28 de novembre del 2007

Dos informes de Medi Ambient i Patrimoni poden aturar el camp de golf de Vinallop

El projecte té alguns clarobscurs ambientals i la Generalitat també avaluarà l'impacte sobre el jaciment del Pla de Sitges

Els diferents projectes de camp de golf que hi ha a les Terres de l'Ebre s'han trobat amb diferents entrebancs. En aquest sentit, la urbanització i el camp de golf de la pedania tortosina de Vinallop, amb un complex turístic i un miler d'habitatges, està pendent ara de la realització d'un informe de la Direcció General de Patrimoni, així com de l'informe de sostenibilitat ambiental definitiu, després que l'Oficina Territorial d'Avaluació Ambiental emetés un informe molt crític amb les afectacions que el projecte provocaria en àmbits com l'aigua, la mobilitat o l'impacte paisatgístic. Per la seua banda, Patrimoni també podria condicionar el projecte, un cop analitzats els resultats del sondeig arqueològic extensiu que s'ha realitzat a l'entorn del jaciment del Pla de Sitges.

Una de les modificacions en marxa del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) de Tortosa, que va entrar en vigor a finals d'octubre, és la requalificació del sector de Mas de Xies, en què la promotora Tortosa Golf Resort ha previst construir el seu complex turístic. La modificació urbanística preveu convertir un sòl que ara és no urbanitzable, amb una superfície d'unes 127 hectàrees, en nou sòl urbanitzable delimitat, per construir-hi un camp de golf vinculat a una nova zona residencial. Per tant, l'Oficina Territorial d'Avaluació Ambiental, que depèn dels serveis territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge, va analitzar l'informe de sostenibilitat ambiental de la modificació urbanística. També el projecte de modificació urbanística signat per l'arquitecte municipal, així com l'estudi d'impacte ambiental per al «desenvolupament turístic i hoteler Ebralia», que van redactar dues consultores, Invall i Ambio.
L'actuació proposa la construcció d'un camp de golf de 18 forats; una escola de golf de nou forats; un hotel amb un mínim de 100 habitacions; un port fluvial, i la recuperació del jaciment arqueològic del Pla de Sitges. L'informe adverteix que el projecte afectaria la conca del barranc de Xies, alterant el seu curs natural. A més, diu que el barranc té un «comportament torrencial i discontinu», i que no està prou definit el seu tram final. De fet, posa de manifest que la cartografia del projecte no inclou el seu traçat, i que defineix l'àrea com a «serveis privats». L'informe també diu que el barranc hauria de mantenir una secció mínima equivalent de 8 metres, per desguassar correctament. Amb tot, el document assenyala que les zones residencials no estarien afectades per la inundabilitat de cap llera pública, ja que les franges destinades a sòl residencial turístic se situen fora de l'àmbit del barranc. No és així amb l'equipament públic del futur club nàutic, que quedaria afectat per la inundabilitat del riu i d'un altre barranc, el de Sant Antoni.
L'informe és encara més contundent en qüestions com els recursos hídrics disponibles a la zona, amb un aqüífer contaminat per nitrats. Després d'analitzar les necessitats per abastir els habitatges, el complex hoteler, el reg del camp de golf i el reg de les zones privades, el document adverteix que el projecte de Vinallop generarà una demanda hídrica de 0,45 hectòmetres cúbics per any, cosa que suposaria incrementar en un 363% les necessitats d'aigua respecte dels usos actuals. A més, l'informe conclou que l'emplaçament del complex turístic no faria possible la seua connexió amb l'estació depuradora de Tortosa i Roquetes, que segons el projecte havia de servir per regar el camp de golf. De fet, es recomana la construcció d'una planta depuradora pròpia o bé conjunta amb la prevista a Vinallop, fora de terrenys inundables i amb superfície suficient per fer-hi el tractament d'aigües terciari per a la reutilització.

> Falten més estudis hidrològics

Medi Ambient va avaluar l'informe preliminar presentat per la promotora, i ara Tortosa Golf Resort haurà de presentar un informe de sostenibilitat ambiental (ISA) definitiu, que haurà d'incloure les seues recomanacions. La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va explicar que el projecte té el suport de l'Ajuntament, i que es troba exactament en aquest punt de la tramitació. Medi Ambient reclama una cartografia correcta del barranc de Xies i els seus afluents; un estudi hidrològic i un projecte hidràulic; un permís d'investigació de recursos hídrics subterranis i una concessió; un balanç agrometeorològic i de demanda hídrica, i la sol·licitud d'una concessió d'aigües residuals regenerades, així com la presentació d'un estudi de totes les alternatives.

El Punt (28-Novembre-2007)

14 comentaris:

  1. Oblideu-vos,que el camp de golf ja està fet! a diferència de la Vegueria. Ja tinc ganes de jugar al golf i fer negocis especulatius en la jet tortosina per afonar el territori.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Puc comprendre que l’anterior equip de govern i donades les característiques del territori, amb disponibilitat de sòl i aigua, volgués donar entendre al poble una iniciativa per apostar per un turisme de qualitat a les nostres terres, incorporant finalment al POUM ( tot i amb els seus primitius defectes de forma) una actuació urbanística que inclogués un camp de golf...Molt bé; ja tenim sobre el paper un camp de golf situat a Vinallop amb un miler d’habitatges etc etc..La brutal despesa del Pavelló Firal, entre altres, va obligar a vendre bens patrimonials, i ara un complexe residencial amb camp de golf representaria un ingressos extraordinaris per l’Ajuntament de Tortosa que permetria eixugar amb escreix el dèficit galopant contret pel nostre anterior equip de govern, i firmen amb Tortosa Golf Resort un conveni ...El que no sabien es que perdrien en les properes eleccions. Mentre la promotora gestiona els permisos necessaris per la captació d’aigües de la depuradora de Tortosa Roquetes. La perforació de tres pous a Vinallop per actuar com a bypass en cas d’accident pel sanejament del pantà de Flix causa certes reticències amb l’opinió publica. Mentre Fadesa no presenta el seu corresponent projecte a l’Aldea. Però quina casualitat que es ressuscita un vell projecte de construcció d’un camp de golf a la Partida de Vinaixarop...Molt proper on el nostre senador senyor Sabaté volia posar una planta gassista en ple Polígon Catalunya Sud i que l’hagués direccionat el projecte urbanístic cap a Vinallop tal i com ell volia. Val a dir que una planta d’aquestes característiques hagués anul•lat qualsevol opció per fer-hi residencies y un camp de golf..Jo preguntaria al Senyor Sabaté : Perquè Vinallop si i Vinaixarop no?
    Moltes gracies

    ResponElimina
  4. Senyor mc calan,
    no sabia que li agradés tant jugar a ficar una piloteta dins d'un forat.

    ResponElimina
  5. Estimada Comedianta, depen del forat...

    ResponElimina
  6. A quans Km queda el canal Xerta Riu Sènia de la suposada captació "compensatòria" de la Depuradora Tortosa Roquetes ? El Km "0" del que fora trasvassament de l'Ebre continuaria èssent-ho? Qui esta venent el producte? Perqué?

    ResponElimina
  7. Es de suposar que algú autoritzat podrá donar respostes concretes...Pero cal saber que uns i altres ens ho festejen. Els uns van de cara; els altres no tant...

    ResponElimina
  8. Fins que el nostre terrirori no deixi de el seu PESIMISME ENDEMIC a la paperera aquestes terres no aniram mai enlloc.

    ResponElimina
  9. Amic contertuli, jo parlaría d'ignorància i passotisme endémic, no creus? Mai de pesimisme!!

    ResponElimina
  10. dons jo parlaria de pesimisme endèmic, per cert podem trobar vacuna? cal dir que el doctor Torredame del Perelló va descubrir la de la quartana( era una època amb moltes llums ) però clar el van desterrar els fatxes de Franco del nostre territori.
    Potser seria millor parlar de neteja etnica i d'una terra que poc a poc es va recuperant del seu holocaust.

    ResponElimina
  11. El millor que podem fer és nar el dissabte a l'assemblea en defensa del Territori!!!

    Salut!!!

    ResponElimina
  12. Defensa ...
    Quina defensa ??

    Territori ...
    Quin territori ??

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta