1 de desembre del 2008

Cinc tòpics sobre el monument franquista de Tortosa que també es poden enderrocar

En poc més d'una hora començarà al saló de sessions de l'Ajuntament de Tortosa un ple en què se sotmetran a votació dues mocions [una d'ERC i una altra d'ICV] sobre el futur del monument de la Batalla de l'Ebre. El tema ha generat un intens debat durant els últims dies, i no només a l'ebresfera o en l'àmbit d'internet. Tant els partidaris de retirar el monument franquista com els que aposten per mantenir-lo han fet servir tot tipus d'arguments per justificar la seua posició; però també s'han escoltat i s'han llegit una sèrie de tòpics que ens obliguen a desmontar-los. Així, tot seguit oferim cinc d'aquests cinc tòpics habituals, que es poden enderrocar amb la paraula...
1.- Tortosa ja va retirar tots els símbols franquistes que tenia el monument. Només es van traure el Víctor (anagrama personal de Franco) i les lletres de la part dreta de la pilastra, en què es llegia la dedicatòria "Al Caudillo de la Cruzada y de los veinticinco años de paz". Més recentment s'han tret les plaques que commemoraven la inauguració del monument, i que com a mínim servien per situar-lo en un context històric. Però encara continuen presents l'àguila imperial, símbol amb què el franquisme volia retornar al gloriós imperi hispànic, de la mateixa manera que també van utilitzar l'àguila imperial el règim feixista de Mussolini a Itàlia i l'Alemanya nazi de Hitler. La creu tampoc és un element neutre o senzillament catòlic, tenint en compte que el monument va dedicar-se al Caudillo de la Cruzada nacionalcatòlica. Pel que fa a l'escultura del soldat caigut que agafa l'estrella, guia dels mariners perduts en alta mar, caldria veure'l de més a prop per comprovar quin és l'uniforme que vesteix. També la mateixa estructura punxaguda que vertebra el monument està formada per dues sagetes, que recorden el yugo y las flechas de l'escut de Falange [cal tenir en compte que el Día de los Caídos era el 29 d'octubre, el mateix dia en què també se celebrava l'aniversari de la fundació del partit únic del franquisme]. En qualsevol cas, també és cert que va ser un error fragmentar el monument sense retirar-lo completament, ja que d'aquesta manera es va vulnerar el dret moral a la integritat de l'obra d'art que té tot autor, en aquest cas l'escultor Lluís M.Saumells. Traure el Víctor i deixar l'àguila va ser com pintar-li les celles a la Mona Lisa, o com posar-li calçotets al David de Miquel Àngel. Tot el monument s'hauria d'entendre com una unitat indivisible, i si calia retirar elements franquistes també calia enderrocar-lo sencer, perquè el monument era franquista de cap a peus.
2.-No cal retirar el monument perquè a Tortosa no hi ha demanda social. Ningú pot assegurar que a Tortosa no hi haja una demanda social sobre la necessitat d'enderrocar el monument, perquè almenys recentment no s'ha fet cap enquesta, cap referèndum o cap sondeig d'opinió científic sobre aquesta qüestió. De totes maneres, tampoc va fer-se cap enquesta per canviar el nom de l'actual avinguda de la Generalitat, abans anomenada Avenida del Generalísimo. Tampoc van preguntar a la gent si volien que es digués avinguda de la Generalitat o avinguda de Reus, que era el nom que tenia abans de la guerra, per l'ajuda que la capital del Baix Camp va lliurar a la ciutat de Tortosa durant la gran inundació del 1907.
3.-El monument de la Batalla de l'Ebre forma part del paisatge urbà i és un dels més fotografiats de Tortosa. Que forme part del paisatge urbà no vol dir res. També forma part del paisatge urbà el pavelló firal de Remolins, i fa només quatre anys no existia. O els molins del parc eòlic del Coll de l'Alba, als quals ja sembla que ens hem acostumat. Potser és cert que els turistes fan moltes fotos al monument, però també ho farien si al mig del riu hi hagués un monument a la baldana. De fet, nosaltres també faríem moltes fotos si anéssem a Alemanya i encara trobéssem algun element que exaltés el nazisme. Si l'Ajuntament pensés realment que el monument és un reclam turístic, l'hauria inclòs en els diferents materials de promoció turística que s'han editat a Tortosa. En canvi, el monument franquista no apareix als díptics de l'activitat Viu lo Riu, ni al nou catàleg turístic Tortosa, la llum de l'Ebre. Tampoc apareix entre els indrets a visitar que recomana el web municipal.
4.-No hem de retirar el monument perquè es quedaria la pilastra buida. El monument només forma part del paisatge tortosí des de fa 42 anys. De fet, només 12 anys en dictadura, i 30 anys més en democràcia. Però la pilastra de l'antic pont de la Cinta va estar buida ni més ni menys que durant 28 anys. De fet, una de les primeres reivindicacions veïnals a Ferreries durant la dictadura va ser la reconstrucció del pont, però les autoritats locals i provincials van preferir aixecar un monument a major glòria del Caudillo, just en un moment en què els tradicionalistes i els franquistes de la vella guàrdia veien perillar els seus llocs de poder per l'arribada dels tecnòcrates, partidaris d'un major aperturisme del règim. Per tant, es pot interpretar també com un monument reaccionari, contrari a l'apertura del franquisme.
5.- El monument és un homenatge als caiguts dels dos bàndols. Ja des del dia de la inauguració, la propaganda franquista va intentar fer veure que el de Tortosa era un monument de record als soldats caiguts tant al bàndol rebel com al republicà. Però és prou sabut que els 25 años de paz no van ser tan pacífics, i que el perdó que Franco havia promès als republicans que s'entregessen havia estat una trampa. La llegenda "A los combatientes que hallaron gloria en la Batalla del Ebro" i la iconografia nacionalcatòlica també indica que el monument només estava dedicat als vencedors i per extensió als defensors de la fe.

29 comentaris:

  1. Gustau,
    Un post excel·lent. T'he de felicitar pels arguments i per l'excel·lent capacitat narrativa que demostres. Durant aquests dies ja hem anat exposant els nostres arguments personals, i ja em queda ben poquet a dir. Em dol moltíssim veure com encara queda tanta gent que considera el franquisme com una cosa menor, quan va ser un règim nefast i criminal, genocida de llengües i cultures. I aquest monument, tot ell, és fruit de l'esperit franquista. No es pot negar: La Voz del Bajo Ebro de juny de 1966 està plena d'articles que corraboren la frase anterior, i també un dels teus argumentaris quant al fet que no s'honorava tots els morts a la batalla.

    ResponElimina
  2. Gustau; ara ens hauries de exposar també amb aquesta narrativa tan brillant, els topics que argumenten els que el volen enderrocar...

    ResponElimina
  3. Emigdi,

    13 de gener és l'aniversari d'algú?

    ResponElimina
  4. A mi també m'ha agradat lo post Gustau.
    Per ampliar informació, recomano llegir La Vanguardia del 22 de juny de 1966. Amb crònica de Josep Bayerri. A la segona pàgina esta el discurs.
    Pàgina 5
    Pàgina 6

    ResponElimina
  5. Emili,
    no entenc la pregunta, però segur que van nàixer milers de persones aquest dia durant anys i panys.

    ResponElimina
  6. Mario; no oblidis la repugnància es el millor antídot, i aquest monument i les planes que ens has brindat, ho son.

    ResponElimina
  7. El discurs es va editar amb disc i tot(Discos Belter).

    ResponElimina
  8. Lo que és història és història.
    Una altra curiositat històrica.
    Del discurso del obispo de la diócesis durante la visista del Cudillo a la Catedral de Tortosa.

    Em sembla que m'afeccionaré a llegir "vanguardies" antigues, je, je, ja deu ser cosa de l'edat.

    ResponElimina
  9. Gustau te felicito. Exposicions com la que has fet mostren el periodisme que impregna este Bloc. Més enllà que algú no hi estiga d'acord. Ja m'agradaria que en les decisions de la nostra ciutat guanyés la dialèctica per davant les estratègies electorals. Felicitats!

    ResponElimina
  10. Gràcies Mario. Acabo de llegir el discurs del bisbe de Tortosa. No té desperdici.

    "...al vernos ditinguidos con vuestra visita, desde hace muchos años soñada y deseada".

    "..conviene recordar que fuistes Vos instrumento elegido por la Providencia para salvar la vida de la Iglesia en España y defenderla, ayudarla y fortalecerla."

    "...fui siguiendo todo un año las huellas de vuestros ejércitos victoriosos mientras redimían a nestros pueblos del cautiverio rojo..."

    "Gracias excelencia por el conjunto maravilloso de vuestras leyes y disposiciones en consonancia y armonía con el Evangelio y la doctrina de la fe..."

    "Nada, pues de servilismos de parte de la jerarquía esañola, sino el obligado agradecimiento que anida en todo corazón bien nacido.."

    Encara no tenia un anyet, quan aquestes paraules van resonar dins de la nostra Catedral.

    Mare meva, quin horror. Sempre dic que no sé qui és pitjor, si el tirà o l'adulador del tirà.

    ResponElimina
  11. Pos jo vaig a desmotar els teus de tòpics, Gustau.

    "Tortosa ja va retirar tots els símbols franquistes que tenia el monument". No he llegit a ningú que digue que ja estant TOTS retirats els símbols

    "No cal retirar el monument perquè a Tortosa no hi ha demanda social"
    Tampoc he vist escrita, ni he escoltat especialment, aquesta afirmació, com a raó per no enderrocar, una altra cosa es, jo mateix ho he fet, que es digue que no hi ha un debat extraordinari al carrer sobre el tema.

    "No hem de retirar el monument perquè es quedaria la pilastra buida". Això qui ho ha dit? un que passava pel carrer? Un tòpic es quelcom mes generalitzat, no?.

    "El monument és un homenatge als caiguts dels dos bàndols" Exactament el mateix que abans.

    "El monument de la Batalla de l'Ebre forma part del paisatge urbà i és un dels més fotografiats de Tortosa". Per a tu no serà prou motiu, i estas en el teu dret de pensar-ho, però de tòpic res de res. Realitat, t'agrade o no.

    Un altra afirmació que dona ganes d'apretar a córrer, la de Emigi: "Em dol moltíssim veure com encara queda tanta gent que considera el franquisme com una cosa menor". Peró qui collons ho ha dit, ho ha donat a entendre que pensa això. Sembla mentida i es de vergonya aliena. Passa exactament el mateix que quan es parla del tema ETA que, a la que un es manifesta en favor de l'autodeterminació o la negociació, ja es un terrorista.
    Ja ho vaig dir en un altre comentari, si per mi fos, a finals dels 70 un parell de quilos de goma2 i a mamar, però ara ho trobo fàcil, revenjista i inútil, i després de 33 anys, de covards.
    I insinuar que, el no esta d'acord amb l'enderrocament es esta d'acord, o considerar un mal menor el franquisme, es de miserables.

    Quant a l'hemeroteca de La Vanguardia que tant amablement Mario ens facilita les adreces, pos home, gracies, però que esperàveu troba una lloa al comunisme, potser?.
    Si prou remirem les fotos del dia de autos, tal vegada en trobaríem alguna del pare d'algú que per aquí escriu, amb uniforme i fent guàrdia i aixeca'n el braç.

    ResponElimina
  12. Vas fort Ximo. M'agrada la contundència sense faltar al respecte.

    Les passions també estan fora del futbol i em sembla que hi ha molt de seguidor "ultra", ui perdó, que normalment això s'utilitza per la gent "fatxa".

    Ments preclares han encetat una "creuada d'alliberament de pilastres" contra un monument, que el "catàlegs d'edificis i conjunts urbans i rural de caràcter històric" de l'Ajuntament de Tortosa denomina com monument a la "batalla del Ebro", sí, no és cap error, "tiene nombre castellano" i que ens diu va ser promogut per "Francisco Franco, militar".

    Altres joies del règim (que aprimava sempre els drets i les llibertats) són les cases barates de Ferreris, promogudes l'any 1943 per "Regiones Devastadas" i el conjunt d'escoles "13 de enero", també en "castellano", promogudes també per "Regiones Devastadas".

    Animo als "creuadistes" a lluitar contra aquestes joies arquitectòniques del "règim" alguna amb data commemorativa, aquesta sí, de l'entrada triomfal i gloriosa de sa Excel.lència el Generalísimo Fill de ...

    ResponElimina
  13. Llegeixo una carta del lector Sr. José Luna Sueñes apareguda en l'últim número de la revista La Aventura de la Historia que diu el següent:

    "Pero cuando se tiene un interés concreto y selectivo por un hecho o etapa del pasado, siempre sería aconsejable tratar de "entrar" en la mentalidad de quienes los vivieron y evitar en lo poible "imponerles" la de nuestro tiempo. Una actitud que, sin duda alguna, puede servir muy bien, de forma inmediata y cómoda, para juzgar en negativo lo que no esté acorde con ella".

    Entenc perfectament el que diu Sr. Luna.

    ResponElimina
  14. M'heu fet perdre una mica però no cal complicar tant el tema, el monument és un homenatje a gent q un cop acabada la guerra van torturar i van fer patir de maneres molt diverses els perdedors i per altra banda és un recordatori a aquests perdedors de tot això; del que van patir per a poder criar els fill i tirar endavant. Algunes persones d'aquestes de les que van patir la llarga postguerra que duraria fins la mort del porc allà al 75, i com es demostra hi ha qui encara viu de les rentes que es van crear en aquells moments, te collons que fins i tot es fagin dir independentistes, pos si les persones que van patir i molt, encara creuen el pont cada dia i si més no els seus fills.

    Això si que és prou argument per agafar l'estatua, fer com si fos un pinxo moruno i ficar-li pel cul a uns quants que hem passen pel cap i si es queda la pilastra buida pos mala sort i si fan un pont, una passarel·la o lo que sigue millor q estem en crisi i tot lo que sigue feina ara mateix és necessari, no calen tants de tòpics i tants de comentaris com si fóssiu d'un altre nivell com si fóssiu més intel·lectuals.

    Crec que en aquest cas es tracta d'escoltar solament les persones que van patir durant anys la misèria provocada per aquella derrota i fer una acte de justícia històrica, o es que a ells els hi van preguntar si el volien aquest monument.

    Sento dir-ho així, llegeixo aquest bloc i també els comentaris cada dia i amb admiració, però la manera en que parlaveu del tema ma fet calentar.

    ResponElimina
  15. Quan entres a Tortosa des de Aldea, la primera retonda, ma dreta, hi ha un almacen nou de l'ajuntament, gran, xulo, pintat de nou. Vaig agafar la cinta metrica i veig que el monument hi cap perfectament - museitzat per a sempre ;)
    Aixo serà el as que l'alcalde guarda a la maniga ?

    Pos no, ACN ja diu que han votat no a les mocions - quina poca vista han demostrat :(
    Tot s'acaba aqui - 33 anys més? Espero que no.

    Per un altra part, molt bon article Gustau, s'han anat dient per activa i per passiva els punts que esmentes estes dies i valia la pena resumir-los abans de que entressen a votar.

    ResponElimina
  16. Vare08 tens bones raons. Però creus que les coses s'han de fer perquè la fúria ens ho demana, o perquè el seny ens ho recomana?


    Perquè t'asseguro que si les coses les hem de fer en relació als ultratges que hem patit, individual o col.lectivament, això seria sempre un constant riu de sang.

    ResponElimina
  17. veig que avui, de moment, va gris.
    esperem que aviat surti el sol :)

    ResponElimina
  18. ximo,
    vols dir que calia insultar!!!
    Déu n'hi do per un monument fatxa!!!

    ResponElimina
  19. Felicitats Gustau. Llàstima que aquests arguments no siguin escoltats per la majoria dels que poden decidir a Tortosa.
    Desprès del resultat d'ahir al ple de Tortosa el millor que podem fer és despertar i adonar-nos que Tortosa segueix sent el que sempre ha sigut.
    Un apunt final, no entenc que ERC i ICV en temes que pensen gairebé igual "s'esbatussen" a un ple, només li veig un sentit, que sigui part de la negociació del sr. Forés amb el sr. Bel per a deixar-lo presentar la moció. Normalment, discuteixes amb qui està en contra, no amb el que pensa com tu.
    Encara riuen ara els de CiU...

    ResponElimina
  20. Qui digue que no hi ha debat ciutadà és que no llegeix blocs, que surt al carrer i no treu lo tema,... per sentir un debat s'ha d'escoltar (també caldria que la gent al carrer fes debats, però no tenim temps i hem perdut la costum de parar-mos a petar la xerrada), i clar, al despatx no arriben les veus del carrer (això va tant per polítics com per periodistes)... Haurem de cridar més fort!
    I si los crits no són un bon camí per arribar a consensos, que mos donen veu i llavors farem un debat tranquil i prendrem una decisió col·lectiva (dis-li referèndum o algo menys quantitatiu/partidor com una assemblea de veïns i veïnes de Tortosa)

    ResponElimina
  21. Puta Tortosa!
    Sempre venent-se per quatre rals, als macarres de torn.

    ResponElimina
  22. "Puta Tortosa", te la mateixa accepció que quan, des de fora, es diu Puta Catalunya, per exemple?. Pos que graciós, no?.
    I els macarres? qui son?.

    Resumint:
    -Amb 16 anys de CiU + acompanyants diversos, es va poder fer alguna cosa i no es va fer.
    -Amb 8 anys de PSC + acompanyants diversos, es va poder fer alguna cosa i no es va fer.
    -Amb prop de 2 anys, de moment, de CiU + Esquerra s'ha pogut fer alguna cosa i no s'ha fet.

    " Que cada palo aguante su vela"

    ResponElimina
  23. Un altre que vol ésser tortosí...

    ResponElimina
  24. Estos de ERC siempre metiendo las narices donde no les mandan.
    Siempre tienen que criticar algo de nuestras tierras o cultura.
    Primero los toros,ahora esto.Por mucho que derrumben este monumento no van a cambiar el transcurso de la historia,entonces,de que les va a servir??Pues que siempre tienen que meterse en todo,ni viven ni dejan vivir.
    Si tan catalanistas són que se vayan todos a Barcelona,que allí de mierda tienen para dar y tomar y que nos dejen en paz.

    ResponElimina
  25. A palabra humedas, oidos impermeables.

    ResponElimina
  26. Kinder, et recordo que ERC era la força més votada a Tortosa en temps de la Republica. Potser qui ha de fotre el camp ets tu.

    ResponElimina
  27. Sóc Osonenc, i el cap de setmana passat vaig visitar diferents comaques de les terres de l'Ebre. Em van agradar força. Vaig poder estar els dos dies per Tortosa. En veure l'immens monument franquista vaig quedar sorprès, capcot, decebut i fins i tot vaig sentir una mica de vergonya aliena. No entenc com el poble tortosí pot permetre tenir un monument tan humiliant per tot aquella gent del bàndol republicà que van perdre la vida per defensar el nostre país. No entenc com un ajuntament democràtic pot tolerar aquestes lloances cap a un règim assassí. Crec que és una profunda humiliació per aquelles famílies tortosines i catalanes en general que van perdre familiars en aquesta "Batalla del Ebro", ells, desgraciadament "nunca hallaron la gloria".

    ResponElimina
  28. Estic en tu Pep. Anims, que té els dies contats - diu, un , optimisticament!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta