30 d’octubre del 2008

En record de «‘los caídos'»

El monument de la Batalla de l'Ebre de Tortosa és una obra de l'escultor Lluís Saumells, i està protegit al nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) com a bé integrant del patrimoni cultural català. Durant anys va ser conegut com el monument «a los Caídos». Va ser aixecat a la pilastra de l'antic pont de la Cinta, volat el 1938 per evitar el pas de les tropes de Franco. A la base encara es llegeix «A los combatientes que hayaron gloria en la Batalla del Ebro». Curiosament, ahir era 29 d'octubre, el dia que el règim de Franco també dedicava a la memòria de «los caídos», i que també recordava la fundació de Falange. Entre el bàndol franquista, l'expressió tenia un significat inequívoc. De fet, el 29 d'octubre de 1940 va fer-se a la catedral un funeral per l'arribada de les despulles d'onze tortosins afusellats pels republicans, tot cantant el Cara al sol a la sortida, i després una desfilada fins al parc.

El Punt (30-Octubre-2008)

Més informació i foto: Bloc sobre Lluís M. Saumells

1 comentari:

  1. Gustau, no cal complicar-se gaire la vida buscant-li les arrels al monument. N'hi ha prou de llegir les cròniques de la jornada inaugural i els discursos que s'hi van fer, publicats íntegrament a la premsa de l'època.

    Els monuments estan dedicats a allò que volien dedicar-los els que els van encarregar i pagar. No allò que desprès se'ls vulgui atribuir. I els discursos d'aquell dia no poden ser més clars.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta