9 de novembre del 2010

CiU i el PP frenen la retirada del monument franquista de Tortosa

Bel en té prou amb el vot del nou regidor del PP i l'absència d'una regidora del PSC per tombar una moció avalada per 857 signatures · Final de ple crispat, amb intervenció de la policia local.

Tortosa continuarà tenint el monument de la batalla de l'Ebre al mig del riu. Per només dos vots de diferència, el ple d'ahir al vespre va rebutjar la moció popular que havia presentat el Casal Panxampla, que ja va anunciar que no llança la tovallola i que ho continuarà intentant. Així, no hi va haver sorpreses i CiU, amb els seus deu regidors i sumant el vot del nou regidor del PP –ahir s'estrenava Miquel Àngel Monllau–, va fer valdre la seua majoria davant de sis vots del PSC –faltava la regidora Consol Cordero–, els dos vots d'ERC, i el vot d'ICV.

“El monument ja forma part del paisatge i la fesomia de la ciutat”, va dir la portaveu Meritxell Roigé (CiU), que va fer notar el context preelectoral i que el tema sempre ha arribat al ple amb un convergent a l'alcaldia. Amb tot, Roigé va tolerar el vot dels seus socis de govern d'Esquerra a favor de la moció popular. De fet, el portaveu d'ERC i regidor de Turisme, Ricard Forés, va reclamar sense embuts la retirada del monument i la seua substitució per una passarel·la de vianants. “No és la imatge turística i de ciutat que ens convé”, va dir Forés, tot i que tampoc va voler qüestionar la continuïtat del pacte de govern amb CiU. “El que hem de fer és seguir treballant per aconseguir una majoria que faci possible la retirada del monument en el futur”, va concloure Forés.

El saló de sessions va quedar petit. A més de la gent del Panxampla, també hi havia força militants de tots els partits. El ple va transcórrer amb una certa normalitat fins que va intervenir Roigé, va rebutjar la moció i va proposar la “reinterpretació” del monument. El públic va interrompre la regidora i l'alcalde, Ferran Bel, va haver de demanar silenci. Un membre del Casal Panxampla es va disfressar de falangista, i un altre va fer sonar irònicament l'himne d'Espanya amb els discursos del dia de la inauguració. Agents de la policia local, de paisà, van desfer l'embolic i els membres del Casal Panxampla van abandonar el saló de plens increpant CiU i l'alcalde.


Suport del món veïnal i de Muriel Casals


Poques hores abans del ple, el Casal Panxampla va anunciar algunes adhesions d'última hora, gairebé aconseguides contra rellotge. La Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa (FAVT) els havia donat el seu suport a la retirada de símbols franquistes, així com els historiadors Aurora Bau –neboda del polític tortosí– i Josep Sánchez Cervelló. També l'escriptora Estrella Ramon s'havia volgut sumar a la campanya. Però un dels suports que el Casal Panxampla esperava amb més il·lusió era el de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals. La nova junta d'Òmnium a l'Ebre, presidida per Dolors Queralt i amb alguns membres propers a CiU, s'ha mostrat dividida en la polèmica, i ha optat per no prendre cap posició. De moment, tampoc els ha arribat el suport de la UGT i CCOO.


*Marisa Panisello defensa la moció popular del Casal Popular Panxampla per la retirada del monument franquista de Tortosa




*Intervenció de Meritxell Roigé (CiU) en el debat sobre la retirada del monument franquista de Tortosa




*Ester Baiges, del casal Panxampla, valora el ple en què s'ha rebutjat la moció popular per retirar el monument franquista de Tortosa amb els vots de CiU i PP



*Jaume Forcadell (ICV) lamenta l'oportunitat perduda i que no haja prosperat la moció per retirar el monument franquista de Tortosa

>

*Ricard Forés (ERC) es manifesta a favor de la retirada del monument franquista però diu que el pacte de govern amb CiU no perilla



*Joan Sabaté (PSC) critica que CiU té "tics franquistes" i no descarta incloure la retirada del monument en el programa electoral



*Meritxell Roigé (CiU) critica que la moció sobre el monument s'haja presentat poc abans de la campanya electoral, amb el suport del PSC, ICV i ERC, però no veu perillar el govern amb ERC



Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 09-11-2010 Pàgina 8

14 comentaris:

  1. S'ha votat i la majoria de representants polítics han votat en contra de tombar el monument.
    S'ha acabat.
    Qui no estigue d'acord, sempre pot esperar a l'any que ve i intentar canviar les majories a través del seu vot. Si no passa això, vol dir que la majoria de la gent continua pensant que ja els hi età bé el monument al mig del riu. Qu epot ser un atractiu turístic més per a la ciutat i que, redefinint-lo, pot ser un recordatori de lo que no pot tornar a succeir.
    Si els panxampleros no ho accepten, vol dir que no accepten la opinió de la majoria i que volen fer prevaldre la seua opinió sobre els demés, encara que sigue minoritària.
    Per cert, Gustau, la nova junta d'Omnium ha sofert algún canvi darrerament, no? Ja és estrany que no haguésseu donat la notícia.

    ResponElimina
  2. Sí, pel que tinc entès hi ha hagut un canvi, amb la sortida d'Emigdi Subirats. Però em sembla que això ho podràs explicar tu millor que jo...

    ResponElimina
  3. Crec, que com a preriodista que va donar la noticia en primicia, ets tu el responsable de continuar-la.
    Ho tens fàcil, ves a buscar les mateixes fonts amigues que et van assabentar del canvi de junta.

    ResponElimina
  4. Pos ja sembla que s'ha acabat lo treatro. Lo tortosinisme caciquista de tota la vida votant a favor del monument, los d'ERC dient que "pelillos a la mar" i no baixaran de la poltrona.çla colla de Sabaté i demés "hippipijos" ,que no ho van fer quan van tenir l'oportunitat, ficant lo crit al cel perquè no se desmonta, i al final tot segueix igual. Bon intent dels panxampleros de moure les coses per aquí baix.

    ResponElimina
  5. comunicat de la comissió:

    La Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa valora molt positivament la campanya ciutadana i denuncia la poca valentia de Ferran Bel i el seu grup municipal.

    El portaveu del PP, Miquel Monllau, ha decidit no intervindre en el debat i ha afirmat que subscrivia completament els arguments exposats per la portaveu de CiU - i cap de llista per les Terres de l’Ebre a les properes eleccions autonomiques - Meritxell Roigé. CiU i el PP han votat en contra de la retirada del monument franquista del riu i del canvi el nom de la plaça i institut Joaquin Bau.

    El senyor alcalde Ferran Bel i el seu grup municipal (Convergència i Unió) han perdut una ocasió històrica per alliberar Tortosa del dubtós honor de tenir el símbol franquista més gran de Catalunya.

    segureix...

    +info: www.quinacapital.blogspot.com

    ResponElimina
  6. Núria, no era cap primícia. Que potser només jo ho tragués no vol dir que fos una primícia. La nova junta va enviar un comunicat que aquí vam reproduir. Si heu canviat la junta, potser sou vosaltres els que hauríeu d'informar els vostres socis i la resta de gent de la mateixa manera.

    El comunicat, enviat des de l'adreça Òmnium Terres de l'Ebre al qual em refereixo és el segúent:

    Dolors Queralt, nova presidenta d'Òminium Cultural a les Terres de l'Ebre

    La jesusenca Dolors Queralt Moreso va ser elegida presidenta d'Òmnium Cultural en el decurs de l'assemblea general extraordinària de socis de l'entitat que va tindre lloc el divendres 24 de setembre, al vespre, a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa. Queralt substitueix en el càrrec Caritat Garcia i encapçala una Junta Directiva formada per Emigdi Subirats, Josep M. Prades, Xavi Blanch, Jordi Duran, Conrad Duran, Jordi Rodríguez, Aitor Pérez i Caritat Garcia.

    En el decurs de la reunió, la presidenta sortint va presentar l'estat de comptes de 2009 i el pressupost de 2010, i el Pla de treball i les activitats realitzades per l'entitat al territori en els últims mesos. Seguidament, Dolors Queralt va presentar els eixos del seu programa d'actuació a l'assemblea, en què destaquen com a objectius implementar d'Òmnium Cultural a les quatre comarques ebrenques, incrementar la penetració de l'entitat en el teixit social de les Terres de l'Ebre i dinamitzar les activitats d'Òmnium al territori. La nova junta s'estructurarà en els tres àmbits d'actuació clàssics d'Òmnium: la llengua, la cultura i el país.

    Tortosa, 26 de setembre de 2010

    ResponElimina
  7. Tu com a periodista, ho sabràs millor que jo, però, els periodistes normalment no publiqueu més coses a part dels comunicats oficials?
    Crec que si vas donar una determinada notícia i després esta noticia ha canviat, és responsabilitat teua (i més tenint-ne coneixença, com molt bé ens has fet saber) d'informar als teus mateixos lectors del canvi.

    ResponElimina
  8. Si és així no pateixis, miraré de parlar amb la vostra presidenta perquè m'expliqui què ha passat a l'entitat en les últimes setmanes. Fins ara no he tingut temps de tractar el tema (me'n vaig assabentar dijous i hi havia altres coses més urgents). Però pel que m'han dit tu també ens podries avançar alguna coseta...

    ResponElimina
  9. Jo no sóc periodista ni de la junta d'Òmnium, crec que no em correspon
    Salut i bona investigació, però pel que em comentes crec que saps més de lo que em pensava

    ResponElimina
  10. Llàstima. De totes maneres, gràcies per l'avís.

    ResponElimina
  11. Parlant de la votació.
    Que aquesta es perdria estava més que cantat, de totes maneres hi ha un aspecte que no ha sortir aquests dies, que tampoc sé si hagués servit de molt, però. No son pocs els que, per reforçar els seus arguments, han fet referencia a la capitalitat de Tortosa, el territori, que és una vergonya per a les TTEE, que en cap altre lloc passaria el que passa aquí etc. és en aquest sentit que potser no hagués estat de més intentar la implicació d'altres institucions ( consells comarcals i ajuntaments ). No faltarà qui ho trobe una ingerència, però, és tant legitim ( sinó més ) com quan un ajuntament aprova una moció contra una guerra el canvi climàtic o a favor de la desnuclearització. Com a mínim hagués estat curiós veure que votaven a Amposta, l'Ampolla o el consell comarcal del Baix Ebre i, ves a saber si, a lo millor, haguessin convençut al Sr. Bel.

    ResponElimina
  12. Us puc enllaçar l'imatge més antiga que es coneix de l'Oportunitat.
    Com veureu pertany al llibre Jeroglífica d'Horapol·lo
    Haureu sentit la frase "l'oportunitat la pinten calba", ara ho podeu veure.
    El que també es coneix és que "l'oportutitat s'ha d'agafar pels pèls", referent a l'única metxa que te.
    També te els peus alats, "Les oportunitats passen volant".
    El que no es sap tant és que a la mà dreta te un punyal i et punxa amb ell quan l'atrapes. D'aquí el difícil que és agafar-la, i fàcil de "perdre l'oportunitat".
    Per acabar, està sobre una roda, el que significa que volta,"les oportunitats es reparteixen", per tant torna.
    S'haurà de seguir intentant.

    ResponElimina
  13. Cap sorpresa. A Tortosa Franco, com el Cid, guanya batalles després de mort. Un fet emblemàtic per conéixer la realitat social tortosina actual.

    ResponElimina
  14. Pos no era poc galifardeu el Ruy. Un mercenari pur i dur. Res a veure en la peli del Charlton Heston i la Sofia Loren.
    Hi han suficients blocs i documentació seriosa a la xarxa com per que, a hores d'ara, la seva figura estigue ja desballestada. Al menys la que el Cabdill caça-maçons ens va voler donar. Igual que hauria d'estar desballestat el monument del mig del riu.
    S'ha fet una bona feina, però, com a les muralles de Jericó, haurem de donar una altra volta per a que es llevi.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta