28 de maig del 2015

Quan CiU de Tortosa no respectava que governés la llista més votada a les municipals


TORTOSA (Baix Ebre).- CiU de Tortosa no sempre ha defensat que caldria respectar la llista més votada en unes eleccions municipals. Després de les primeres eleccions democràtiques, el 1979, el primer govern de l'alcalde Vicent Beguer va ser al costat del PSC i el PSUC. A l'oposició van quedar les forces hereves del franquisme: la UCD de Victoriano Peralta, que en realitat havia guanyat les municipals amb set regidors, i Coalició Democràtica (l'actual PP), que tenia dos regidors. Contra tot pronòstic i amb una campanya intensa de porta a porta, CiU havia obtingut cinc regidors, als quals van sumar-se els quatre del PSC i els tres del PSUC. Una instantània del fotògraf Josep Maria Alavedra, recuperada fa dos anys a l'obra La Tortosa dels retratistes, va captar el moment en què Beguer (aleshores amb bigoti) era elegit com a nou alcalde, el 3 d'abril del 1979. De fet, presidia la sessió, com a regidor electe de més edat, el propi Victoriano Peralta, que va ser apartat de l'alcaldia amb un acord que va ser batejat com a 'Pacte de Progrés'.


Beguer va arribar a l'alcaldia de Tortosa amb 42 anys, després del pacte amb el PSC i el PSUC, i amb el repte de modernitzar un municipi amb pocs recursos i en fallida psicològica per la segregació dels pobles del Delta. Al costat positiu de la balança hi havia la recent inauguració de l'hospital Verge de la Cinta; del polígon industrial Baix Ebre -que va costar omplir a causa de la crisi econòmica-, i del parador de turisme al castell de la Suda. En tots els mandats va haver de fer molts equilibris polítics, canvis de govern -CiU va acabar pactant amb el PP- i superar alguna lluita interna. Però Beguer recorda amb afecte els primers anys a la política local. «Un dels meus millors amics, tot i que ens vam barallar alguna vegada, era Josep Maria Castells, del PSUC», confessava Beguer en un reportatge publicat pel diari El Punt l'any 2009.

Vicent Beguer va governar Tortosa des de l'any 1979 fins al 1995. El seu primer pressupost municipal va ser de 223 milions de pessetes de l'època, poc més d'1,4 milions d'euros actuals. En canvi, Beguer va culminar el seu últim mandat amb la construcció de l'auditori Felip Pedrell, que va costar uns 400 milions de pessetes (2,5 milions d'euros). El consistori que havia heretat després de la dictadura i de dos anys de provisionalitat predemocràtica era un Ajuntament en paràlisi, «amb una despesa de personal immensa» i «sobrecarregat pel cost de la segregació dels pobles del Delta». La primera decisió de Beguer com a alcalde va ser contractar un crèdit per comprar els terrenys de les escoles de Jesús. En compensació per la segregació dels pobles del Delta, l'Estat va pagar 50 milions de pessetes (300.000 euros) i Tortosa va poder fer obres de millora als barris i pedanies.

Al llarg dels seus mandats, Beguer va intentar iniciar la recuperació del nucli històric. L'objectiu era frenar un procés de degradació centenari, però que s'havia agreujat els últims 50 anys amb la construcció dels eixamples del Temple i de Ferreries. Així, Beguer va fer obres puntuals, com ara la plaça de la Cinta i la plaça de Sant Joan, però sobretot va destacar el passeig del camí de Ronda del castell i la construcció d'uns habitatges adossats. L'any 1995, Beguer va ser rellevat com a cap de llista de CiU per Marià Curto. Però quatre anys més tard, el segon alcalde convergent de Tortosa va ser apartat de l'alcaldia amb un pacte sorpresa -o "contranatura", van dir a CiU- entre el PSC-Iniciativa d'Esquerres i el PP, aleshores liderat per Josep Maria Franquet. En realitat, però, el socialista Joan Sabaté va arribar a l'alcaldia de la mateixa manera que havia utilitzat CiU el 1979 per proclamar Beguer: amb un pacte de diversos partits contra la llista més votada.



Imatge: Josep Maria Alavedra
PANISELLO GAMUNDI, Quimo (2013) 'La Tortosa dels retratistes: 1939-1983'. Benicarló: Onada Edicions.
"Fotografia presa el 3 d'abril de 1979 mentre els regidors realitzaven la votació per elegir al nou alcalde."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta