11 de novembre del 2008

El règim de Franco també va projectar una passarel·la on avui hi ha el monument

Les últimes notícies sobre l'oferiment de la Generalitat per costejar la retirada dels símbols franquistes que hi ha a Tortosa han generat una sèrie de reaccions sobre què cal fer amb el monument de la Batalla de l'Ebre. Algunes veus han apuntat que caldria recuperar la pilastra de l'antic pont de la Cinta per habilitar-hi una passarel·la per a vianants, com de fet ja estava previst al pla d'orientació dels equipaments comercials (POEC) de Tortosa. Mentrestant, el president d'ERC a Tortosa, Felip Monclús, també proposava ahir, a través d'una entrada al seu bloc, eixamplar l'actual pont de l'Estat per aconseguir una major fluidesa en el trànsit de vianants. I avui, el blocaire ampostí Manel Zaera també ha proposat fer-hi una passarel·la, tot fent un paral·lelisme amb els ponts de la ciutat de Girona. La realitat és que el mateix règim dictatorial que finalment [tot i que la societat tortosina demanava un altre pont] va optar per alçar-hi un monument A los que combatientes que hayaron gloria en la Batalla del Ebro, també havia projectat recuperar l'ús original de la pilastra, que va quedar al riu després de la voladura dels ponts, l'any 1938. Així, consta que la Dirección General de Regiones Devastadas va projectar el pont que podeu veure a la imatge, i que unia la rambla de Catalunya, al barri de Ferreries, amb el carrer Doctor Ferran. El mateix projecte també preveia l'enderrocament de les cases de l'antiga façana fluvial, encava avui en litigi, i la urbanització d'una gran plaça davant de la catedral, amb una potent escalinata frontal. De fet, l'Ajuntament de Tortosa ha assumit projectes igualment franquistes com l'enderrocament de les cases, la creació de l'avinguda Felip Pedrell i la construcció d'una plaça a la façana principal de la catedral; però no ha estat capaç de plantejar la retirada del monument i la instal·lació d'una passarel·la. Si ara ho fes, fins i tot es podria convéncer els nostàlgics del règim, ja que la passarel·la és un projecte tan franquista (però molt més útil per a la ciutat) com l'actual monument.

6 comentaris:

  1. Ja no tindran excusa, doncs?
    I pel que fa a passarel·les, no tocaria fer-ne una també a l'alçada del campus universitari (el dia que el facin)?

    ResponElimina
  2. En un altra entrada d’aquest bloc, Emili Nieto demanava més propostes en positiu. La millor seria que tots els polítics de Tortosa es posessin d’acord per tirar endavant el projecte del tercer pont, que es la mancança més greu que tenim a Tortosa. Això sempre sense deixar passar les oportunitats que ens venen donades, tal com es diu per aquí, “quan passen s’agafen” i seria bo treure d’una vegada aquest monument tan lleig que tenim al mig del riu.

    ResponElimina
  3. Per cert, estaria bé saber qui va fer aquest dibuix que recrea el projecte de Regiones Devastadas. Jo el vaig veure per primer cop en una exposició a Campredó, sobre el procés de creació de la miniatura de la catedral que ara està exposat a la botiga d'una empresa de serveis turístics de Tortosa. Però després he vist un quadre emmarcat, que suposo que és el dibuix original, al despatx del mossèn de la parròquia del Roser, a Ferreries. Un edifici, per cert, que també va ser reconstruït per Regiones Devastadas.

    ResponElimina
  4. La construcció de la pasarel·la no ha de comportar necessàriament la destrucció del monument.
    La meua opinió és que passarel·la sí i reconversió del monument en un monument a la Pau, també.
    Gustau, a la Parroqui del Roser jo també he vist un gravat on les cases del davant de la Catedral les tombaven per fer una plaça. Quedava força bé.

    ResponElimina
  5. Jo també abogo per fer passarel·les a falta de ponts petits entre el pont vell i el futur de remolins.
    Jo no tombaria el monument però si reconvertir-lo o canviar-li el significat.
    Com han dit aquí una entre el "matadero" i el campus estaria bé ja que és un punt intermig entre els ponts de cotxes. Per l'altre costat no caldria si el pont del tren el reconverteixen d'una vegada per totes.

    Sempre quedarà separada pel riu a vegades Tortosa, els de Ferreries i els de Tortosa ciutat, avorem si ho ajuntem i fem un PACK amb orgull de ser qui som.

    ResponElimina
  6. @Gustau: potser en algún número de la revista Reconstrucción (que va editar Regiones Devastadas), apareix aquest dibuix. Aquí al Col·legi la tenim, si un dia vols venir i li pegues una ullada...

    I penso igual que "kilt", la mancança més greu que té Tortosa actualment és la falta del tercer pont, que uneixi el Pavelló Firal/Campus URV amb Ferreries... Els polítics i gestors econòmics, els poder fàctics, haurien de tenir aquest projecte com a prioritari.

    I sobre les passarel·les peatonals... Doncs habilitar el pont del ferrocarril i fer-ne una de nova enlloc del monument aquest...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta