4 d’agost del 2014

La Generalitat porta el Pla Hidrològic de l'Ebre al Tribunal Suprem, tres mesos després que la PDE


TORTOSA (Baix Ebre).- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha donat llum verd per presentar un recurs al Tribunal Suprem contra el nou Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Vila no havia volgut tancar les portes al diàleg amb el govern de l'Estat per renegociar el cabal ecològic, i a principis d'abril va explicar que esgotaria la via administrativa per intentar modificar el Pla Hidrològic abans d'iniciar la batalla judicial i europea. Un canvi de plans que va descol·locar la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) en sortir de la reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, a Amposta. El recurs del govern català havia de presentar-se abans del 5 de maig davant del govern de l'Estat i, si no prosperava, aleshores la Generalitat es plantejava recórrer el pla al Tribunal Suprem. Però la PDE es va avançar i ja ho va fer-ho el passat 23 d'abril. De fet, el Tribunal Suprem ja va admetre a tràmit el recurs de la PDE, cosa que ha reforçat l'estratègia del moviment social.

Mentrestant, el passat 30 de maig el Consell de Ministres rebutjava el requeriment de la Generalitat per frenar el Pla Hidrològic, i Vila tornava a advertir que presentarien el recurs davant del Suprem. Aquest cap de setmana, Vila ha confirmat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que ja ha donat instruccions per presentar el contenciós administratiu. Segons va dir, el recurs va entrar en el Suprem el passat 21 de juliol. És a dir, gairebé tres mesos després que el recurs que la PDE va presentar la passada diada de Sant Jordi al costat de l'organització ecologista Depana.

La redacció del pla del govern espanyol amplia l'àrea de regants de les 965.000 hectàrees a 1,41 milions d'hectàrees, cosa que suposa passar de l'ús de 7.880 hectòmetres cúbics anuals a uns 10.000 hectòmetres cúbics. Aquestes xifres indiquen que es passaria d'utilitzar el 55% de l'aportació natural de l'Ebre al 70%, una xifra que des del Departament es considera insostenible des del punt de vista mediambiental. Pel conseller, que vol defensar els interessos dels ebrencs i el manteniment del Delta, aquesta absorció addicional de recursos hídrics que proposa el govern de Mariano Rajoy deixa la desembocadura de la conca de l'Ebre en un cabal de 3.000 hectòmetres cúbics anuals, que són menys de la meitat dels 7.000 que defensa la Generalitat i les organitzacions mediambientals de la comarca per garantir l'aportació d'aigua necessària per evitar la progressiva salinització i regressió del Delta.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta