29 d’octubre del 2010

[Tribuna] 'Simbologia franquista i electoralisme', per Pilar Andreu

Si ens parem a llegir que diu l’article 15 de la Ley de Memoria Histórica, i de pasada recordar que es va aprovar amb el vot a favor de tots els Diputats i Senadors de CiU, ens trobem amb el següent:

“Les administracions públiques, en l’exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”

El text és molt clar i entenedor, no genera dubtes ni jurídics ni gramaticals, és el subjecte qui encapçala la oració. Està redactat així, són les administracions públiques les que han de promoure i fer la retirada de tota la simbologia franquista.

Ara bé, al nostre territori, a Terres de l’Ebre, on encara tenim, segons el cens presentat pel Memorial Democràtic de la Generalitat, 143 mostres de simbologia franquista, estan els papers invertits: aquí sembla que ha de ser la iniciativa ciutadana i popular amb la recollida de més de 2.000 firmes, la que impulsi i busqui suports per portar a terme una actuació prevista per la llei i que al mateix temps l’hauria de realitzar d’ofici el propi Ajuntament.

En alguns casos fins i tot alguna administració local es dedica a criticar i renegar de la Generalitat per haver confeccionat el catàleg de simbologia franquista i l’estudi on han treballat les quatre universitats catalanes i ha col·laborat Adigsa.

Potser hauríem de parar un moment i pensar: la Generalitat facilita les actuacions, que recordem han de dur a terme els ajuntaments, a través de la convocatòria d’ajuts a la recuperació del patrimoni memorial. Res més.

No sé a qui li pot semblar que l’ajut pot estar malament, no sé quines raons i quines intencions poden argumentar per desacreditar la feina del Memorial Democràtic i la de les quatre universitats catalanes.

Potser hauríem de parar un moment i pensar, ... pensar què hi ha al fons de tots aquells representants i administracions públiques que no fan el que han de fer, i que, a més a més es dediquen a criticar a qui els vol ajudar i subvencionar les actuacions que deurien fer.

Potser algun dia, entre tots, aconseguirem que als espais públics sols apareguin símbols i valors democràtics.

Pilar Andreu Galiana
és directora dels Serveis Territorials a Terres de l’Ebre del Departament d’Interior Relacions Institucionals i Participació.

5 comentaris:

  1. Es curiós.... Alguns piulen quan els hi queda poc...

    ResponElimina
  2. Però lo que "piula" és veritat o no?

    ResponElimina
  3. Crec que aquest tema interessa més als periodistes que als ciutadans d'a peu.

    ResponElimina
  4. Al final haurem d'eliminar això de democràcia representativa i convertir-la en una democràcia directa.

    Demà faré una moció per a que arreglin el camp de mines de Tortosa (l'aparcament del parc), una altra per a la construcció d'una narcosala i una tercera per...crear una brigada que tregui a passejar els gossos de la gent pel matí. Ohhh que democràtic sóc ^^

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta