29 d’octubre del 2010

Pintada de signe franquista en l'antic pont del tren de Tortosa

"España. Una grande libre" i "Viva Franco" és la pintada que es pot llegir en una de les pilastres de l'antic pont del ferrocarril de Tortosa, just a la banda del passeig de Bicicletes. La segona part de la pintada, però, ara ha quedat tapada per una caseta de les obres que han començat aquesta setmana, per restaurar la vegetació i millorar la façana fluvial del marge esquerre de Tortosa, entre el pont de l'Estat i el mateix pont del tren. En principi, la pintada sembla anterior a la nova polèmica per la retirada del monument franquista de la Batalla de l'Ebre, arran de la presentació de la moció popular del casal Panxampla. Però el grafit posa en evidència que a Tortosa també hi ha alguns nostàlgics de la dictadura, contraris per tant a la retirada del monument inaugurat pel mateix Franco el 1966.

7 comentaris:

  1. Amic Gustau, o era Gustavo...

    Em considero una persona d'ideologia més aviat anarquista i estic en contra de la retirada del monument.

    les seues paraules finals són pura demagogia.

    Saludos.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. @ignorant:fàcil!Defensar lo monument del riu NO et convertix en un nostàlgic del franquisme.

    No siguem tant curts de mires o manipuladors.

    ResponElimina
  4. Amic Musgo,
    pots dir-me Gustau o Gustavo, m'és completament igual dir-me d'una altra manera o de l'altra.
    Crec que qui ha entès les coses a l'inrevés, fent una deducció incorrecta, ets tu. Jo literalment dic que "el grafit posa en evidència que a Tortosa també hi ha alguns nostàlgics de la dictadura, contraris per tant a la retirada del monument inaugurat pel mateix Franco el 1966". Amb això no vull dir, com tu malinterpretes, que tots els que defensen el manteniment del monument siguen nostàlgics de la dictadura. La pintada és de signe franquista en si mateixa i, per tant, és lògic que els nostàlgics defensen el monument franquista. En el que estem d'acord que hi ha no-franquistes que també defensen el monument, bàsicament per motius històrics.
    També és veritat, i tu que ets "més aviat anarquista" ho sabràs, que els falangistes van copiar coses de l'anarquisme (com la bandera roig-i-negra). A veure si en això també vas confòs i en el fons seràs més falangista que anarquista...

    ResponElimina
  5. jajaja, lo seu argument final és per riure i mooolt. Vaya tela...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta