4 de maig del 2011

Prohibit parlar de majoria absoluta


Una de les primeres coses que va fer Ferran Bel (CiU) quan va entrar a l'alcaldia de Tortosa va ser demanar que li portessen al despatx una taula de reunions. Estava convençut que calia posar-se a treballar i imprimir una altra dinàmica a l'Ajuntament. Tot i que la victòria a les municipals del 2007 havia estat històrica, sabia que no hi havia temps per a gaires celebracions. Les primeres setmanes del mandat de Bel van estar plenes de jornades maratonianes, algunes amb més de dotze hores. Els altres nou regidors de CiU i els dos regidors d'ERC van haver d'acostumar-se, molt aviat, a les formes metòdiques, exigents i perfeccionistes de l'alcalde.

Bel té dues cares: promou el treball en equip, però a la vegada ha exercit un lideratge fort, en alguns moments amb mà de ferro. Aquest economista i assessor d'empreses, de 45 anys, va ascendir políticament ara fa deu anys. CiU de Tortosa feia menys de dos anys que havia perdut l'alcaldia i vivia hores molt baixes per la polèmica del transvasament de l'Ebre. De fet, Bel és regidor de l'Ajuntament des del 2002, arran de la renúncia de l'exalcalde Marià Curto. Però Bel es va forjar com a polític fent oposició durant el segon mandat de Joan Sabaté (PSC). Va fer una oposició intensa, però amb el vent de cara tenint en compte les errades i la divisió interna de l'anterior govern municipal. Van ser quatre anys, des del 2003 fins al 2007, en què Bel també va saber aprofitar l'aparador que suposava ser el president del Consell Comarcal del Baix Ebre.
Ara el panorama és molt diferent. Considerat com un dels homes del president, Bel arribarà al 22 de maig amb l'únic dubte de com el poden afectar les retallades del govern d'Artur Mas. Però la realitat és que Bel ha sabut esmorteir, amb molta mà esquerra, els efectes polítics de la frenada en sec al nou hospital de Tortosa i a la vegueria de l'Ebre. Gairebé ja no se'n parla.

Fa quatre anys, Bel es va quedar a només 61 vots de la majoria absoluta. Aquest escenari mai no s'ha produït a Tortosa, i tant el candidat com altres membres de la llista de CiU eviten pronunciar-s'hi en públic. Prohibit parlar de majories absolutes, fins i tot en petit comitè, per evitar la desmobilització de l'electorat. Però Bel ja ha assolit altres somnis impossibles de la política tortosina, com el fet d'haver començat i acabat el mandat amb el mateix pacte de govern i el mateix cartipàs. A banda, tot i la crisi, ha pogut i ha sabut gestionar els diners del pla del nucli antic (Pincat) i del fons estatal d'inversió local.

Publicat a El Punt

46 comentaris:

  1. Si el dia 22 de maig el senyor Bel guanya les eleccions i torna a ser alcalde de Tortosa les empreses de telefonia mòbil estaran contentes, i brindaran amb xampany, doncs els ho posarà molt fàcil per continuar instalant antenes de telefonia mòbil per les teulades de Tortosa camuflades i sense la corresponent llicència ambiental. I la nostra salut i la salut dels nostres fills empitjora dia a dia. Aneu en compte!!

    ResponElimina
  2. I a qui ens suggereixes que votem?
    Tortosa...etc.
    Et torno a suggerir canviar a un nick personal.
    Ni que sigue tan "anònim" com XIII.

    ResponElimina
  3. Si més no curtet.

    ResponElimina
  4. Un altre suggeriment. Portar les dades als mossos d'esquadra y fiscalia. I fer la corresponent denúncia col·lectiva.

    ResponElimina
  5. XIII, si et vols posar en contacte amb nosaltres per treballar aquest tema, a la nostra pàgina web trobaràs tota la informació. Gràcies.
    www.tortosanetadantenes.jimdo.com

    ResponElimina
  6. Ara sí que veig que has iniciat una roda de perfils de candidats a l'Ajuntament de Tortosa en positiu. Sí que espero en candeletes com abordes en positiu al cap d'antena, ai perdó, cap de llista de PXC.

    ResponElimina
  7. No, només m'han encarregat perfils de Ferran Bel i Joan Sabaté, que són els candidats dels dos grups amb més regidors a l'Ajuntament.

    ResponElimina
  8. Quina llàstima. M'hagués agradat veure el perfil del cap d'antenes.

    ResponElimina
  9. Particularment, signaré la proposta pública ciutadana, consensuada amb les altres forces polítiques i organitzacions ecologistes i conservacionistes que hi participin. Conec la vostra pàgina web i he llegit els vostres enllaços, com sembla evident. La meva cooperació individual encara està margenada per desvincular-vos, com a entitat ciutadana quan aixi ho formalitzeu, de determinada força política a la que sembleu estranyament associats. Si bé pot signar qualsevol manifest ciutadà, com vos he esmentat.
    Mentrestant us ofereixo els meus suggeriments, que us faig amb tot respecte, en aquest fòrum participatiu.
    Us suggereixo també posar-vos en contacte amb Ecologistes en Acció i el GEPEC, que porten aquest tema en els seus programes i tenen presència en aquest territori, encara que poca.

    ResponElimina
  10. El fet de conservar al llarg de tot el mandat el mateix govern, que, en sí mateix, no és mala cosa, es tan defensable l'exhibir-ho com un merit de Bel, com un demèrit d'ERC. I sinó, a què bé el prescindir dels dos regidors actuals d'Esquerra a la llista republicana ? .
    A l'oposició sempre fa més fred -i es cobra molt menys-, Fores no es tan díscol com Martin Santos, i Bel, amb Faura, sempre ha tingut l'alternativa, l'espasa de Damocles, del PP a punt de ser executada. La mateixa que ara s'ensuma que pot estar-se preparant. En aquest sentit, la precampanya plana, sense soroll de Dalmau, així sembla demostrar-ho.

    ResponElimina
  11. Es diu per Tortosa que el pacte entre CiU i el PP ja està acordat. No són tots dos el fidel reflex de la majoria sociològica de la ciutat. Jo me n'alegro per aquest pacte. És totalment lògic. Un assessor econòmic i fiscal amb un alt funcionari d'Hisenda. Els números sortiran sempre bé.

    ResponElimina
  12. Santpescador, la majoria "sociològica" de la ciutat és CiU i PSOE. Que poden pactar, com ja han fet històricament, dintre de la democràcia.
    Tanmateix, Ximo, ve a que han guanyat, a ERC, els que van perdre en les altres eleccions internes.
    Encara que en aquestes eleccions pot canviar el pacte.
    O és que el cap de llista de l'oposició no esta fart de pactar "amb tot Deu i mariquito"?
    Seguirem parlant d'okupes.

    ResponElimina
  13. Tortosa mereix un alcalde que mire per la salut dels veins de Tortosa i que no estigue tant pròxim als interessos de les multinacionals de la telefonia mòbil. I els únics partits de Tortosa que han denunciat el greu problema de les antenes de TM i han demostrat que miren per la salut de tots nosaltres han sigut Iniciativa Els verds i Plataforma x Catalunya. Per tant, el proper alcalde de Tortosa hauria de ser Jaume Forcadell o Jordi Casanova. Vosaltres decidiu.

    ResponElimina
  14. Gustau, dir que Bel té molta ma esquerra i titolar l'article amb un PROHIBIT, no és gaire coherent.

    Per una altra banda el comentari que fas sobre que ja no es parla del tema de la no construcció del nou hospital crec que potser tens raó perquè ho han tapat amb l'amenaça de retallar el que tenim ara.

    ResponElimina
  15. A Jaume Forcadell, amb "amics" com vosaltres no li calen enemics. A més, per a vatros, qualsevol que parli de regular o treure antenes ja serveix per alcalde. Us imagineu que tots els candidats diguessin el mateix al respecte, que faríeu ?
    No sé, se'm ocorris, així, a "bote pronto" que en tema d'immigració pensen molt diferent Forcadell i Casanova.....

    ResponElimina
  16. També es diu que si el PP tragues els regidors suficients ( tres ? )i imprescindibles per a fer alcalde Bel, l'alcaldia seria compartida: dos anys Dalmau (els primers) i dos Bel.
    Els números en que es treballa son:
    CIU 8
    PSC 7
    PP 3
    ICV 1
    ERC 1
    PXC 1

    ResponElimina
  17. Cucafera, 3 PP? hi ha enquestes fetes públiques a part de lo que haigues pogut filtrar d'algún partit?
    La dreta tortosina és nombrosa però no tant i ja es va mobilitzar tota a les últimes eleccions. El tercer diputat que li dones al pp jo crec que correspondrà a esquerra o iniciativa.

    ResponElimina
  18. No seria res estrany que l'efecte Más ( en negatiu ) que patirà CIU, el PP l'aconsegueixi de Rajoy en positiu ( enquestes eleccions generals 2012 ). I podem afegir la tornada a casa dels votants "naturals" del PP de tota la vida que van aixoplugar-se a CIU a les darreres.
    Això sí, com els bons periodistes, les fonts, no te les diré.

    ResponElimina
  19. Comencen les "porres".
    :-D
    Avui estic escrividor.
    També m'han dit que escrigue un llibre, Francament, no se de que.
    Jo em penso que és el mes de maig i floreixen fins els cactus.

    ResponElimina
  20. ;-) Cucafera. Alguns ja s'han mort, amb tots els respectes.

    ResponElimina
  21. A part cucafera, Bel en les seues ansies de protagonisme molt apurat hauria d'estar per accediri a cedir l'alcaldia, si realment ha proposat això al PP és que deu tenir la certesa de queno tindran 3 regidors.

    ResponElimina
  22. "Oco al dato" Carles,
    "regidors suficients ( tres ? )i imprescindibles" ...de cara a la conformació de la majoria, que no aconseguidora amb ningú més ( excepte PSC, clar ) O també, -si volen sortir a tots el diaris del país- amb ICV+ERC+PXC que, a més de la recança pròpia, no crec que cap dels altres dos volguessin res amb els deixebles d'Anglada.

    ResponElimina
  23. Sí, sí, en los resultats que has donat no tindria altra sortida, però torno a dir que crec que per a que el PP puges tant ciu hauria de baixar més de 2, i tingues en compte que part del vot de PXC vindrà del PP. No sé, segurament les teues dades seran més fiables, però no me les acabo de creure en este detall.

    ResponElimina
  24. CiU 11; PSC 6; ERC 1; ICV 2; PP 1.

    Manchester 2 Barça 3.

    ResponElimina
  25. Veig que la gent comença a fer porres. Doncs farem porres:

    CiU 8
    PSC 5
    ERC 3
    IC 2
    PP 2
    pXC 1

    ResponElimina
  26. Veig que ho has clavat per a que pugui continuar el bipartit municipal......( o tripartit, segons es miri )

    ResponElimina
  27. T'equivoques Cucafera. Si exclous a PXC, veuràs que el bloc de dretes n'hio dono 10 i al bloc d'esquerres 10. I PXC, tinc clar cap on es decantaria.

    ResponElimina
  28. Continua servint el que he dit 8+3=11.
    Vull pensar que, al marge de cap a on es decantarien ells, ni un bloc ni l'altre, vulguin -expressament- el vot de PXC

    ResponElimina
  29. És clar, Cucafera: El dia de les votacions amb vot de PXC a favor de CiU, m'imagino a Bel dient: senyor secretari, que no consti en acta aquest vot, no el volem. Repetim la votació, repetim la votació, repetim la votació, repetim la votació.

    ResponElimina
  30. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  31. PXC?
    I Ebin?
    Clar, com el nostre contertulià Ignorant ja no escriu tant, us aprofiteu.
    :~)
    I si n'hi doneu 3?
    Avui comença la campanya?

    ResponElimina
  32. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  33. Volia dir :~| Per no dir 8~(

    ResponElimina
  34. Tndantenes!
    Tu, o vosaltres no votareu?
    Això de vosaltres decidiu!!!!
    Comença a semblar que no estàs, o esteu, acostumats a votar. O joventut, o majoria silenciosa. O potser partidaris de no votar?
    Lapsus?
    ;-)
    Se'm tanquen els ulls. Nanit a tots!

    ResponElimina
  35. Més apostes:
    CIU: 12
    PSC: 4
    IC: 2
    ERC: 2
    PP: 1

    ResponElimina
  36. CiU 9
    PSC 5
    ERC 4
    PP 1
    ICV 1
    PXC 1

    ResponElimina
  37. Suposo que es tracta de guanyar ( la porra ), no de dir-la grossa.
    CIU 8
    PSC 7
    PP 2
    ICV 2
    ERC 2

    ResponElimina
  38. Com que soc Ludopata, m'apunto a la Porra:
    CIU 7
    PSC 6
    PP 2
    ICV 3
    ERC 3

    Sempre m'han agradat les apostes arriscades, jejeje.

    ResponElimina
  39. Bé, bé, és una manera com una altra de saber del peu que es calça.

    ResponElimina
  40. Ei, jo he dit el que penso que passarà, no el que voldria .... per cert, Gustau, que fiques de premi si algu encerta - una pedra de la casa de Felip Pedrell?

    ResponElimina
  41. No he deia per tu precisament, Brian.
    Ara, lo del Manchester Barça també ?

    ResponElimina
  42. M'ho imaginava, no t'amoines - està clar que algun desitg amagat surt quan fem una porra/enquesta ... i si, vull que guanyi el Barça i penso que guanyarà el Barça.
    Jo pensava que seria un partit obert, ple de gols (2-3), pero ara he llegit que Ferguson demanarà consells a Mou :(

    ResponElimina
  43. La porra del futbol m'agrada mes que la política,

    Barça 3- Manchester-1

    El premi podrien ser un bon tró per ficar al peus del monument "mes insigne" de Tortosa... ja jaajajaj


    Per cert, Ferguson te mes classe que Mouuuuuuu, no en va és Sir i això dona "pidigri".

    No veig a Fergi demanant consell a Mou, perquè Mou l'únic consell que pot donar és de DODOTIS per que no es veigue lo cagat que ha estat durant aquestes setmanes.

    ResponElimina
  44. He estat unes setmanes a l'India, preparant-me la ment i l'ànima per les properes eleccions...

    Allà també es parlava de les quinieles de Tortosa i la que més vots va tenir era :

    CIU 8
    PSC 6
    IC 3
    ERC 2
    PP 2

    Ah, i també es parlava del futbol :

    Manchester 2 Barça 1

    ResponElimina
  45. Concretament calço un 42, però no se com ho dedueixes d'una aposta electoral, una mica arriscada. Jeje

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta