11 de març del 2015

Esquerra retreu a CiU l'ús 'partidista i electoralista' de la polèmica per les temptes amb bous a l'Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- La federació d’Esquerra ha denunciat aquest dimecres l’intent de CiU de fer un ús "partidista i electoralista" dels bous tradicionals de les Terres de l’Ebre. El dirigent republicà Gervasi Aspa ha recordat que el seu partit sempre ha defensat regular les temptes d’Alfara de Carles, i que el Parlament, el 4 de juny, va aprovar una resolució que demanava al Govern que "regulés amb urgència, mitjançant decret del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, o com estimi oportú, les actuacions pròpies de les explotacions ramaderes de bestiar boví brau". Aspa ha afirmat que "és al Govern de CiU, a qui toca solucionar aquest problema, i no ho ha fet". "Per això li demanem que governi i porti a la pràctica aquesta resolució que va aprovar el Parlament", ha conclòs.

El president d'ERC a l'Ebre ha criticat que, davant d’aquesta incapacitat, s’intentés transformar un problema local, el de les ramaderies d'Alfara de Carles, en un debat de caràcter nacional sobre el tema taurí. A més a més, utilitzant un procediment poc correcte i amb una esmena presentada per CiU i PSC que no esmentava el cas concret d'Alfara de Carles, sinó que obria la possibilitat de fer temptes per tot Catalunya."Demano a CiU que deixi de fer una utilització partidista electoralista del tema dels bous i de les nostres tradicions", ha reclamat.

Tot seguit, Aspa ha fet aquest prec també al president de l’Associació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, tot demanant-li que deixi de banda les seues afinitats polítiques particulars. De fet, Aspa ha qualificat l’anunciada manifestació d’abans de les eleccions municipals a Amposta com un exemple de partidisme electoralista.

En aquest sentit, el president republicà ha proposat "retornar al consens territorial i l’esperit que l’any 2010 va fer possible regularitzar els bous tradicionals, treballant amb unitat, diàleg i transparència, sense fer-ne partidisme polític".

Per la seua banda, Dani Andreu, alcalde de l’Aldea i portaveu del grup d’ERC al Consell Comarcal del Baix Ebre, ha denunciat que "algú ha pegat una puntada de peu al fem, amb una jugada que no té res a veure amb els nostres bous, les nostres tradicions ni allò que hem de defensar tots". Andreu ha advertit que no es pot trencar el moll de l’os d’allò que tots han defensat, i que ara, per qüestions d’irresponsabilitat d’alguns, es pugui acabar amb una trencadissa. "No podem admetre que s’enganyi un col·lectiu molt sensible que es mou pel cor i estima a la tradició a les Terres de l’Ebre", ha afirmat Andreu, després de recordar que "tot el que és qüestió de bous és una qüestió de sentiment, de tradició i, per tant, transversal en l’àmbit territorial; mai s’hauria d’utilitzar com una qüestió electoral".

El representant republicà ha dit que no es poden posar excuses de pactes de votació entre Esquerra i CiU, perquè Esquerra ja va manifestar que hi havia llibertat de votació i no s’estava subjecte a cap pacte. De fet, tots dos partits han votat diferent al Parlament moltes vegades en temes com el servei d’ambulància a Alcanar, la rebaixa d'impostos als casinos o els concerts amb escoles de l'Opus. Andreu també ha qualificat de "maniobra electoralista" que el Consell Comarcal del Baix Ebre convoqués una roda de premsa sobre les temptes d’Alfara sense que estiguessin presents tots els partits que fa poques setmanes havien aprovat per unanimitat una moció que les defensava, i entre els quals hi havia Esquerra.

Els bous de les Cases, en perill

D'altra banda, la regidora de Festes de l’Ajuntament d’Alcanar, Mercè Fischer, ha explicat que "els bous de les Cases estan en perill perquè el Govern de la Generalitat no en reconeix la tradicionalitat, malgrat que tenen una antiguitat de més de 35 anys2. Segons la regidora, no entenen com el Govern els ha obert un expedient sancionador per celebrar els bous de les Cases, al mateix recinte portuari que sempre s’han fet. A més, ha explicat que la reincidència a tornar a fer els bous els pot significar que la infracció pugui augmentar la sanció econòmica d’un mínim de 60.000 euros, i inhabilitar-ne l’organitzador, és a dir, l’alcalde i els regidors del Govern d’Alcanar, fet que els podria fer perdre els espectacles de bous per un període de fins a dos anys.

Per a Fischer, "el problema és molt greu, perquè s’estan posant en perill tant les festes dels bous de les Cases com la setmana de bous a les Festes de maig d’Alcanar". Durant mesos, ha mantingut reunions amb diversos actors, de manera discreta i sense haver-ho utilitzat políticament. "Ho hem fet així per responsabilitat, defensant la Festa des de dins, sense fer partidisme ni incitar cap actuació que porti a ningú a manifestar-se davant la Delegació del Govern, la seu de CiU o al mateix poble", ha afirmat la regidora.

Davant la reunió que tindrà lloc aquest dimecres a la tarda per planificar la temporada taurina del 2015, la regidora canareva ha demanat "solucions ràpides i eficaces del Govern de la Generalitat, i que el senyor Pallarès ens presenti una solució que ens autoritzi a seguir fent bous a les Cases d’Alcanar sense patir cap sanció". Per acabar, la regidora d’ERC ha fet una crida a actuar amb responsabilitat, deixar de fer política partidista i lluitar tots junts pel respecte de la seua tradicionalitat i no posar-ne en perill la continuïtat. / Imatge ERC

1 comentari:

  1. Electoralisme és el
    que estan fent ara aquests dirigents ebrencs d’ERC, que en veure la cagada de
    Salvadó, pensen que una part dels votants dels seus municipis els poden donar l’esquena.
    De fet, no cal ser massa viu per veure que si un dia manen els d’ERC les festes
    amb bous tenen els dies comptats. I encara que protestem, ja se sap que solament
    som un 2% de la població catalana, i per tant no tenim dret a res, i hem de dir
    amen el que ens diguin els autèntics catalans, els que fan castells, i ballen sardanes.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta