Be, al final ja he vist que també esta previst. Perfecte.
    Quant a l'atractiu turístic, es evident que ho es. Com ho son per a molta gent les corrides de toros, el llançament de cabres d'un campanar, els safaris, la crucificació, els autoflagelaments publics etc Una altra cosa es si pensem que ho haurien de ser o no. Peró ho son.

    ResponElimina
  9. El Ximo té raó. Però jo penso que per celebrar segons quines coses, més val no tenir res a celebrar.

    ResponElimina
  10. Als que els agrada esborrar el passat : no penseu que hauríem d'enderrocar la Suda, perquè es símbol de l'ocupació musulmana?
    Com podeu tolerar un afront d'aquesta mida?

    ResponElimina
  11. Mal ens pesi , tots tenim un passat.. Intentar entendre al passat no vol dir estar d’acord amb ell, i per mi el que es una mica estrany es que determinats partits altrament dits d’esquerres promouen lleis sobre la memòria històrica , memòria altrament selectiva de la que no vendria malament deixar algun vestigi per a que les properes generacions no repetissin allò del que tots nosaltres ara ens avergonyim...
    Es per aquest raonament que jo la anomenaria “Llei de la vergonya històrica”, i de tant en tant deixaria quelcom que ho recordes...Perquè no?

    ResponElimina
  12. morigan, antifranquistes si, tontos no. Es tracta d'esborrar aquells signes de nefast record que no aporten res de cultural, valor arquitectònic, riquesa o valor intrínsec, però la Alhambra, la mesquita i tants i tants monuments no. Ara, escuts, llegendes, noms de carrers, de barris ( 13 de gener) plaques i demés parafernal·lia, Si i....el Valle de los Caidos, També.

    ResponElimina
  13. Sempre he pensat que lo monument del Pont no s'ha de treure mai!! lo que faria seria una explicació o similar o restructuració i passar a ser un Monument per la Pau i no Franquista, per a que tothom sápigues lo q va succeir i no tornes a passar lo q va passar!! La ciutat de Tortosa vulguessem o no está associada a aquesta estatua de significat horrorós!!

    ResponElimina
  14. cucafera, ja l'han dit abans : hi ha molta memòria històrica "selectiva". Qui ha de dir el que te valor (cultural, arquitectònic o intrínsec), i el que no?

    ResponElimina
  15. Ja te ho dic jo : els que manen, no li dones mes voltes.

    ResponElimina
  16. A mi, la placa a un carrer, o al costat de la barana del riu commemorant o recordant uns fets deplorables o l'escut amb l'àguila en alguna que altra institució(encara), o com deia mes amunt, la llegenda "en honor a los que hallaron gloria"...no fa falta que m'ho digue cap polític, el valor que te. Jo ja ho se: El valor de la vergonya, i d'innecessària exhibició. Un altre dia podem parlar d'altres plaques i d'altres fets, però avui de les que parlem es d'aquestes.

    ResponElimina
  17. Ximo = a altres puestos posan noms de carrers i places a etarres. Deu ser que no tothom té les idees tan clares com tu

    ResponElimina
  18. Efectivament, com ja deixava entreveure abans, amb "altres plaques" podem referir-nos a les que es dediquen als etarres, culpables assassinat, al País Basc.
    Una canallada.

    ResponElimina
  19. Estem d'acord.
    L'únic que volia donar a entendre es que els valors poden variar bastant de els uns a els altres.

    ResponElimina
  20. No se quina mania (cucafera i altres i en altres entrades) teniu amb el 13 de gener.

    Tampoc entenc la mania de treure la historia de la nostra terra. Molt parlar de defensar, molta catalanitat i mira que a la nostra ciutat fan falta moltes coses abans d´aquestes tonteries.

    Referent al barri del 13 (com veí del barri que soc) com a molt ens correspondria als veins del 13 i no als demés el demanar un canvi de nom del mateix i ja ara vos dic que al nostre barri la iniciativa no tindria cap suport.

    ResponElimina
  21. Amb la bola històrica ens podem fer la pixa un embolic.
    Agraeixo, com a usuari de la vorera del riu, que hagin eliminat un "obstacle perillós" a la circulació pedestre. Lamentant la miopia perniciosa dels anteriors ajuntaments.
    Però, aquesta vorera continua essent una vergonya allà on n'hi hagen! La mateixa vergonya que sempre acaçarà històricament els responsables municipals d'urbanisme, si n'hi han.
    Sobre la gallina i donya Victòria, jo les enviaria al "Valle de los Caidos", on és sentiran més acompanyades o, les subhastaria a ebay, al menys farien pasta pels cigalós consistorials.
    (... a que la subhastem per un euro.... a la una, a les dues ....)

    ResponElimina
  22. Cada cosa al seu lloc i un lloc per a cada cosa. La "gallina" fa mal a la vista i es inconcebible que encara estigui a on està, dominant la façana fluvial de Tortosa. El més llògic seria retirar tot el conjunt i ubicar-lo en un museu sobre la Batalla de L'Ebre.

    ResponElimina
  23. 13degener, jo no en tinc cap de mania, el que tinc son opinions.
    Quant a que els veïns del teu barri no acceptarien o aprovarien el canvi de nom, es perfectament legitim; la mateixa legitimitat que ampara a l'ajuntament per canviar el nom sense aquest "consentiment".
    Te'n faries creus de la quantitat de gent que hi ha a Tortosa ( de 40/50 anys )que a l'avida. de la Generalitat encara li diu Generalíssim, i no per això es va deixar de fer el que s'havia de fer.

    ResponElimina
  24. Jo voto per fer un monument a la gallina, per fer ous des de fa tant de temps... este carronyer que ponia bombes que me'l traguen de dins del riu que tant m'estimo i per on va córrer la sang de tanta gent que no està homenatjada en ell. Es una demanda legítima i quan la majoria ho vulguem sera així, perque això és la democràcia. I este debat es sa i també m'agrada.
    La història a les escoles, als museus i al record de les persones... a les places i carrers monuments i noms homenatjant fites de la societat, perquè n'hi deu haver i això faria que les tinguessem més presents.

    ResponElimina
  25. Respecte a lo de "fer el que s'havia de fer" es com tu dius una opinió.

    Legitimitat legal, l´ajuntament la té, però eticament no.
    Prou ens va costar que es tregués lo de "Horta del Temple" comper que ara ens cambien el nom.

    Lo de generalitat o generalisim es tema de costums. Qui l´anomena així, sempre l´anomenarà i no per això es dolent o ets d´unes ideologies o altres.

    ResponElimina
  26. 13degener, efectivament ton son opinions, ara be, sembla que no t'hagi agradat que digues que l'ajuntament va fer el que havia de fer quant va canviar el nom de l'avda. del Generalíssim. Hi han coses que no son opinables i si ho son, no s'han d'escoltar. I la gent que ho digue com li done la gana.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta