1 de desembre del 2008

Tortosa regula parabòliques i aires condicionats, però no la roba estesa o els tendals

L'Ajuntament de Tortosa, a través de la nova ordenança de civisme, limitarà la instal·lació d'antenes parabòliques i aparells d'aire condicionat a les façanes dels edificis. Amb tot, la mesura no afectarà les instal·lacions dels propietaris que puguen acreditar que van posar l'antena o l'aire condicionat abans de l'entrada en vigor de l'ordenança, cosa prevista per al gener del 2009. Fins ara, ens pensàvem que la presumpció d'innocència funcionava d'una altra manera, i que en un estat de dret tothom era innocent fins que es demostrés el contrari; però ara seran els ciutadans, i no l'administració, els que hauran de demostrar que ja fa temps que tenen una antena al balcó o aire condicionat a casa, si volen evitar-se una multa que pot anar dels 50 als 750 euros. En aquest sentit, per resoldre aquestes situacions, hi ha ajuntaments que abans de prendre aquesta mesura han fet inventaris, per saber quines antenes i aparells d'aire condicionat hi havia abans de l'entrada en vigor de la normativa. Altres com Figueres i Salt (com Tortosa, també amb un percentatge molt alt de població immigrada) van tirar pel dret i van decidir suprimir totes les antenes, per no haver de fer discriminacions.

Però el que no entenem és per què l'Ajuntament tortosí s'ha fixat en les parabòliques i amb els aires condiconats a les façanes, i no ha previst sancions econòmiques per als antiestètics tendals i la molesta roba estesa als balcons. La llei de la propietat horitzontal diu que, si la comunitat de veïns no ho impedeix, els particulars poden fer instal·lacions que alteren l'exterior de l'edifici. Normalment, per evitar els casos conflictius, les comunitats es posen d'acord per uniformitzar l'aparença dels tendals, i també per posar antenes col·lectives. En alguns municipis, només es restringeix la instal·lació d'antenes, tendals o aires condicionats als nuclis històrics o conjunts protegits. En canvi, aquí ha estat l'Ajuntament qui ha generalitzat a tota la ciutat un problema que fins ara no era un conflicte greu. I mentrestant, la gent continuarà estenent la roba al balcó de la façana principal, regant les plantes abocant l'aigua al carrer, o posant la bicicleta de muntanya al balcó, accions (incíviques o antiestètiques) que l'esborrany de l'ordenança aprovada el mandat anterior sí que preveia sancionar. Com podem veure a les fotografies, tan antiestètiques són les parabòliques als balcons com la roba estesa, els para-sols o fins i tot els cartells comercials de les empreses privades.

4 comentaris:

  1. Home, el balco de l'esquerra que has triat ho te clar, pos. l'agafaran per tots els costats: aire condicionat, roba, parabòlica.
    A poc que amplien el balco i posaran el cotxe!!

    ResponElimina
  2. Collons!! Només falta un palomar!

    ResponElimina
  3. Este tema seleccionat del munt de temes que es podrien agafar de l'ordenança del bon ús de la via pública, primer que hauria d'estar en una altra ordenança, potser d'urbanisme, i segon, anem traient al bloc altres conductes incíviques que es recullen que son perfectament noticiables i la gent te dret a saber-les i l'obligació (moral) d'informar-se.

    ResponElimina
  4. La roba estesa forma part del paisatge de les ciutats mediterrànies!

    No sé què hi veieu d'antiestètic...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta