23 de setembre del 2014

Tortosa i Amposta aproven les mocions que donen suport a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa s'ha sumat aquest dilluns al vespre als centenars de municipis de Catalunya que en les darreres hores han aprovat mocions de suport a la convocatòria de la consulta pel 9 de novembre. De fet, Amposta ho havia fet a primera hora del matí, amb els vots de CiU i ERC, l'abstenció del PSC i l'absència de PxC. A diferència d'altres ajuntaments de Catalunya i també de les Terres de l'Ebre, el grup municipal del PSC de Tortosa va optar per votar en contra de la proposta. Amb tot, la moció ha tirat endavant amb una àmplia majoria ja que CiU, ERC, ICV-Entesa per Tortosa l'han votat favorablement, i els regidors del PP i de PxC han preferit no assistir a la sessió plenària. En un ple, on han assistit una vuitantena de persones, l'alcalde, Ferran Bel, ha acabat fent una crida a la participació en la consulta "voti el que es voti".

L’Ajuntament de l’Aldea i el Consell Comarcal del Baix Ebre ja van aprovar la moció divendres passat, mentre que l’Ajuntament d’Amposta va ser el primer en aprovar aquest dilluns el text de la moció, que l'Ajuntament de Tortosa també va aprovar ahir al vespre. En el cas d’Amposta, la moció es va aprovar amb els vots a favor de CiU i ERC, ja que el PSC s’hi va abstenir i el regidor de PxC no va assistir al ple. L’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, va afirmar que el món local a d’estar al costat del Govern de Catalunya i que els catalans han de poder decidir el seu futur d’una manera “pacífica, democràtica i cívica”.

A Tortosa, la portaveu del govern municipal i de CiU, Meritxell Roigé, ha defensat la legalitat de la consulta assegurant que, un cop aprovada la Llei de consultes, hi ha marge dins la Constitució per celebrar-la. Roigé ha assegurat que "volem que tothom s'expressi" i ha lamentat la no assistència al ple dels regidors del PP i PxC. "És una falta de respecte", ha afegit. També ha criticat la posició del PSC a l'Ajuntament de Tortosa, recordant que a altres municipis de la comarca o al mateix consell comarcal hi ha votat a favor.

Roigé ha assegurat que amb aquesta moció l'Ajuntament de Tortosa es posa al costat del president de Catalunya en la convocatòria de la consulta i ha fet una crida a la participació de la ciutadania.

Per la seva part, el portaveu del grup municipal del PSC, Enric Roig, ha fet una crida al "diàleg" i ha assegurat que cal un debat serè abans de fer la consulta. "A Escòcia s'ha fet i aquí només, només hi ha crits, mentides i atacs personals", ha manifestat. Roig ha assegurat que estan a favor d'una consulta "legal i acordada amb l'Estat" i que cal ser "respectuosos" amb la llei. El regidor socialista ha criticat les afirmacions que defensen la "desobediència civil" i ha deixat clar que "no pensem avalar una consulta il·legal".

Des d'ERC, el seu portaveu, Josep Felip Monclús, ha destacat la importància que des del món local es doni suport al procés i ha assegurat que l'actitud de l'Estat espanyol està incrementant el nombre d'independentistes. Per la seva part, el portaveu d'ICV-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, ha assegurat que s'està vivint un moment històric, i ha destacat el consens assolit per forces polítiques molt distants. En aquest sentit, ha fet una darrera crida al PSC perquè s'hi sumés.

Per tancar el debat, i davant la presència d'una vuitantena de persones al saló de plens, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha negat que a Catalunya s'estigui vivint un ambient de crispació, i ha agraït a l'ANC i Òmnium Cultural per liderar socialment aquest procés des de la serenitat. Bel ha recordat que és una consulta i no un referèndum, i ha assegurat que cal que hi participi el màxim de gent possible. "Si algú renuncia després no podà dir que no l'han deixat participar. I per això faig una crida a tothom, als que votaran No/No, als que votaran Sí/No, i als que votaran Sí/Sí", ha manifestat.

Bel s'ha mostrat molt satisfet que la moció hagi estat aprovada a Tortosa pel 84% dels regidors presents i pel 76% del total de regidors del consistori.

A l'acabar la sessió plenària, els assistents s'han aixecat dempeus aplaudint per l'aprovació de la moció i han estat correspostos per alguns dels regidors presents. L'alcalde també s'ha acostat a saludar als membres de l'ANC i Òmnium que han presenciat el ple.

El text de la moció aprovada, a instàncies de l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), demana mostrar el ple suport del consistori a la consulta del 9-N dins el marc legal, així com al president de la Generalitat, al Govern, al Parlament i als partits polítics que hi estan a favor.

La proposta també demana als ajuntaments que garanteixin la llibertat individual i el procés democràtic, facilitant tots els recursos i les eines necessàries per fer possible la celebració de la consulta de forma coordinada amb el departament competent del Govern. Així mateix, fa una crida a la ciutadania a participar-hi de manera activa, cívica i pacífica.

Els acords dels plens es comunicaran en el període de cinc dies des de la seva aprovació al president de la Generalitat i a la presidenta del Parlament i als grups parlamentaris. L'AMI i l'ACM seran els encarregats de transmetre'ls de forma conjunta al president del govern espanyol, al president del Congrés dels Diputats, al secretari general de les Nacions Unides, al president del Parlament Europeu, al president del Consell de la Unió Europea, i al president de la Comissió Europea.

Via ACN

4 comentaris:

  1. La Sra. Roigé es torna a equivocar. No és una falta de respecte, és democràcia. Com a legítims representants d’aquells ciutadans que els han votat, tenen llibertat per demostrar el seu desacord amb un ple extraordinari de la forma que creguin convenient. Podríem discutir si no és una falta de respecte que havent coses més importants que fer a Catalunya i a Tortosa, dediquem temps, esforços i diners a donar suport al procés secessionista.

    Lo Sr.Monclús porta dient la mateixa frase des de que va entrar a l’Ajuntament. No sé si apart del discurset infantil i ridícul de que “l’Estat de la Nació crea molts independentistes” té algun altre tipus de discurs. El que tinc clar és que discurs a nivell local no en té cap, ni tampoc li interessa (això és política).

    I per últim lo Sr.Alcalde considera que no hi ha clima de crispació entre la societat catalana. Bé, tampoc la hi havia a Escòcia... El nacionalisme (independentisme) per naturalesa no pot ser mai pacífic. Com a dada, sol cal dir que el 75% de totes les guerres civils des de 1.945 han tingut un caràcter ètinc-territorial – “Secessionism, identity, interest and strategy” Sambanis -.

    ResponElimina
  2. esta señora que dices, pertenece a un partido nacional catalan y entre otras cosas es diputada del parlamento catalan, este partido cuando los catalanes votamos nos decia entre otras cosas, que intentaria que los catalanes tuviesemos una nacion y no ser una region de otra nacion, y de momento estan cumpliendo con su palabra dada, por lo menos este partido a nivel catalan va cumpliendo con todo lo prometido, en cambio el partido impperial que tu militas, hizo unas promesas, que el pueblo voto esperanzado, y todas sus esperanzas se van al traste, los ricos españoles cada vez son mas ricos, la clase trabajadora cada vez mas esclava de sus amos los patronos, la religion que habria de estar desligada del mundo politico, cada vez los dirigue mas lo cual nos volvemos hacia el oscurentimismo de la Edad Media... asi cachorrito a caballero, predica todo lo que te salga de las narices, tus palabras se la lleva el rio hacia la desembocadura, muchacho nacistes un siglo tarde...

    ResponElimina
  3. Que bo que ets Gutijaume. El 75 % de les guerres civils han tingut caràcter territorial. Suposo que la dels anys 1936-1939, no. Aquella era una "cruzada gloriosa" o "una guerra de liberación". Això sí que són guerres civils com nostre senyor mana. I el govern de l'Estat espanyol que ens desgoverna avui en dia, és deutor ideològic d'aquells creuats. Però si fins i tot aquest mes han modificat l'article 59.4 de la Llei 30/1992, per tal que totes les notificacions que no es pugin fer personalment es facin al BOE, deixant els altres butlletins oficials, provincials i autonòmics, com a opcionals. Una goteta més de la recentralització radical d'aquests ultranacionalistes espanyols, que per tu, tan sols són espanyols.

    ResponElimina
  4. Com comprendràs em baso en les dades estadístiques que es desprenen de l’estudi de Nicholas Sambanis, professor de ciència política a la Universitat de Yale, que va fer aquest estudi anomenat “Secessionism, identity, interest and strategy” i en ell hi recull dades sobre totes les guerres civils que han tingut lloc al nostre planeta, des de 1945 fins els nostres dies.

    Parles de recentralització Emili? Llavors perquè t’agrada tan fer la pilota a Barcelunya? No et preocupa que es fiquin a recentralitzar-ho tot un cop siguem independents?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta