TORTOSA (Baix Ebre).- La mobilització de la Diada, la consulta del 9N, el cas Pujol i els responsables de la crisi econòmica sistèmica global han protagonitzat els discursos de l'acte institucional de la Generalitat a les Terres de l'Ebre per commemorar l'Onze de Setembre als Reials Col·legis de Tortosa. El delegat del Govern, Xavier Pallarès, ha fet una crida perquè "les coses mal fetes", en una clara referència al cas Pujol, no "distreguin" els objectius nacionals que s'ha marcat Catalunya com a país. Al mateix temps, l'historiador i polític valencià, Pere Mayor, ha centrat la seua conferència a denunciar el fracàs del sistema capitalista i assenyalar els responsables de la crisi econòmica, social i política.
Els missatges de reivindicació identitària i el clam social contra el sistema capitalista s'han entrecreuat en el marc de l'acte institucional d'una Diada "especial", en paraules de Pallarès, davant la mobilització prevista aquest dijous i per la proximitat de la consulta. Més enllà de les crides a la participació ciutadana, de la reivindicació del dret a decidir -"qualsevol poble, qualsevol persona adulta vol la seva sobirania, decidir per ell mateix, administrar-se"- el delegat no ha pogut passar per alt l'escenari creat arran l'esclat del cas Pujol i els seus efectes sobre el procés tot reivindicant la "unitat" del país.
"No hem de tenir temor a les campanyes que ens fan. No hem de témer la lluita contra aquelles persones i institucions que el seu objectiu és fer temor, treure coses mal fetes, del tot segur, però no ens han de distreure de l'objectiu que ens hem marcat com a país i com a nació", ha argumentat Pallarès, davant poc més d'un centenar de representants polítics, institucionals i socials ebrencs reunits als Reials Col·legis de Tortosa.
En aquest context, ha aprofitat també l'ocasió per reivindicar que, dins la classe política, "no som tots iguals", amb voluntat de reconèixer la tasca dels càrrecs municipals del territori. "Dediquen moltes hores al bé comú i no tenen el retorn de la societat que haurien de tenir", ha proclamat. "Un cas s'emporta els titulars: sabem que estan mal fetes, però no hem d'oblidar el que hem avançat com a país i municipis".
Pallarès ha explicat també que l'administració territorial de la Generalitat treballa ja, "molta a fons" però "de forma molt discreta", en l'organització de la consulta del 9N a les Terres de l'Ebre. En aquest sentit, el delegat, que ha participat i té previstes diverses reunions a Barcelona -amb la participació de la vicepresidenta Joana Ortega-, ha precisat que les delegacions hauran de treballar per complir la seua funció com a "junta provincial electoral". "Treballem amb els tècnics i la gent que es vulgui implicar per tenir-ho tot preparat perquè la jornada de votació sigui democràtica i tingui totes les condicions", ha apuntat.
Crítiques al sistema causant de la crisi global
La conferència central de l'acte institucional ha tingut, però, un caire força diferent. L'exdirigent del Bloc, historiador i president de la Fundació Valencianista i Demòcrata Josep Lluís Blasco, Pere Mayor, ha dissertat sobre l'abast de la crisi econòmica, social i política "global" en el context d'un sistema capitalista fonamentat en l'eixamplament abismal de les desigualtats i la burla sistemàtica al seu control democràtic.
Mayor, que ha reivindicat també el dret dels catalans a votar el 9N i decidir el seu futur en llibertat. "Catalunya té el seu dret a decidir i crear un estat propi si ho decideix la majoria de la seva gent. Però, al mateix temps, una situació que implica Catalunya, l'Estat i Europa és la crisi global i el funcionament del sistema. Un sistema que no és igual per a tots, que no ha funcionat com tocava, on els tres poders no han estat a l'alçada de les circumstàncies. La gran majoria de la societat ha estat estafada i una minoria segueix gaudint: són els veritables antisistema, que utilitzen el sistema perquè els afavoreixi de forma particular", ha argumentat.
L'historiador ha carregat contra la corrupció financera i política, a l'Estat espanyol i a la Unió Europea, exemplificant-la en les "mangarrufes" destinades a afavorir els interessos oligàrquics amb maniobres com el rescat de la banca i la condemna del model de les caixes d'estalvi, el frau fiscal galopant o els privilegis de les indústries energètiques a l'Estat espanyol. Davant d'això, ha recordat, les institucions estatals i supranacionals, a banda i banda de l'Atlàntic, han actuat de forma còmplice en la transferència de recursos cap a les cada cop més privilegiades elits financeres, amb les retallades en el rerefons, degradant la democràcia representativa mitjançant un model bipartidista blindat.
Via ACN
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.