24 d’abril de 2014

'Gerard Vergés en el record', article de Ferran BelSe’ns ha mort Gerard Vergés. I se n’ha anat en un dia tant carregat de simbolisme per a la literatura i per a Catalunya com la Diada de Sant Jordi. Malgrat que el seu estat de salut era precari de fa temps, la notícia de la seva mort ens ha colpit. La seva última obra “El jardí de les delícies”, un poema dedicat a l’obra del mateix títol d’El Bosco, ha estat un dels llibres més venuts aquest Sant Jordi. Després d’una llarga jornada carregada d’emotivitat, civisme i alegria, com acostumem a celebrar els catalans el Sant Jordi, la Diada va tenir el final més trist, amb l’anunci, poc abans de la mitjanit, que el gran Gerard Vergés havia mort a casa seva, envoltat de la seva família.

Amb la mort de Gerard Vergés, Tortosa, les Terres de l’Ebre i Catalunya perden un dels grans de la literatura. Premi Carles Riba (1981), amb L’ombra rogenca de la lloba, premi Serra d’Or de traducció (1993) per Tots els sonets de Shakespeare, premi Josep Pla (1985) per Tretze biografies imperfectes, assagista, col·laborador en nombrosos mitjans de comunicació, agitador cultural i farmacèutic. També va ser professor universitari, empresari, analista clínic. Les seves facetes eren moltes i molt variades, i va excel·lir en totes. Vergés era un home del Renaixement.

El Govern de la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi (1997) i l’Ajuntament de Tortosa li va imposar la Medalla de Plata de la Ciutat (1986) i la Medalla d’Or (2009). El 2007 va ser l’encarregat de pregonar les festes de la Cinta. Totes aquestes distincions, més enllà de la seva trajectòria en el món de la literatura, reconeixen la implicació, el compromís i l’estima de Gerard Vergés cap a la seva ciutat i cap al seu país, amb la seva llengua i amb la seva cultura. En el cas de Tortosa, la seva ciutat, la seva entrega va ser absoluta, implicant-s’hi tant des del punt de vista cultural com social.

Gerard Vergés deixa un buit molt gran en la cultura de casa nostra. Ens queda el seu llegat i la seva obra. En nom meu, en el de la Corporació municipal i en nom de tota la ciutat de Tortosa, el més sentit condol a la família i a totes les persones que l’estimaven. D.E.P.

Ferran Bel i Accensi 
és alcalde de Tortosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta