10 de juliol del 2011

Pintada franquista a la façana de l'institut de Tortosa


La façana de l'institut de Tortosa que dóna al carrer d'Hernán Cortés, al barri de Ferreries, ha aparegut amb una pintada en què es llegeix el lema franquista "Una Grande Libre". Es tracta d'un lema que simplifica el concepte dels nacionals sobre Espanya: indivisible, imperial, i no sotmesa a influències o potències estrangeres. És la segona pintada d'aquest tipus que apareix a Tortosa en els últims mesos. En una de les pilastres de l'antic pont del ferrocarril, just a la banda del passeig de les Bicicletes, també hi ha una altra pintada amb els lemes "España. Una grande libre" i "Viva Franco". Aquestes dues pintades exalten la dictadura franquista i haurien de ser netejades per les administracins públiques competents, segons l'article 15 de la Llei de Memòria Històrica.

41 comentaris:

  1. Hem arribat a un punt que fa temor, com aclamar a una persona que va matar a tanta gent? Estar clar, que cada un té el seu ideal, i que tots el que tenim que respectar, encara que està idea sigui retrograda però primer que tot, fer una pintada és vandalisme, i va contra el sistema, i en segon lloc, torno a repetir, no és molt normal aclamar a una persona que ha fet tan de mal a les persones.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Krupp, per molt que hagis suprimit l'entrada, jo he llegit, i no té res a veure amb el nom de l'institut.

    ResponElimina
  4. No és per casualitat que he suprimit l'entrada. No t'han dit mai que és de mala educació dixar en evidència a la gent?

    ResponElimina
  5. Ja sé que no és per casualitat, òbviament si escrius això i ho suprimeixes és per algo i Krupp no t'he deixat en evidència, simplement t'he contestat a una cosa que has dit tu, i si tu has sentit que t'he deixat en evidència no és el meu problema, el que volia com ja t'he dit era contestar-te, i que soc del Institut de Tortosa i el tinc que defensar!

    ResponElimina
  6. Uffff... Borrat = no he dit res

    ResponElimina
  7. Quan costa d'entendre els silencis!
    Ningú estudia solfeig?

    ResponElimina
  8. Krupp, una cosa és que prefereixes que no es vegi el que has escrit, però segurament el que has escrit ho continues pensant i per tant t'he contestat!

    ResponElimina
  9. Això és el que passa per no dir les coses clares i no dir q Bau era un Franquista sinó una bona persona q va portar el primer institut a Tortosa és obviar lo primer premeditadament. Com ho és dir que el monument del mig del riu no té cap simbologia franquista...quin altra mentida veritat?
    I com a curiositat, Gustau i resta de marfantistes, us podeu fixar que a la casa tombada que va de l'aparcament del Parque cap a l'Avinguda de la Generalitat hi ha un pintada en aquest cas en negre on hi diu algo així com:"un trabajo para el immigrante, un español al paro". La caligrafia de la pintada és la mateixa en els tres casos i ves per on és la mateixa que diu a Ferreries "Moros no, vota PxC". Alguns feixistes començen a acampar per Tortosa i algun d'ells anava a les llistes de l'Ajuntament. I mentrestant anar dient tonteries amb els símbols franquistes.

    ResponElimina
  10. Pos si Arjub. Lo que passa és que la pintada no està al Joaquim Bau, sinó al flamant viver de nous talents "Institut de Tortosa", que no és lo mateix. Per este motiu he borrat lo primer missatge. Espero que David Benito Llatge, àlias "Bàldrick", se'n done per "enterat" esta vegada.
    Per lo demés, val la pena distingir entre franquistes, feixistes, i simples fatxes, de tot lo qual, per altra banda, estem igualment ben proveits a n'este poble.

    ResponElimina
  11. I a sobre, la cursa de muntanya del dissabte de la Cursa del Llop la va guanyar algú que sembla no estar molt lluny d'aquests criteris. Sort que la de l'endemà, al Port, la va guanyar el marroquí Otmane Btaimi.

    ResponElimina
  12. Dons abans de publicar una opinió revisa el que dius, que desprès us queixeu de que jo faig faltes d'ortografia, dons persones que us creieu tan sabies i tan perfectes, i tan entesos de tot, mireu el que escriviu, tanta experiència i tants de consells que voleu donar! Tot i que diuen que rectificar és de savis no sé si ho sabeu!

    ResponElimina
  13. De totes maneres, val dir una cosa, i que serveix més o menys per quasi tothom; és aquella frase que ara no recordo qui la va dir, de....Sí, és un fill de p***a però, és el MEU fill de p**a.
    Ho dic perquè quan a un poble és deté a una persona, fins i tot acusada d'apologia del terrorisme ( va passar no molt lluny d'aquí ), no parlo d'assassinats, la gent surt al carrer per protestar perquè és el NOSTRE, llavors Bau per a molts de tortosins, és possible que també sigui EL NOSTRE. Però que consti que aquest, també, és un fet transversal i, per a mi, massa universal.

    ResponElimina
  14. "Us queixeu" David?
    A qui poses a aquest plural?
    Home!
    I "si algú esborra un comentari, suposo que te raons i no cal res més". (Ètica d'internet, Sura 37, versicle 3, segons Santa Tecla)

    ResponElimina
  15. Sí, no ho dic per tu, pot ser, o sí, ves a saber, ho dic per les persones que únicament critiqueu i que no sabeu veure els vostres propis errors

    ResponElimina
  16. I tu no critiques?
    Has sentit mai parlar de "El Criticón" De Baltasar Gracián?
    Te'l recomano.
    http://es.wikipedia.org/wiki/El_Critic%C3%B3n
    Al menys la wiki, i amb ella tots els llibres que esmenta.
    De res.
    També pots dir-me Crítilo, o Crítil., si vols.

    ResponElimina
  17. Canviant de tema, per continuar debatint - es normal que el tercer institut (cronologicament) de aquesta ciutat es diu "Institut de Tortosa"???? No seria més logic regalar aquest nom pel primer insti, el que ara porta el nom del franquista? I al nou/tercer, com que ha d'arribar al Temple un dia, pos, dir-ho ja Institut del Temple ???
    Aixi ningu se'n oblidarà que ficar-ho al Betania és només TEMPORAL i que han promes i re-promes que tindrem institut al temple un dia.

    ResponElimina
  18. Brian, tens tota la raó en aixó dels noms.
    Però a diferència del que creus tú, jo penso que, el nom de Betània, el tercer institut el portarà durant molt de temps. En fa d'anys que diuen que d'aquí a tres anys estarà enllestit!
    I l'escola de Sant Llàdser, ja no interessa a ningú? No veig que ningú la reclami.

    ResponElimina
  19. Mireu es diu Institut de Tortosa perquè està al marge esquerre de la ciutat, és a dir, no està a Ferreries, si li diguéssim Institut del Temple, tot i que la diferència que una cosa és un institut i l'altra és el col·legi, crec que ho confundirien. Per tant, el més lògic, des del meu punt de vista no és canviar el nom del nostre institut, sinó que dir-li al Bau, Institut de Ferreries, o alguna cosa semblant.

    ResponElimina
  20. Hi han tants feixistes a Tortosa com a qualsevol altre lloc, si fos el cas de que hi hagin molts, m'imagino, no sé, que Falange trauria algun regidor, igual que al país basc hi ha molt de terrorista i per això governa en molts ajuntaments els seus fills de p*** (BILDU).

    Si, he fet una parodia de varios dels vostres infantils comentaris.

    ResponElimina
  21. D'acord Guti. Pos ara no te voto. Au.

    ResponElimina
  22. Vaiga quina llàstima més gran :D

    ResponElimina
  23. Gutijaume: de veritat et penses que tot feixista vota a la Falange? És una pregunta.

    ResponElimina
  24. És l'únic partit amb certes connotacions feixistes, potser tenim idees contradictòries de que vol dir feixista, com a marginat polític, anticapitalista i profanador de la violència de masses, els feixistes queden força esclossos del sistema democràtic actual.

    ResponElimina
  25. No t'has llegit les "Obres de José Antonio".
    Volilà la difference!
    T'ho recomano.
    Però, com la vida ens ensenya, del "mestre" als seguidors hi ha un abisme, abismal. Valgue la redundància.
    Les donaven de franc a la OJE! Que ni saps lo que és.

    ResponElimina
  26. Doncs crec que assegurar que els feixistes només voten a la falange és com dir que els independentistes només voten a ERC. Si segons el CEO, un 42,9% de gent votaria sí a la independència, llavors com és que ERC+Solidaritat tenen poc més del 10% de vots? La resta està a CiU? D'il·lús seria pensar-ho. Com pensar que només hi ha 1800 feixistes a Catalunya perquè són els que voten a la Falange.
    De portes endins de molts partits encara hi ha nostàlgics on fins i tot en alguns s'hi olora la naftalina. En quins partits o organitzacions creieu que passa?

    ResponElimina
  27. La FE de las JONS és feixisme d'epoques passades, el que es porta és Democracia Nacional, España 2000 i altres. Pero si, tots són prou marginals, com les CUP i els Maulets nostrats. El feixisme sociològic és el que escolta Cesar Vidal, Jimenez Losantos i altres hominids similars.

    ResponElimina
  28. Home Lluís, tractar de marginals a una gent que governa en 4 alcaldies de Catalunya amb més de 62.000 vots i la sisena amb més regidors, 101, de Catalunya, darrere d'ICV...què vols que et digue. No es per anar tirant coets però posar-los a segons quin nivell ho veig més que desafortunat.
    Però enllaçant amb el que dius, sociològicament, i més a n'estes terres, hi ha força actituds i pràctiques en alguns partits q recorden al feixisme i al franquisme.

    ResponElimina
  29. No volia donar-li una connotació negativa, em referia a marginal en el sentit :
    3 adj. [SO] Que difereix del que és costum en una col·lectivitat, que mena a una situació de segregació.

    ResponElimina
  30. Gutijaume,

    Quí ets tú per titllar de fills de p... als de BILDU ?.

    Han estat elegits democràticament. La seva formació política ha estat acceptada pel TC, tot i les provocacions i amenaces del "teu" partit.

    Perquè no ens parles del Sr. Francisco Camps, imputat, sí, IMPUTAT, pel jutge corresponent ?. Et recomano que revisis els "arguments" del "teu" líder J.M. Aznar quan es va carregar al Sr. Lamadrid, president de la seva comunitat.

    O del Sr. Fabra, el de Castelló, IMPUTAT en tants i tants assumptes ?.

    Que no cal que us disfresseu, que sou i sereu sempre els mateixos.

    Per cert, avui estareu de Festa Major. Ja fa 75 anys que vareu començar a "trionfar", sense escrúpols ni remordiments.

    Com ara, fa o no fa.

    ResponElimina
  31. Per a més informació Gutijaume, 43ferrere, es refereix a Demetrio Madrid, primer President de Castella Lleo, no Lamadrid..

    ResponElimina
  32. Si llegeixes el comentari anterior de Jotabé ho entendràs.
    En quant a Bildu, em permetràs que et recordi que la banda TERRORISTA eta ja ha comunicat que és una victòria política i ideològica, però aquesta victòria, que tu anomenes, democràtica arrossega a les seves esquenes 900 morts, desenes de segrestes i milers d’extorsions a empresaris. Per tant ja que tu et prens la molèstia de dir “Que no cal que us disfresseu, que sou i sereu sempre els mateixos”, em permetràs utilitzar la mateixa frase per descriure a BILDU, ja es poden disfressar de partit polític democràtic o de organització cultural, que els etarres son i seran sempre TERRORISTES.
    De imputats podríem començar parlant per Rubalcaba i el cas faisà i acabar per tots els imputats del cas GAL que encara exerceixen com a alcaldes a molts municipis.

    En quant al teu comentari final, et recordo que tu tampoc ets ningú per emprar contra mi una acusació com aquesta.

    ResponElimina
  33. Gutijaume, que la victòria de Camps a València no ho és democràtica ? Ho dic per què no entenc el qüestionament de la victòria que fas de Bildu al País Basc, quan és tracta del mateix sistema, mateixes condicions etc. Una cosa és que no estiguis d'acord amb que es presentessin, la qual cosa ja diu del teu tarannà ( no bo ni dolent, diferent )però l'altra és què deslegitimis el triomf. Vols dir que sinó fos democràtic, estarien ocupant alcaldies i regidories ?
    Jo a tu no et diré mai que ets franquista per molts que n'hi hagin que us voten ( a qui voten sinó ? ) Quant a lo de Rubalcaba i Faisán, ets pitjor que Isabel Duran, la coneixes ? quan no hi ha imputacions i nomes sospites.....esperem; quan arriben les imputacions formals...esperem. Pos esperem. Però mentre, per defensar-te no contraataquis i contesta el que et pregunten. O és què està imputat Rubalcaba ?.

    ResponElimina
  34. Gutijaume,

    Mira, efectivament volia escriure D. Madrid, però em va "fallar" el teclat.

    Com també et "fallen" a tú massa sovint els arguments.

    1r.- El Sr. Rubalcaba no ha estat IMPUTAT pel cas faisan ni per cap altre cas.

    2n.- Efectivament, ETA ha provocat més de 900 morts, de tots els colors. I ni ho he defensat mai ni ho faré. Una altra cosa és defensar que l'esquerra abertzale (BILDU o com es vulgui dir) pugui presentar-se a unes eleccions de manera democràtica.

    3r.- Els sublevats del 17/7/36, en menys d'una setmana, es van "carregar" més de 50.000 persones, totes d'esquerres (amb afusellaments irregulars la major part). Quant ho heu reconegut i denunciat ?. És que només acudiu als jutjats per "acabar" amb el jutge Garzón, el del Gürtel i la Memòria Històrica ?.

    4t.- Jo no t'he acusat directament de res. Ets massa cadell per ser responsable de tot el que va passar. Però alguns responsables encara hi son al "teu" partit, oi ?.

    5è.- Quan vulguis parlar de rebaixar despeses, en lloc de rebaixar el sou dels mossos, jo, com a dona gran i encarregada de l'economia familiar, et donaré alguns consells, que potser et serviran pel 2015. ( Ja veus, resentiment cap a la teva persona, cap ni un ).

    6è .- Au, a descansar, que demà comença una altra setmana.

    ResponElimina
  35. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  36. 1. On heu vist que digui que Rubalcaba està imputat? He parlat de que té moltes coses que explicar del cas faisà. Pel que fa a casos de corrupció e imputats en pots trobar tants del PP com del PSOE. El tema de la corrupció a Espanya no és un problema que sol afecte a un partit, s’ha d’eradicar de tots els partits polítics.

    2. No qüestiono la victòria de BILDU, sinó la victòria d’ETA que coincideixen, no ho dic jo, ho diu la mateixa banda armada.

    3. L’esquerra abertzale existeix al Pais Vasc des de fa temps i la representen variïs partits, no solsamènt BILDU.

    4.http://www.elpais.com/articulo/espana/PP/condena/golpe/Franco/promete/honrar/todas/victimas/Guerra/Civil/elpepiesp/20021121elpepinac_22/Tes#

    5. Santiago Carrillo també hi és a n’aquest món.

    6. Acceptaré amb gratitud els teus consells d’estalvi.

    Fins aviat, marxo al País Vasc, fins les festes del Renaixement!!

    ResponElimina
  37. En resumen, fa una setmana de l'apunt - la pintada encara hi és ? (lo del pont del tren, si). Gustau diu a l'apunt que l'ajuntament te l'obligació de netejar-les.

    ResponElimina
  38. Lo tarannà de CiU ja és nota amb qui està proper.
    Altres gossos amb als mateixos collars.
    Neo-liberalisme!
    Això no va començar amb Laureano Lopez Rodó?

    ResponElimina
  39. Gutijaume, no et passis i repassa bé el que escrius abans de contestar "De imputats podríem començar parlant per Rubalcaba i el cas faisà i acabar per tots els imputats del cas GAL"
    També has dit referit a Bildu "....aquesta victòria, que tu anomenes, democràtica" si això no es un qüestionament....ves en compte que com als exàmens hi poses el mateix rigor, et fotran uns zeros com a cases de pagès.
    Ah, vegis si en tornar, basc has apres a escriureu amb "b", que ets universitari, home.

    ResponElimina
  40. A alguns la memòria selectiva els hi fa males jugades pq encara no recorden que el seu president honorífic és un ASSASSÍ o còmplice d'assassinats i de persecució política i ideològica ni en parlem, oi Gutijaume?
    N'hi ha que encara es pensen que Franco "no era un dictador", oi Gutijaume?
    Però clar, com la resta quan va morir Samaranch, sí, sí, aquell gran demòcrata, li van fer honors d'estat per la seua mort...pos qui més qui menys porta una palla mental al·lucinant, oi ERC, Psc, alguns d'Icv, CiU?
    Com ja vaig dir fa dies, això mos passa per no dir les coses pel seu nom i quan algun xiquet estudie història i li explique qui era Jose Antonio, li explicaran que un gran defensor de l'esperit olímpic i un gran català...com ara, alguns volen tractac a Franco de cap d'Estat sense dictadura. Voilà!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta