30 d’octubre del 2008

El govern s'ofereix a pagar la retirada del monument franquista de Tortosa

La Generalitat costejarà els treballs si l'Ajuntament ho demana i desprotegeix l'obra de Saumells

El govern català està disposat a costejar la retirada del monument de la Batalla de l'Ebre de Tortosa, o només dels símbols franquistes que encara conserva, si l'Ajuntament ho demana. De fet, el consistori també hauria de desprotegir el monument, obra de l'escultor Lluís Saumells. La directora dels serveis territorials d'Interior, Pilar Andreu, va confirmar ahir la predisposició de la Generalitat per contribuir a la retirada de la simbologia que exalta la dictadura, a través d'una línia d'ajuts del Memorial Democràtic. El tema ja forma part de l'agenda de treball del conseller Joan Saura, que demà serà a Tortosa pel desplegament dels Mossos.

«El monument de Tortosa potser és emblemàtic, però hi ha ajuts per enderrocar tots aquells símbols que recordin o exaltin la dictadura, i que estiguin en espais públics», va assenyalar ahir la directora dels serveis d'Interior a les Terres de l'Ebre. Segons Pilar Andreu, ja s'han produït els primers contactes entre un grup de persones del territori i la directora general de la Memòria Democràtica. Així, Maria Jesús Bono ja ha compromès la col·laboració de l'organisme, per poder reconvertir el monument de la Batalla de l'Ebre, inaugurat l'any 1966 pel general Franco. De fet, altres fonts van explicar que s'està impulsant una iniciativa ciutadana per transformar l'actual monument de la Batalla de l'Ebre en un monument a la pau. Andreu va assenyalar que primer caldria fer un estudi per saber quins són els elements feixistes que haurien de retirar-se, així com definir clarament què es farà després, quan el monument estiga realment despullat de tota la simbologia franquista.

La nova llei estatal de memòria històrica insta les administracions públiques a «prendre mesures» per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de la insurrecció militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura. És el cas de l'àguila que encara presideix el monument de Tortosa, tot i que el 1986 l'Ajuntament ja va retirar altres símbols del règim com el víctor, l'emblema personal de Franco. D'altra banda, fa menys de dos mesos, el govern de Tortosa (CiU i ERC) va ordenar a la brigada municipal que retirés les plaques sobre unes làpides de granit que commemoraven la visita de Franco per batejar el monument. «Ara la pilota és al terrat de l'Ajuntament, que hauria de pronunciar-se sobre què vol fer amb el monument», va remarcar Andreu. De fet, la directora dels serveis d'Interior va precisar que tots els ajuntaments que s'han interessat per treure els elements franquistes ja han anat rebent els ajuts.

El Punt (30-Octubre-2008)

20 comentaris:

  1. Darrera dels quinze departaments de la Generalitat es succeeixen mes de 130 entitats externes en les que te participació majoritària i que sumen 79.713 treballadors. Es tracten d’empreses publiques, instituts, consells, patronats, fundacions i consorcis, entre d’altres figures jurídiques . Aquests tipus d’entitats, es solen utilitzar per desviar el dèficit de l’Administració catalana segon el Banc d’Espanya , mentre els serveis centrals dels departaments no s’aprimen.
    En aquestes circumstancies de dèficit públic escandalós, aconsellaria a la nostra Administració catalana (Senyor Saura inclòs) que dediques els recursos a altres finalitats mes necessàries i urgents.

    ResponElimina
  2. Estimat Mc Calan,
    aquest és el tipus de comentari demagog i populista dels que tot el que fan els altres està malament, o dels que ja els està bé el que representen les coses.
    Si seguim per aquesta via, suprimim també el pressupost de cultura, esports i tot allò que no representi cobrir les necessitats més bàsiques i primàries de l'esser humà. Però no només la Generalitat, incloem també els ajuntaments, Diputacions i Consells Comarcals.

    ResponElimina
  3. Em sembla que del meu comentari no es desprèn que s’hagin d’excloure els serveis que tu esmentes. Rellegeix millor i veuràs com el sobre dimensionament de la Administració en general i de la Generalitat en particular, es ben evident, i al meu parer retirar el monument de l’Ebre no es cap prioritat.

    ResponElimina
  4. BRAVOOOOOOOOO!!!!!!!!!!
    Que ho facin ràpid i nos repensen......
    Abaix el monument a la guerra fratricida!
    Enterrem d'una puta vegada a Franco, collons, que encara fa pudor tot l'aire que pasa pel monument.
    Visca la Pasarel·la per la Pau, que és com s'hauria de dir la passarel·la que , lògicament s'hi construeixi.
    I, si us plau, que sigue bonica, funcional, segura i gaire ostentosa, com la Pau mateixa.
    I, en foro públic, començo una subscripció popular per ajudar a la Generalitat a que el desmonti.
    Aquí van los meus 6 €! En comptes de comprar loteria.... que només toca a Sort, pos comprem un monument per desballestar-lo.
    Ni aligues imperials o reals, ni herois aixecant estels de victòria, ni creus de la "Croada Nazional".
    No voliem faena?

    ResponElimina
  5. Ah! Ja veig que els únics que dediquen recursos a finalitats gens necessàries i urgents és l'Administració catalana. Ajuntaments que destinen un bon grapat d'euros a organitzar bous embolats, festes majors, fires de dubtós èxit, viatges d'agermanaments de gran profit per al moment de crisi, publicitats del bé que ho fan, etc..., aquests siguin del color que siguin (segurament per a tu no), no hi dediquen recursos més que a finalitats necessàries i urgents.
    Durant molts anys la política de rehabilitació de Tortosa ha sigut deixar caure i llavors ficar-si a construir.
    El monument a "los combatientes que hallaron gloria en la batalla del Ebro", deixant de banda l'insult que pot representar per a moltes famílies que no "hallaron gloria", a la gent que ja els està bé el que significa i a la gent que no els importa ni una cosa ni l'altra, és un monument amb greus problemes estructurals per la falta de manteniment. Per tant, si la Generalitat ofereix el suport econòmic per a la seva restauració i transformació crec que el lògic és aprofitar-ho. Tant a Europa com a altres llocs del Món, ja s'han fet grans actuacions en monuments o espais reconvertint-los, aparcant així, la vergonya que suposava tenir elements que exaltaven períodes de repressió.

    ResponElimina
  6. Saumell el realitzà a la memòria dels morts "guanyadors" . Poc a poc se li ha anat desprenent de certa simbologia i de les làpides d'ambdues vores per tal de neutralitzar el seu missatge franquista. Si es continua amb la tònica iniciada s'ha d'acabar d'esporgar del tot i pensar de fer-li un bon retoc que el possibilite, sense enderrocar-lo, en el monument a la pau. Crec que si se sap argumentar podria tindre un suport majoritari. Un monument que evoluciona com tants d'altres. Afegiria una inversió pràctica que ens fes contents a tos: la Pasarel·la de la Pau.

    ResponElimina
  7. Lomotxo, Si com tu dius el monument te greus problemes estructurals per manca de manteniment...Perquè el vols conservar? Aquí ningú parla de que la Generalitat costegi la seva restauració sinó la retirada total o parcial de determinada simbologia......Ja em semblava a mi que no llegies be...!

    ResponElimina
  8. "Així, Maria Jesús Bono ja ha compromès la col·laboració de l'organisme, per poder reconvertir el monument de la Batalla de l'Ebre, inaugurat l'any 1966 pel general Franco. De fet, altres fonts van explicar que s'està impulsant una iniciativa ciutadana per transformar l'actual monument de la Batalla de l'Ebre en un monument a la pau."

    Qui no llegeis bé?...

    ResponElimina
  9. Jo demanaria que els diners que volen destinar a retirar el monument, els destinen a arreglar les voreres de Tortosa, que fa vergonya com estan alguns carrers, o a arreglar el passeig de les bicis, la plaça Alfons XXII, etc.
    Vulguen o no és un símbol de la ciutat, sempre veig molts turistes fent-se fotos amb el monument (que consti que no vaig ni a favor ni en contra de que estigue el monument) y que si per fi ho lleven, aprofitaria la columna per fer un pont de vianants.

    ResponElimina
  10. Faria bé l'ajuntament en acceptar l'ajut que li han ofert. He escoltat a l'alcalde Ferran Bel de que "es tracta d'un falç debat" i que en principi no farà més cas...Personalment tota aquesta mena de simbologia em fa mal la vista, encara que s'utilitzi en sentit contrari. Només pel simple fet de veure-la!

    ResponElimina
  11. Lomotxo; ja veig que es inútil fer entendre a algú com tu la diferencia entre reconversió i restauració...

    ResponElimina
  12. Si la retirada és per "estètica", tothom tindrà un parer.
    Si la retirada és d'índole "pràctica", molts tindran una opinió.
    Si el motiu és per "ètica", uns quants tindran una posició.
    Si la retirada és per "militància", uns pocs en parlaran.
    Ai, Tortosa! 30.000 mestres i cap aprenent!

    ResponElimina
  13. Clar que els turistes li fan fotos, pero també fan fotos a la gent que treu poalades de peixos d'aquells que s'amontenen baix lo pont, a la sortida del ..que? (que surt d'alli que els agrada tant?).

    Tambe van a Auswitch a fer fotos o a la tumba de Stalin. Suposo que podriem dir que visitant estes llocs aprenem de l'historia, pero crec que hi ha altres llocs (com els centres de la Terra Alta) molt millor per a aprendre sobre la Guerra Civil que fent una foto d'este monument.

    Per mi, avall ! I si es quetsio de diners, com diu Mario, jo tambe afegeixo 2€ al pot - si tots contribuyem, vols dir que no pagarem una grua per tumbar-ho?

    ResponElimina
  14. Uns kilets de C4 i a prendre un vermut l'engendro de monument. Pero el partit que mana a l'ajuntament ja pot donar per perdudes les proximes eleccions si ho fa. A veure si tenen coquets suficients.

    ResponElimina
  15. Pos mira. Emili, dec ser l'excepció, però d'estètica es del que menys entenc, no se si m'agrada o no, home quan per la nit estava il·luminat, trobo que tenia la seva gracia.
    Per qüestions practiques no ho acabo de veure, perquè canviar-ho per una passarel·la, tampoc hi veig la necessitat, pos si esta el pont de l'Estat a 50 metres!!
    Per raons ètiques?, potser son les que mes em convencen, encara que no ser establir la frontera temporal i idiologica de fins quan ens hem de retrotreure i fins quins monuments, edificis o obres hem d'arribar.
    Si a de ser per militància, preguntaria a aquells que han de militar per obligació, on han estat durant aquest darrers 30 anys.
    Jo, Emili, contràriament al que dius de manera tan ocurrent amb la teva darrera frase, soc un aprenent de tot i mestre de res proposaria la reconversió, prèvia restauració i neteja de qualsevol rastre o senyal d'infaust record reciclant-lo en un monument a la pau o contra la guerra i faria una re-inauguració amb tota la carrega de desgreuge i tota la representació de les màximes autoritats polítiques de l'Estat i la Generalitat.

    ResponElimina
  16. Ximo, amb perill de ser excomulgat per altres esglésies no catòliques, penso exactament el mateix que tú.

    En el meu blog vaig escriure la història del zar Nicolas II, matat per Stalin, qui en va voler esborrar qualsevol rastre del seu cadàver i fins i tot va destruir l'edifici on el van matar.

    Anys després en aquell lloc es va construir una església ortodoxa anomenada el temple de la sang i on es rendeix culte a la figura del zar.

    Compte amb les revenges històriques i l'aplicació de les gomes d'esborrar. Poden ser molt perilloses.

    ResponElimina
  17. Crec qe tindrien que restaurar-lo convertin-lo en un monument a la pau. I fer que tingués les mateixes llums interiors com surt a la foto de l'anterior noticia.
    Penso que si tinguéssim lo monument tal i com estava quan es vainagura (sense cap simbologia franquista) serisa precios!

    ResponElimina
  18. Els monuments s´han de conservar.
    Es part de la nostra história agrade o no.
    Que s´explique i es matize bé, pero que no s´enderroque.

    ResponElimina
  19. Quan s'enderroquen les cases de davant de la catedral, els veins de Ferreries no podran veure-la bé, perquè el cony de monument està al mig. Enderrocament ja!

    ResponElimina
  20. lluis, mira que en podries trobar d'arguments....pos has anat a buscar-ne un de fals. Allo que hi ha al davant del "monument" es mes aviat el palau episcopal, no la Catedral.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta